Εξαρθρώθηκε η μαφία με τα μαϊμού βιολογικά προϊόντα

Κύκλωμα, στο οποίο συμμετείχαν τουλάχιστον 120 παραγωγοί σε 5 νομούς της χώρας, εξέδιδε επί χρόνια ψεύτικες βεβαιώσεις για δήθεν βιολογικά προϊόντα, τόσο γεωργικά όσο και κτηνοτροφικά, προκειμένου να εισπράττει τις επιδοτήσεις που τους αναλογούσαν από το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η μαφία των βιολογικών, που εξαρθρώθηκε από κοινή έρευνα της Αστυνομίας και του υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης, δρούσε σε πέντε νομούς της χώρας: Αιτωλοακαρνανία, Κεφαλονιά, Αρτα, Πρέβεζα και Φωκίδα, με «εγκέφαλο» έναν γεωπόνο – μελετητή, του οποίου οι 120 παραγωγοί ήταν πελάτες. Είχε δηλαδή κάνει για λογαριασμό τους τις μελέτες προκειμένου να ενταχθούν στο καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας. Πρόκειται για παραγωγούς από ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από το ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές, μέχρι τα κηπευτικά (ντομάτες κ.λπ.), τα πορτοκάλια, το καλαμπόκι, τα κτηνοτροφικά, το τριφύλλι (για ζωοτροφές) κ.ά.
Το κύκλωμα παραποιούσε βεβαιώσεις γνωστής εταιρείας πιστοποίησης στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, οι υπεύθυνοι της οποίας έχουν ήδη κληθεί να δώσουν εξηγήσεις. Στις πλαστές αυτές βεβαιώσεις αναφέρονταν ότι οι εκτάσεις των συγκεκριμένων
παραγωγών και ο αριθμός των ζώων τους πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Οπωςαποκαλύφθηκε επρόκειτο για τη μισή… αλήθεια. Ενα μόνο μέρος των εκτάσεων ή του αριθμού των ζώων που δήλωναν οι παραγωγοί ότι είναι βιολογικά τηρούσαν τα εν λόγω κριτήρια. Με βάση τα όσα έχουν μέχρι τώρα βρεθεί, υπολογίζεται ότι το κύκλωμα έχει εισπράξει, από το 2007 οπότε και προκηρύχθηκε το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας μέχρι και σήμερα, πάνω από 1 εκατ. ευρώ παράνομες επιδοτήσεις.

ΡΕΠΟΡΕΑΖ ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ -ΤΑ ΝΕΑ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.