Πώς προστατευόμαστε από τις πρακτικές του εμπορίου αν αγοράσουμε ελαττωματική συσκευή, ηλεκτρική ή ηλεκτρονική

prostasia-katanaloti.pdf

«Oταν αγοράζεις ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές συσκευές, κάνεις τον σταυρό σου και εύχεσαι “να μη μου τύχει”!» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Τσομπάνογλου , φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης. Η σκωπτική του διάθεση είναι απόρροια της διόλου ευχάριστης εμπειρίας που είχε όταν αγόρασε από γνωστό κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών δύο μνήμες RΑΜ που σύντομα εμφάνισαν ελαττωματική λειτουργία. «Επέστρεψα στο κατάστημα ζητώντας να τις αντικαταστήσουν και το μόνο που έλαβα ήταν μια σειρά δικαιολογίες:δεν υπήρχε εξειδικευμένο σέρβις, έπρεπε να τις στείλουν στα κεντρικά, έπρεπε να μιλήσω με την αντιπροσωπεία, έπρεπε να επωμισθώ τα έξοδα αποστολής- η λίστα δεν είχε τέλος και οι εβδομάδες περνούσαν. Εν τω μεταξύ, αδυνατούσα να χρησιμοποιήσω τον υπολογιστή χωρίς μνήμη RΑΜ και οι προθεσμίες για τις πανεπιστημιακές εργασίες έτρεχαν. Είχα φθάσει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης» διηγείται. Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Οπως εξηγούν εκπρόσωποι των ενώσεων καταναλωτών, είναι εκατοντάδες οι πολίτες που τηλεφωνούν απεγνωσμένοι στις ενώσεις καταναλωτών καταγγέλλοντας ότι τους στέλνουν… από τον Αννα στον Καϊάφα. Προσφάτως μάλιστα στο γραφείο της ΕΚΠΟΙΖΩ (Ενωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα της Ζωής) στη Θεσσαλονίκη κατέφυγε η καταναλώτρια Μ.Χ. η οποία υπέστη ταλαιπωρία επί… ένα ολόκληρο εξάμηνο, καθώς «είχε την ατυχία να αγοράσει ένα ελαττωματικό ψυγείο και το κατάστημα ηλεκτρικών δήλωνε αναρμόδιο, ενώ για κάθε (άκαρπη) επίσκεψη στην αντιπροσωπεία αναγκαζόταν να προβαίνει σε επιπλέον έξοδα», όπως εξηγεί η αρμόδια εκπρόσωπος της οργάνωσης κυρία Μαρία Βασιλειάδου στο «Βήμα».

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν ωστόσο είναι ότι ο Αστικός Κώδικας, μετά την εναρμόνισή του με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ορίζει ότι μέσα στα πρώτα δύο χρόνια από την αγορά του προϊόντος κάθε κατασκευαστικό ελάττωμα επισκευάζεται δωρεάν, ενώ την ευθύνη απέναντι στον καταναλωτή έχει πρωταρχικά το κατάστημα αγοράς! «Είναι λοιπόν παντελώς παράνομη η πρακτική των καταστημάτων να παραπέμπουν τους καταναλωτές στην αντιπροσωπεία, καθώς και να τους “φορτώνουν” με έξοδα αποστολής και επισκευής. Οσο όμως αγνοούν τα δικαιώματά τους παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στην αυθαιρεσία» σχολιάζει ο κ. Γιώργος Λεχουρίτης, πρόεδρος της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος.

«Τα καταστήματα βέβαια “σκαρφίζονται” δεκάδες δικαιολογίες, όπως το να κατηγορούν τον καταναλωτή για τη βλάβη ή να ισχυρίζονται ότι πέρασε η προθεσμία της εγγύησης. Ο καταναλωτήςόμωςοφείλει να παραμείνει ανένδοτος και εν ανάγκη να προβεί σε έγγραφη καταγγελία» σχολιάζειη κυρία Παναγιώτα Καλαποθαράκου, δικηγόρος και αντιπρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ. «Ας σημειωθεί δε ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων τολμούν να υποβάλουν καταγγελία δικαιώνονται, καθώς η παρανομία είναι πασιφανής. Απλώς, τα καταστήματα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την άγνοιά μας για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους» καταλήγει.

