Αυξομειώσεις διοδίων από Δευτέρα

Του Γιωργου Λιαλιου /εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ενας ακόμα σταθμός διοδίων στην εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ο σταθμός στο Κλειδί (Αιγίνιο Πιερίας), ξεκινάει τη λειτουργία του την επόμενη Δευτέρα. Ταυτόχρονα, το ύψος των διοδίων στους υπόλοιπους σταθμούς του τμήματος Ραχών – Κλειδιού αυξομειώνεται, προκειμένου να προσαρμοστεί στα όσα που ορίζει η σύμβαση. Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια για τη δημιουργία «κλίματος εμπιστοσύνης» με τις τράπεζες, προκειμένου να συναινέσουν στην επανέναρξη των έργων στους τέσσερις «παγωμένους» οδικούς άξονες.

Ανακατατάξεις

Από την επόμενη Δευτέρα, λοιπόν, θα έχουμε αρκετές ανακατατάξεις στις τιμές των διοδίων, οι οποίες εστιάζονται στο τμήμα Ραχών – Κλειδιού (κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου). Κατ’ αρχήν θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο σταθμός Κλειδιού στο Αιγίνιο Πιερίας, ο οποίος έχει κατασκευαστεί, αλλά παρέμενε κλειστός. Αιτία ήταν οι «λεονταρισμοί» της τότε ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, που με τον τρόπο αυτόν εμφανίζονταν να ασκούν κοινωνική πολιτική στην περιοχή, αποκρύπτοντας διακριτικά ότι το σύνολο των διελεύσεων καταγράφονταν από κάμερες και χρεώνονταν στο κράτος (μέχρι στιγμής η πολιτεία έχει καταβάλει περί τα 11 εκατ. ευρώ για τη μη λειτουργία του σταθμού Κλειδιού και απομένει να πληρώσει ακόμα 5 εκατ. ευρώ για να εξοφλήσει) και στον προηγούμενο σταθμό διοδίων. Μέρος του κόστους είχε μεταβιβαστεί στον σταθμό Μαλγάρων (ο ένας από τους δύο που έχει απομείνει στον έλεγχο του ΤΕΟ) και με τη λειτουργία του σταθμού τα διόδια θα μειωθούν 30 – 50% (για τα Ι.Χ. στο 1,20 από 2,40 ευρώ). Το υπόλοιπο του κόστους είχε επιβαρύνει τον σταθμό Λεπτοκαρυάς, όπου οι τιμές των διοδίων θα μειωθούν κατά 30 – 40%. Παράλληλα θα ξεκινήσει η λειτουργία των πλευρικών σταθμών Λεπτοκαρυάς, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Στους υπόλοιπους σταθμούς του τμήματος Ραχών – Κλειδιού, οι τιμές των διοδίων αναπροσαρμόζονται ως εξής:

– Στον σταθμό Πυργετού, το ύψος των διοδίων μειώνεται κατά 10 – 20%, π.χ. η διέλευση Ι.Χ. θα κοστίζει 2 ευρώ από 2,30 ευρώ σήμερα. Η μείωση της χρέωσης γίνεται επειδή πρόκειται για τμήμα της παλαιάς ε.ο.

– Στον σταθμό Μακρυχωρίου γίνεται αύξηση 33%, καθώς σύμφωνα με τα όσα ορίζει η σύμβαση (για την 4η τμηματική προθεσμία του έργου) η χρέωση ανά χιλιόμετρο αυξάνεται από 0,075 σε 0,085 ευρώ. Η αύξηση έπρεπε βάσει της προόδου του έργου να είχε γίνει την 1.1.2011.

– Τέλος, στους σταθμούς Μοσχοχωρίου και Πελασγίας γίνεται μόνο η ετήσια τιμαριθμική αύξηση του 2013, της τάξης του 1 – 3%. Η αύξηση του 33% μετατίθεται για το 2014.

Επίσης, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπ. Υποδομών, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες κατασκευής σταθμού διοδίων επί του οδικού τμήματος Κλειδί – Βέροια, ενώ θα εφαρμοστεί σύστημα εκπτώσεων για τις τακτικές διελεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθούν και οι κάρτες των κατοίκων της Πελασγίας.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.