Το ψωμί και το παντεσπάνι

Το ψωμί και το παντεσπάνι

Tης Αγγελικης Στουπακη

Κόψε το τσιγάρο. Κι αν δεν καπνίζεις, κόψε το αλκοόλ. Κι αν δεν καπνίζεις ούτε πίνεις, μήπως σου αρέσουν οι σοκολάτες; Κόψε τις. Οι συμβουλές αυτές δεν περιέχονται σε άρθρο για τη μακροζωία αλλά σε αφιέρωμα της βρετανικής εφημερίδας Ομπζέρβερ με θέμα «20 τρόποι για να επιβιώσετε σε καιρούς οικονομικής κρίσης». Μεταξύ των περικοπών που προτείνει στους αναγνώστες συγκαταλέγονται επίσης τα γυμναστήρια (περπατήστε, κάνετε ποδήλατο), τα εστιατόρια (οργανώστε γεύματα-ρεφενέ στο σπίτι) οι διακοπές σε ξενοδοχεία (ανακαλύψτε ξανά το κάμπινγκ), οι δαπανηρές έξοδοι των παιδιών (αντί για το ακριβό λούνα παρκ, μια βόλτα στην παραλία).

Υπάρχουν και συμβουλές που θα ήταν μάλλον άχρηστες στην Ελλάδα, όπως η κατάργηση των περιττών ασφαλειών (π.χ., της ασφάλειας για την κλοπή ταυτότητας) ή η ενοικίαση ενός δωματίου στο σπίτι μας, κάτι που δεν το συνηθίζουμε καθόλου εδώ, σε αντίθεση με τους Βρετανούς. Κατά τα άλλα οι τρόποι εξοικονόμησης εισοδήματος είναι ευρέος φάσματος -από την αναζήτηση φθηνότερων τηλεφωνικών υπηρεσιών και την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων μέχρι την αξιοποίηση της υπάρχουσας γκαρνταρόμπας αντί για την ανανέωσή της. Και στις αναγνώστριες με αδυναμία στα ακριβά αξεσουάρ, προτείνεται να τα ενοικιάζουν αντί να τα αγοράζουν – αναφέρεται και η σχετική ιστοσελίδα.

Ανεβαίνει, λοιπόν, το κόστος της ζωής και πρέπει να κάνουμε οικονομίες. Οσοι μπορούμε, γιατί υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να κόψουν πολλά πράγματα. Ούτε στο γυμναστήριο πάνε, ούτε στα ρεστοράν σπαταλάνε τα λεφτά τους, ούτε διακοπές σε ακριβά ξενοδοχεία κάνουν – αν κάνουν ποτέ διακοπές. Γι’ αυτούς που ζουν «κάτω από το όριο της φτώχειας» -το 20%, πάνω-κάτω, στις ανεπτυγμένες χώρες, η μεγάλη πλειονότητα στις «αναπτυσσόμενες»- η απότομη άνοδος στις τιμές των τροφίμων που σημειώνεται τον τελευταίο καιρό σημαίνει απλώς ότι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας.

Τα αίτια της ανόδου αυτής πολλαπλά – από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την καλλιέργεια βιοκαυσίμων (η τροφή για τα αυτοκίνητα εκτοπίζει την τροφή για ανθρώπους), μέχρι τη χρηματιστηριακή κερδοσκοπία στα δημητριακά και την αύξηση της κατανάλωσης σε μεγα-χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία. Εχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή: την έλλειψη στοιχειώδους πρόνοιας ώστε αυτή η «μέγιστη ανθρωπιστική κρίση», που έδινε προειδοποιητικά σημάδια εδώ και αρκετά χρόνια, να μη γίνει πραγματικότητα.

Ηδη σημειώνονται βίαιες εξεγέρσεις -στην Αϊτή, στην Αίγυπτο, στις Φιλιππίνες- και οι κυβερνήσεις, όσο και διεθνείς οργανισμοί, αναγκάζονται να πάρουν άρον άρον μέτρα για να καταπραΰνουν τη λαϊκή οργή. Οι «σοφοί» που με σιγουριά μάς διαβεβαίωναν ότι οι νόμοι της ελεύθερης αγοράς έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα, τώρα ομολογούν ταπεινά την ήττα τους. Μόνο που τις συνέπειές της δεν θα τις πληρώσουν αυτοί, αλλά εκείνοι που δεν έχουν τίποτα να δώσουν, παρά μόνο τη ζωή τους. kath

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.