Ακολουθούν την πρακτική της… πατάτας

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μιμητές και συνέχεια έχει το «πείραμα της πατάτας μέσω Διαδικτύου» που ξεκίνησε από την Κατερίνη την περασμένη εβδομάδα. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας μετά την πετυχημένη πρωτοβουλία της να παρακάμψει τους μεσάζοντες και να διασώσει από την αισχροκέρδεια τους πατατοπαραγωγούς της Δράμας και τους καταναλωτές της Κατερίνης επεκτείνει τώρα τη δράση της σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ δύο τουλάχιστον οργανώσεις ενεργών πολιτών σε Βόλο και Βέροια βαδίζουν στα βήματά της.

Οι ενεργοί πολίτες της Πιερίας παρήγγειλαν κατευθείαν από παραγωγό και διέθεσαν το περασμένο Σάββατο σε εκατοντάδες καταναλωτές της περιοχής 24 τόνους πατάτας σε χαμηλή τιμή (2,5 ευρώ/10κιλο). Εξασφάλισαν παρομοίως άλλους 75 τόνους από τη Δράμα και πρόκειται να τους διαθέσουν τις προσεχείς ημέρες σε 1.100 οικογένειες – παραγγελιοδόχους μέσω Διαδικτύου, ενώ οργανώνονται για να διαθέσουν με τον ίδιο τρόπο ελαιόλαδο απευθείας από τους παραγωγούς.

Η ομάδα ανήρτησε στην ιστοσελίδα της («Ο τόπος μου») φόρμα ερωτηματολογίου μέσω της οποίας τα μέλη της εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να αγοράσουν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Οι καταναλωτές επέλεξαν σε ποσοστό 54,8% το ελαιόλαδο ως το προϊόν που θα ήθελαν να προμηθευτούν με τον ίδιο τρόπο, ενώ ακολουθούν αλεύρι (10,7%), μακαρόνια, φασόλια, ρύζι κ.λπ. Ηδη οι παραγωγοί των Πρεσπών ειδικά για τα φασόλια υπενθύμισαν ότι η τιμή της απευθείας αγοράς είναι 50% πιο συμφέρουσα από αυτήν στα σούπερ μάρκετ.

Η ομάδα ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να βοηθήσει τους πατατοπαραγωγούς της Δράμας που βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι πατάτες τους παραμένουν στις αποθήκες ενώ εισαγόμενες «βαφτίζονται» Νευροκοπίου και πωλούνται σε τριπλάσια τιμή σε αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η «Οικολογική Ομάδα Βέροιας» είναι μια από τις οργανώσεις που ακολούθησε την πρακτική της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας και έχει παραγγείλει κι αυτή ποσότητες πατάτας κατευθείαν από παραγωγούς. Στον Βόλο η νεοσύστατη ομάδα «Ανωση» έχει παραγγείλει για λογαριασμό καταναλωτών της πόλης 15 τόνους πατάτας Νευροκοπίου προς 0,25/κιλό.

πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100028_01/03/2012_474288

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.