Μειώνει τα τέλη τερματισμού η ΕΕΤΤ

Β. Μανδραβελης

Σπεύδει τώρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τη μείωση των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής. Η Επιτροπή δημοσίευσε χθες κείμενο δημόσιας διαβούλευσης πάνω στο σχέδιο μέτρων για την αγορά τερματισμού κλήσεων δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το οποίο βάζει «ψαλίδι» στα τέλη τερματισμού.

Ειδικότερα, η προτεινόμενη μείωση των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής ανέρχεται στο 80%, καθιστώντας έτσι πιο φθηνές τις κλήσεις από σταθερό τηλέφωνο σε κινητό και εμμέσως τις κλήσεις μεταξύ κινητών τηλεφώνων. Η ΕΕΤΤ προτείνει το τέλος τερματισμού από 4,95 λεπτά (ανά λεπτό της ώρας) να μειωθεί σε 1,03 λεπτά, που είναι περίπου ο μέσος όρος στην Ε.Ε. σήμερα.

Οι συγκεκριμένες μειώσεις στα τέλη τερματισμού θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από 1/1/2012, αλλά η ΕΕΤΤ καθυστέρησε στην υλοποίηση της σχετικής σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι νέες μειώσεις, με βάση το σχετικό κείμενο διαβούλευσης, θα εφαρμοστούν σταδιακά από 1/8 έως 31/12/2012. Μέχρι τότε, ωστόσο, οι καταναλωτές θα έχουν ζημιωθεί δεκάδες εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι για το 2010 τα τέλη τερματισμού υπολογίστηκαν σε 250 εκατ.

Μέχρι το τέλος του 2012

Σημειώνεται ότι οι μειώσεις τελών τερματισμού περνάνε άμεσα στις κλήσεις από σταθερό ΟΤΕ σε κινητά, καθώς αυτό επιβάλλει η ρύθμιση στους οργανισμούς με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Ωστόσο για λόγους ανταγωνισμού, αναμένεται να ακολουθήσουν και οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ (π.χ. Forthnet), ενώ η δραστική μείωση του τέλους τερματισμού αναμένεται να οδηγήσει και σε μείωση του τέλους παρακράτησης του ΟΤΕ, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 3 λεπτά, που θεωρείται απίθανο να παραμείνει ως χρέωση υψηλότερη από το τέλος τερματισμού.

Η δραστική μείωση των τελών τερματισμού στα δίκτυα κινητής, είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης της Κομισιόν, προκειμένου να μειωθεί το κόστος κινητών επικοινωνιών στην Ε.Ε. Ανάλογες μειώσεις έχουν υλοποιήσει χώρες της Ε.Ε., όπως το Βέλγιο (1,08 ευρωλεπτά), η Γαλλία (0,8), η Ισπανία (1,09), η Βρετανία (0,81), η Ιταλία (0,98) κ.ά.

Πάντως, η κίνηση της ΕΕΤΤ να προχωρήσει στη μείωση των τελών τερματισμού, αιφνιδίασε την αγορά, η οποία είχε προϊδεαστεί για την υλοποίηση ενός επίσημου υπολογισμού των τελών τερματισμού, βάσει του μοντέλου που προτείνει η Κομισιόν και το οποίο ονομάζεται «LRIC». Προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΕΤΤ ανέθεσε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών να «τρέξει» το σχετικό μοντέλο, προκειμένου να υπολογιστούν οι χρεώσεις στα τέλη. Ο υπολογισμός αυτός, ωστόσο, θα απαιτήσει περίπου επτά μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία όμως ακόμη δεν έχει υπογραφεί.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_2_10/04/2012_478569

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.