Οδηγός για ανέφελες διακοπές

Χρήσιμες συμβουλές για να μη γίνει η θερινή σας απόδραση εφιάλτης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Καρολίνα Παπακώστα kpapakosta@dolnet.gr
«Κανόνισα μια εκδρομή στο Γαλαξείδι. Βρήκα ξενοδοχείο μέσω του Διαδικτύου. Στη φωτογραφία φαινόταν ένα ωραίο, ευρύχωρο δωμάτιο τουλάχιστον 20 τ.μ., σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό. Όταν φτάσαμε εκεί και άνοιξε η πόρτα, ο χώρος ήταν το πολύ 5 με 7 τ.μ. και κατάλαβα ότι η ηλεκτρονική επεξεργασία των φωτογραφιών μπορεί να κάνει θαύματα», λέει στα «ΝΕΑ» η 26χρονη Ηλέκτρα Λέργου.
Αν και το δωμάτιο δεν είχε διαφορές στη διακόσμηση, ήταν εμφανώς «πειραγμένη» η φωτογραφία, ώστε να φαίνεται μεγαλύτερο, και αν και Α΄ κατηγορίας δεν ήταν καθόλου καθαρό και περιποιημένο. «Πληρώσαμε 100 ευρώ για κάτι που δεν άξιζε πάνω από 30. Για να είμαι πιο ακριβής, πληρώσαμε την αξία της φωτογραφίας και όχι του πραγματικού δωματίου», λέει η κ. Λέργου.
Πολλοί, όπως η κ. Λέργου, έχουν να θυμηθούν μια ιστορία «καθημερινής τρέλας» που μετέτρεψε τη χαλάρωση των διακοπών σε κόλαση. Σύμφωνα μάλιστα με τις καταναλωτικές οργανώσεις, τα τηλέφωνα καταγγελιών παίρνουν φωτιά τους καλοκαιρινούς μήνες από τα παράπονα των ταξιδιωτών. Δωμάτια με θέα που βλέπουν στον κήπο, μεγάλες καθυστερήσεις στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια, ξενοδοχεία πέντε αστέρων που έγιναν 2, και είδη σε διατίμηση που πωλούνται σε διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές.
Η μόνιμη πρόταση των καταναλωτικών οργανώσεων προς τους τουρίστες- καταναλωτές είναι η ενημέρωση και ο σωστός προγραμματισμός. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ανουσάκης, αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ, «οι τουρίστες έχουν δικαιώματα και καλό είναι να ενημερωθούν γι΄ αυτά». Σε αυτό συμφωνεί και η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, αντιπρόεδρος της καταναλωτικής οργάνωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία λέει χαρακτηριστικά ότι «οι ενημερωμένοι για τα δικαιώματά τους τουρίστες είναι και κερδισμένοι». Προσθέτει ότι ήδη έχουν αρχίσει να δέχονται καταγγελίες για τη φετινή τουριστική περίοδο. Επισημαίνει πάντως πως οι οργανώσεις δεν μπορούν να κάνουν και πολλά εκ των υστέρων και γι΄ αυτό οι τουρίστες- καταναλωτές «θα πρέπει να μάθουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα τη στιγμή που συμβαίνει».
Αν λοιπόν κάτι πάει στραβά, ειδικά στους τομείς εστίασης και καταλυμάτων, οι τουρίστες δεν έχουν παρά να σηκώσουν το τηλέφωνο και να καλέσουν είτε το 1571 του ΕΟΤ είτε το 1572 της Τουριστικής Αστυνομίας και να κάνουν άμεσα την καταγγελία τους.
«Στην άλλη άκρη της γραμμής θα βρουν σίγουρα έναν ευγενικό άνθρωπο και έχουμε τσεκάρει ότι λειτουργούν ακόμη και το βράδυ», επισημαί- νει ο κ. Ανουσάκης.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Η σύμβαση εξασφαλίζει τον πελάτη

 

