Το Βερλονίνο πιο φθηνό απο την Αθήνα

Das ist Berlin

Βερολίνο, Πρωτοχρονιά 2008. Όταν προσγειώνεσαι στη γερμανική πρωτεύουσα για λίγες μέρες διακοπών, έχεις κάνει -όπως είναι φυσικό- και τον προϋπολογισμό σου. Μην πέσει έξω το οικογενειακό ταμείο… Σε περιμένει όμως μια έκπληξη όταν διαπιστώνεις πόσο φθηνότερο από την Ελλάδα είναι το κόστος ζωής. Εχουμε και λέμε:

■ Ο καφές (ο «αμερικάνικος» που μοιάζει με τον «δικό μας» νεσκαφέ), στο πιο κεντρικό καφέ πολυτελούς ξενοδοχείου, κοστίζει μόλις δύο ευρώ. Εντάξει, δεν σου φέρνουν ούτε ένα ποτηράκι νερό ούτε βουτήματα -οτιδήποτε επιπλέον πρέπει να το πληρώσεις-, αλλά όπως και να ’χει σου δίνεται η δυνατότητα να κάτσεις πληρώνοντας δύο ευρώ, την ώρα που τα αντίστοιχα καφέ του Κολωνακίου χρεώνουν τα υπερδιπλάσια.

■ Ενα δείπνο δύο ατόμων σε καλό (αλλά όχι πολυτελές) εστιατόριο του κέντρου δεν στοιχίζει πάνω από 40 ευρώ. Μπορεί μάλιστα να πέσει και στα 30. Μιλάμε πάντα για την ελληνική προσέγγιση του φαγητού, με ορεκτικά, σαλάτες και δύο κύρια πιάτα – χωρίς κρασί, αλλά με μπίρα. Αν θέλετε κάτι πιο πολυτελές και κρασί, πάλι, δύσκολα θα υπερβείτε τα 60 ευρώ.

■ Εφτασε η ώρα της βραδινής εξόδου;

Η μπίρα κοστίζει 3 ευρώ, ενώ με 9,5 ευρώ αγοράζεις ολόκληρη κανάτα του 1,5 λίτρου που «βγάζει» πέντε ποτήρια. Ολα αυτά, στα πιο κεντρικά και «in» μαγαζιά, στο περίφημο κτιριακό συγκρότημα του «Sony Center», όπου το βράδυ μαζεύεται όλο το Βερολίνο. Ναι, αλλά το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο ακριβό, θα πει κανείς. Και θα ’χει δίκιο, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να γείρει την πλάστιγγα. Επίσης, ακριβότερο είναι και το ταξί. Ωστόσο είναι τόσο πυκνό το δίκτυο των συγκοινωνιών (με υπόγειο, προαστιακό, λεωφορεία και τραμ) και τόσο συχνά τα δρομολόγια που σπάνια θα χρειαστείς ταξί. Μάλιστα, πέραν των νυχτερινών λεωφορείων που κυκλοφορούν όλο το βράδυ, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες ο ηλεκτρικός και ο προαστιακός λειτουργούν σε 24ωρη βάση! Η προαναφερθείσα εικόνα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι -ως γνωστόν- τα είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης είναι πολύ φθηνότερα στα γερμανικά σούπερ μάρκετ απ’ ό,τι στα ελληνικά, ενώ ο μέσος Γερμανός απολαμβάνει πολύ υψηλότερο μισθό από τον μέσο Ελληνα, σκηνοθετούν ένα σκηνικό που θα μπορούσε εύκολα να μας οδηγήσει σε πρωτοχρονιάτικη κατάθλιψη… αν το Βερολίνο δεν ήταν τόσο υπέροχο τις γιορτές.

ΑΠO ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ

protothema 6-1-2008

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.