Εγώ, ο… ΣΔΟΕ

Εγώ, ο… ΣΔΟΕ
Tου Γιωργου Τερζη

Το προηγούμενο τριήμερο βρέθηκα σε ένα από τα «ευλογημένα» νησιά των Κυκλάδων. Φυσική ομορφιά, όμορφες παραλίες, υπέροχα χωριά… το ιδανικό σκηνικό χαλάρωσης. Το ιδανικό σκηνικό για όσους δραστηριοποιούνται εκεί να κάνουν δουλειά, να βγάλουν χρήματα. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, την εξιστόρηση μιας μικρής ιστορίας και τον αναπόφευκτο προσωπικό τόνο. Ας ξεκινήσουμε από έναν μικρό οικονομικό απολογισμό του τριημέρου. Δίχως να υπολογίζονται μεταφορικά και ξενοδοχείο, το κόστος αυτής της σύντομης εκδρομής ήταν περί τα 360 ευρώ. Γεύματα, καφές, κάποιο γλυκό, ένα αναμνηστικό, τα «βασικά» δηλαδή έξοδα που οι περισσότεροι εξ ημών πραγματοποιούμε κατά τη διάρκεια των διακοπών μας. Γι’ αυτά τα 400 ευρώ, που αφορούσαν προφανώς αρκετές συναλλαγές, έλαβα δύο μόνον αποδείξεις (αξίας 78 ευρώ), τρία «δελτία παραγγελίας» (από εστιατόρια που ουδέποτε μου έφεραν και τη νόμιμη απόδειξη) και αρκετά «ευχαριστώ» από τους μικροεπαγγελματίες του νησιού που πωλούσαν «αναμνηστικά» και άλλα «τουριστικά» είδη. Σύνολο, 282 ευρώ «μαύρα» σε μόλις 2,5 ημέρες και για τη δική μου μόνον περίπτωση.

Το τελειωτικό χτύπημα, ωστόσο, ήταν το τελευταίο βράδυ όταν και επισκεφθήκαμε μία μικρή πιτσαρία. Λογαριασμός μόνον 38 ευρώ. «Αν δεν μας στηρίξουν οι Ελληνες, ποιος θα μας στηρίξει…», ήταν το ρητορικό ερώτημα που μου απηύθυναν όταν ζήτησα τον λογαριασμό. «Εσύ πώς ακριβώς με στηρίζεις;» ρώτησα τον… αποσβολωμένο -από την αντίδρασή μου- ιδιοκτήτη, που μάλλον «ετσιθελικά» λάμβανε «στήριξη» από πολλούς, Ελληνες και μη. «Να σας φέρω απόδειξη» μου είπε. «Οχι, θα σας φέρω το ΣΔΟΕ» απάντησα και ήμουν έτοιμος να… βγάλω το μπλοκάκι και να κόψω την κλήση (έτσι το φαντάστηκα, αν και υποθέτω ότι οι του ΣΔΟΕ δεν έχουν μπλοκ).

Φυσικά, ουδέποτε κάλεσα το ΣΔΟΕ, αν και εξ όσων κατάλαβα η απόδειξη για την είσπραξη εκείνης της βραδιάς κόπηκε. Υποθέτω κόπηκαν και αρκετές ακόμη, καθώς ο φόβος φυλάει τα… έρημα, αν και στα περισσότερα νησιά (τουλάχιστον αυτό συνέβαινε στο παρελθόν) η άφιξη των ελεγκτών σχεδόν κοινοποιούνταν προς όλους τους επαγγελματίες με το που πάταγαν το πόδι τους στο λιμάνι. Οι πρόσφατοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, έστω και αν δεν λείπουν οι αμφιλεγόμενες και ενίοτε παράνομες συμπεριφορές στελεχών του, κατέδειξαν παραβατικότητα σχεδόν 100%. Φαίνεται -βάσει των δικών μου… ελέγχων- ότι δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Προφανώς ουδείς μπορεί να τσακώνεται συνεχώς για το αυτονόητο. Ενδεχομένως, σύμφωνα με το λεγόμενο, «να μην είναι η δουλειά του αυτή». Είναι σίγουρα άλλων δουλειά. Ούτε, βέβαια, ένιωσα δικαιωμένος. Και αν αυτό συνέβη για λίγη ώρα, ήρθε το εκκαθαριστικό της εφορίας και με προσγείωσε ανώμαλα στη γνωστή κατηγορία του φορολογικού υποζυγίου. Δεν μπορεί όμως ως κοινωνία και ως πολίτες να αμφισβητούμε, ακόμη και να απαξιώνουμε τους πολιτικούς μας, αλλά να καθόμαστε άπραγοι μπροστά σε τέτοιου είδους «τσαμπουκάδες».

πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/08/2012_492296

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.