Ετσι σώζουμε τα λεφτά μας
Αν η συσκευή «έβγαλε» ελαττώματα στα πρώτα δύο χρόνια
– Ζητούμε δωρεάν επισκευή ή αντικατάσταση
Εχετε δικαίωμα να ζητήσετε τη δωρεάν επισκευή και (αν αυτή αποβεί άκαρπη) την αντικατάσταση του προϊόντος με όμοιο (άρθρο 540 του Αστικού Κώδικα). Μην ανεχθείτε αλλεπάλληλες επισκευές που απλώς επιτρέπουν στα καταστήματα να κερδίζουν χρόνο.
– Απαιτούμε επιστροφή χρημάτων
Αν παρά την επισκευή τα προβλήματα παραμένουν, έχετε δικαίωμα να δηλώσετε ότι «υπαναχωρείτε από την πώληση» και να απαιτήσετε την επιστροφή του τιμήματος. Η επιστροφή οφείλει να γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε η πληρωμή, όχι με «πιστωτικά», «δωροκάρτες» ή άλλες… ευφάνταστες εφευρέσεις.
– Απευθυνόμαστε μόνο στο κατάστημα πώλησης
Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ο πωλητής είναι ο κατά νόμο υπόχρεος να επισκευάσει την ελαττωματική συσκευή, ακόμη και αν υπάρχει επιπλέον εγγύηση της κατασκευαστικής εταιρείας. Τα καταστήματα θα εκμεταλλευθούν την άγνοιά σας και θα σας παραπέμψουν στα κεντρικά ή στην αντιπροσωπεία, με την αιτιολογία ότι «αυτή δίνει την εγγύηση». Και όμως, η εν λόγω πρακτικήπέρα από τα έξοδα και την ταλαιπωρία που συνεπάγεται- είναι επίσης και… παράνομη!
– Αρνούμαστε να πληρώσουμε έξοδα αποστολής
Αν το κατάστημα αγοράς αποφασίσει να στείλει τη συσκευή στην αντιπροσωπεία, με την αιτιολογία ότι εκεί υπάρχει «εξειδικευμένο σέρβις» ή ότι επιθυμεί να κάνει χρήση των προνομίων της εγγύησης, τα έξοδα αποστολής βαρύνουν σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα το κατάστημα και όχι τον καταναλωτή. Αν επιχειρήσουν να σας χρεώσουν απειλήστε με καταγγελία.
– Δεν αποδεχόμαστε παράνομες προθεσμίες
Τα καταστήματα ηλεκτρονικών θέτουν κατά καιρούς διάφορες προθεσμίες (π.χ. «αντικαθιστούμε τις ελαττωματικές συσκευές αν επιστραφούν μέσα σε 14 ημέρες» ή «εγγύηση για έναν χρόνο» ). Αυτές δεν είναι δεσμευτικές για τον καταναλωτή, καθώς ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 554) προβλέπει ότι για όλα ανεξαρτήτως τα ελαττωματικά προϊόντα η επισκευή γίνεται δωρεάν μέσα στα πρώτα δύο χρόνια. Αυτή η νόμιμη προθεσμία υπερισχύει οποιασδήποτε άλλης ρήτρας, ακόμη και αν αναγράφεται στα «ψιλά γράμματα» του συμβολαίου αγοράς.
– Δεν «τρομάζουμε» από προσχηματικές αιτιολογίες
Συνήθης πρακτική των καταστημάτων είναι να ισχυρίζονται ότι η βλάβη οφείλεται σε συμπεριφορά του καταναλωτή (π.χ. «το κινητό σας έπεσε στο πάτωμα» ή «εισήλθε υγρασία στο λάπτοπ σας» ). Οι εν λόγω αιτιολογίες είναι στην πλειονότητα τους προσχηματικές με σκοπό να αποφύγει το κατάστημα την ευθύνη για την επισκευή. Να θυμάστε ότι ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να αποδείξει την αιτία της βλάβης αλλά αντιστρόφως, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, τεκμαίρεται ότι το ελάττωμα είναι κατασκευαστικό, εκτός αν το κατάστημα αποδείξει ατράνταχτα ότι έφταιγε ο καταναλωτής.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=1&artId=322259&dt=11/11/2010

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.