Υψηλά πρόστιμα σε σούπερ μάρκετ

Αύξηση της παραβατικότητας στις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας τροφίμων λόγω κρίσης καταδεικνύει ο φετινός απολογισμός του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να καλούνται να πληρώσουν τα υψηλότερα πρόστιμα λόγω παραβάσεων. Την ίδια στιγμή ο ΕΦΕΤ προωθεί τη δημιουργία ενός διατροφικού Τειρεσία όπου θα καταγράφονται οι επιχειρήσεις που κατ’ επανάληψη παρανομούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος και ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ κ. Γ. Μίχας, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 7.720 έλεγχοι, που έως το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσουν τους 9.200 (αύξηση 23% σε σχέση με το 2010). Από τους ελέγχους προέκυψαν 1.232 παραβάσεις σε 529 επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό της παραβατικότητας ανήλθε από 10% πέρυσι στο 16%, πιθανόν λόγω προβλημάτων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Επιβλήθηκαν 487 πρόστιμα συνολικού ύψους 3.813.000 ευρώ. Οπως ανέφερε ο κ. Μίχας, επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ευρώ, το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί ποτέ, στην πολυεθνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour. Η αλυσίδα είναι υπότροπη, αφού εντός του έτους τής έχει επιβληθεί και άλλο πρόστιμο 200.000 ευρώ, σε διάστημα δε 2,5 ετών συνολικά 2,3 εκατ. ευρώ. Ο κ. Μίχας ανέφερε πως έχει ενημερώσει τους επιχειρηματίες ότι από αρχές του 2012, όταν δεν συμμορφώνονται, θα κλείνουν για τρεις ημέρες. Στο πλαίσιο αυτό προειδοποίησε ότι ο ΕΦΕΤ δεν θα επιτρέψει λόγω κρίσης να επηρεαστεί η ασφάλεια και η ποιότητα των τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, την εφαρμογή διατροφικού Τειρεσία προωθεί ο ΕΦΕΤ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί «μαύρη λίστα» επιχειρήσεων που παρανομούν, ώστε να τις αποφεύγουν οι καταναλωτές. Οι υπότροποι δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κρατικούς διαγωνισμούς προμηθειών. Παράλληλα θα δημιουργηθεί «λευκή λίστα» με επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν ειδικό σήμα ποιότητας. Τέλος, ο κ. Μίχας ανακοίνωσε την πιλοτική λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής 11717 για καταγγελίες, η οποία λειτουργεί από προχθές.

πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Για πλήρη ενημέρωση για τις δράσεις του ΕΦΕΤ διαβάστε τι ειπώθηκε στην συνέντευξη Τύπου με θέμα τον απολογισμό δράσης του ΕΦΕΤ του έτους 2011 : https://www.ekatanalotis.gr/?p=1412

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.