Οι τράπεζες αναζητούν ρευστότητα με επιτόκια καταθέσεων έως 6%

ΤΑ ΝΕΑ 28-5-2012

Στα επίπεδα του 5% ή και του 6%, παραμένουν οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων καθώς οι τράπεζες προσφέρουν γην και ύδωρ προκειμένου να κρατήσουν τους πελάτες τους και να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Οι υψηλές αποδόσεις ακόμα και για μικρά βαλάντια, σε συνδυασμό με προκαταβολή τόκων και σπάσιμο της προθεσμιακής χωρίς ποινές,
αποτελούν τα βασικά όπλα των τραπεζών, τα οποία επιστρατεύτηκαν και πάλι δυναμικά μετά τις τάσεις νέας φυγής καταθέσεων που παρατηρήθα στον απόηχο της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις 6 Μαΐου και της περιρρέουσας αβεβαιότητας που κυριάρχησε.
Το νέο κύμα φυγής καταθέσεων ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει ανακοπεί, ενώ τραπεζίτες επισημαίνουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος με 18 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα θα επιδράσει καταλυτικά και σε επίπεδο ψυχολογικής ασφάλειας.
Στο πεδίο των προθεσμιακών, οι τράπεζες για να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των πελατών τους προσφέρουν πια μεγάλες αποδόσεις και σε μικρότερης διάρκειας προθεσμιακής καταθέσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, μικρές αλλά και μεγαλύτερες τράπεζες ανεβάζουν μέρα με τη μέρα τον πήχη των αποδόσεων, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το 6% για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση, δε, που ο καταθέτης είναι μεγαλύτερου βεληνεκούς, με βαλάντιο που βρίσκεται πάνω από 300.000 ή 500.000 ευρώ, το επιτόκιο με ευκολία ξεπερνά το 7%.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τράπεζας που πρόσφατα μπήκε στο παιχνίδι των υψηλών αποδόσεων είναι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία προσφέρει επιτόκιο έως 4,9% και δυνατότητα προπληρωμής των τόκων. Από την πλευρά της, προθεσμιακό λογαριασμό έξι μηνών διαθέτει η First Business Bank. Ο εν λόγω λογαριασμός σπάει σε τρία δίμηνα και η συνολική απόδοσή του ανέρχεται σε 6,5%, το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι 30.000 ευρώ, ενώ η ίδια τράπεζα διαθέτει άλλο λογαριασμό, 12μηνης διάρκειας, με ετήσιο επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 5,9%, με ελάχιστο όριο κατάθεσης 10.000 ευρώ.στο παιχνίδι των υψηλών επιτοκίων μπήκε πρόσφατα και η Emporiki Bank, με την τράπεζα να διαθέτει μεταξύ άλλων προθεσμιακή κατάθεση με επιτόκιο έως 5,2% και δυνατότητα μεταβολής του ποσού κάθε τρίμηνο, ενώ το προϊόν διατίθεται για ποσά άνω των 50.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει τον καταθετικό λογαριασμό «Ανεβαίνω EXTRA» με διάρκεια 3 και 6 μηνών και επιτόκιο που ξεκινάει από 4% και φτάνει έως και 7%, ενώ συνολικά διαμορφώνεται στο 5% για το τρίμηνο και το 5,08% για το εξάμηνο.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει υψηλό επιτόκιο 4,5%, ενώ παράλληλα δίνει στους πελάτες της τη δυνατότητα να προσθέτουν και να αφαιρούν χρήματα από τον λογαριασμό τους κάθε μήνα.
Αντίστοιχα, στο παιχνίδι των υψηλών επιτοκίων έχουν μπει πλέον δυναμικά και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Ανάλογα με τον πελάτη, τη διάρκεια και το προϊόν, η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank αλλά και η Marfin προσφέρουν επιτόκια της τάξης του 5% με 6% για ποσά από 10.000 ή 20.000 ευρώ.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.