ΓΙΑ ΤΟΝ κ. Γιάννη Ευαγγέλου, πρόεδρο του Συνδέσμου των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, το μυστικό για άνετες και χωρίς απρόοπτα διακοπές είναι απλό:
«Έρευνα αγοράς και έγκαιρος προγραμματισμός». Συμπληρώνει μάλιστα ότι «για όσους επιλέξουν να προγραμματίσουν τις διακοπές τους μέσω τουριστικών γραφείων είναι σημαντικό να ελέγξουν ότι έχουν περιγραφεί σωστά όσα συμφώνησαν με τον πράκτορά τους στη σύμβαση που υπογράφουν». Όπως παραδέχεται, «τα τουριστικά γραφεία έχουν συγκεκριμένες από τον νόμο υποχρεώσεις φερεγγυότητας και αστικής ευθύνης». Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος δεν έχει τις υπηρεσίες που συμφωνήθηκαν, μπορεί να κάνει καταγγελία στον ΕΟΤ ο οποίος επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις και το γραφείο υποχρεούται να καταβάλει αποζημίωση. «Αν έχει ζητήσει ο πελάτης ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μύκονο και φτάσει εκεί και το ξενοδοχείο είναι 3 αστέρων, τότε απλά μπορεί να πάει σε ένα άλλο 5 αστέρων και να στείλει τον λογαριασμό στον ταξιδιωτικό πράκτορα, ο οποίος και πρέπει να πληρώσει», λέει χαρακτηριστικά.

 

ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΒΑΠΟΡΙΑ

Αποζημιώσεις για τις καθυστερήσεις

 ΟΙ ΠΟΛΥΩΡΕΣ καθυστερήσεις στα λιμάνια της χώρας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, είναι συνηθισμένες. Αν και, όπως επισημαίνει η κ. Καλαποθαράκου, τα πράγματα στην περίπτωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι λίγο περιπεπλεγμένα, αφού «ο νόμος ορίζει αποζημίωση και σε περίπτωση καθυστέρησης αλλά δεν διευκρινίζεται πόσες ώρες θεωρούνται καθυστέρηση», ωστόσο οι επιβάτες είναι κατοχυρωμένοι νομικά. Μπορούν να διεκδικήσουν πλήρη κάλυψη εξόδων διατροφής και διαμονής μέχρι την αναχώρηση του πλοίου καθώς και αποζημίωση σε περίπτωση υπερβολικής ταλαιπωρίας. Αν μάλιστα χαθούν οι αποσκευές τους, εφόσον τις έχουν παραδώσει για φύλαξη, δικαιούνται μέχρι και 736 ευρώ αποζημίωση ανά αποσκευή.
Όσοι επιλέξουν το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους θα είναι πιο τυχεροί μέσα στην ατυχία τους αν συμβεί μια αναποδιά. «Η κατάσταση στην περίπτωση των αεροπορικών μεταφορών είναι πιο ξεκάθαρη και υπόκειται σε διεθνείς κανονισμούς» τονίζει η κ. Καλαποθαράκου. Έτσι αν κάποιος επιβάτης δεν καταφέρει να ταξιδέψει λόγω υπεράριθμων εισιτηρίων, αντικατάστασης του αεροσκάφους με μικρότερο ή ασφάλειας της πτήσης, τότε δικαιούται αποζημίωση από 250 έως 600 ευρώ ανάλογα με τα χιλιόμετρα της πτήσης, επιστροφή των χρημάτων του ή εναλλακτική πτήση με διαφορά δύο το πολύ ωρών από τη δική του, φυσικά δωρεάν και διαμονή σε ξενοδοχείο, γεύματα και αναψυκτικά.
Επιπλέον αν χαθούν ή καταστραφούν αποσκευές, ο ταξιδιώτης«αποζημιώνεται με 36,38 ευρώ ανά κιλό για ταξίδι εξωτερικού και 11,73 ευρώ για εσωτερικού» καταλήγει η κ. Καλαποθαράκου.

Χάρτης για την ακτοπλοΐα

Την ίδια ώρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών «Η Παρέμβαση» με υπόμνημα που απέστειλε χθες στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη τονίζει πως πολλά προβλήματα στην ακτοπλοΐα, όπως η συνεχής αύξηση τιμών στα πλοία, τα ελλιπή δρομολόγια στις άγονες γραμμές, η έλλειψη ανταγωνισμού κ.λπ., παραμένουν άλυτα και ζητεί την άμεση ψήφιση του Χάρτη για την ακτοπλοΐα.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.