Υπάρχουν και φθηνές διακοπές


Λύσεις από την προσφορά εργασίας, τη φιλοξενία, αλλά και την ανταλλαγή σπιτιώνTης Ξενιας Kουναλακη / xkounalaki@kathimerini. gr

Κάθε χρόνο οι Ελληνες συρρικνώνουν τον χρόνο των διακοπών τους λόγω της ακρίβειας. Φέτος τα μπάνια του λαού θα διαρκέσουν μία εβδομάδα. Αλλά θα είναι όπως πάντα αρχοντικά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνες είναι οι ιδανικοί πελάτες για όσους απασχολούνται στον τομέα του τουρισμού. Κι όμως οι Κουτόφραγκοι έχουν ανακαλύψει τρόπους να υπερβούν την ακρίβεια στις διακοπές τους. Η οικονομική κρίση μάλιστα αναπτύσσει τη φαντασία τους. Το 2004 δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα με 600.000 χρήστες από τον Νότιο Πόλο μέχρι το Ιράκ, το Couchsurfing. com, που απαριθμεί διαθέσιμους καναπέδες, στους οποίους μπορεί να κοιμηθεί κανείς δωρεάν σε 43.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται δηλαδή για τη διεθνή και δικτυακή εκδοχή της γνωστής φράσης «Ελα και θα σε βολέψω στον καναπέ!». Στην πλειονότητά τους οι χρήστες είναι νέοι και στην ιστοσελίδα φιλοξενούνται φωτογραφίες, αλλά και τα ενδιαφέροντά τους, ώστε να υπάρχει μια σχετική ομοιογένεια μεταξύ οικοδεσπότη και φιλοξενούμενου. Στην Ελλάδα, την πατρίδα του Ξένιου Δία και της φιλοξενίας, υπάρχουν 2.300 και πλέον δωρεάν κλίνες!

Υπάρχουν αρκετές ακόμη ιστοσελίδες με ανάλογο περιεχόμενο και η δημοφιλία τους υπογραμμίζει μια νέα τάση, τον επονομαζόμενο τουρισμό φιλοξενίας, που απευθύνεται σε ταξιδιώτες με σφιχτό προϋπολογισμό.

Ενας άλλος τρόπος δωρεάν διαμονής στον τόπο διακοπών, που έχει να επιλέξει κανείς, είναι η ανταλλαγή σπιτιών. Επειδή λοιπόν στον προορισμό σου σε περιμένει ένα οργανωμένο σπιτικό δεν χρειάζεται να κουβαλάς πολλές αποσκευές, επιτυγχάνοντας το όνειρο κάθε σοβαρού τουρίστα, το κυριολεκτικά χιλιοτραγουδισμένο –από τον J. J Cale– travelin’ light. Ετσι, ελαφρύς ταξιδιώτης, μπορείς να φτάσεις στον τόπο διακοπών σου επίσης δωρεάν, με οτοστόπ! Η ανταλλαγή σπιτιών έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα πως οι οικογένειες με παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν σπίτια ζευγαριών με συνομήλικα τέκνα ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα παιχνίδια και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ (πάνες, στράτες κ. λπ.). Παράλληλα, αποφεύγει κανείς να τρώει έξω και μαγειρεύει μέσα στο σπίτι.

Τέλος, αν κάποιος φιλοδοξεί να περάσει χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τη διαμονή και διατροφή του, μπορεί να γραφτεί στο Helpx, ένα πολιτιστικό πρόγραμμα ανταλλαγών. Εναντι 20 ευρώ για μια 2ετία ο χρήστης μετατρέπεται σε εθελοντή εργάτη, καλλιεργεί φάρμες, δουλεύει οικοδομή ή φροντίζει ζώα. Οι ώρες εργασίας ποικίλλουν, από τέσσερις ώρες μέχρι 8ωρο. Αλλά η αμοιβή αξίζει τον κόπο: Δωρεάν στέγη και φαγητό. Για παράδειγμα, στα μέσα Ιουλίου προσφέρεται ένα δωρεάν τριήμερο σε πανδοχείο τριών αστέρων στην Κέα για όποιον έχει εμπειρία στο αλυσοπρίονο και τον Δεκέμβριο δύο εβδομάδες τζάμπα διαμονή στην Κορώνη, αρκεί να δώσει ένα χέρι στη συγκομιδή της ελιάς. Σπεύσατε!

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.