Με 18 ευρώ ανά τετράμηνο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ρεύματος

Λόγω της αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων

Με ακόμη 18 ευρώ ανά τετράμηνο (χωρίς τον ΦΠΑ) θα επιβαρυνθεί ο μέσος οικιακός καταναλωτής ρεύματος λόγω της αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που έρχεται να καλύψει τις «τρύπες» της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρουν, ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) πρότεινε να αυξηθεί το ειδικό τέλος ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) μεσοσταθμικά κατά 23,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όμως με μία σειρά μέτρων που έχει λάβει -και θα λάβει- το υπουργείο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 14,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως σημειώνουν, η απρόσμενη και εντονότατη διείσδυση φωτοβολταϊκών τα τελευταία χρόνια (εγκαταστάθηκαν 888 MW με υψηλότατη εγγυημένη τιμή 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα) επέφερε επιβάρυνση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μέσω του οποίου επιδοτούνται από το Δημόσιο. Έτσι, ένα τμήμα αυτής της «τρύπας» θα καλυφθεί από τον μέσο οικιακό καταναλωτή με περίπου 18 ευρώ (προ ΦΠΑ) ανά τετράμηνο.

Όπως μεταδίδουν στελέχη του υπουργείου, το μεσοσταθμικό κόστος της παραγόμενης ενέργειας από συμβατικά καύσιμα στην ηπειρωτική χώρα ανέρχεται περίπου σε 70-75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (η λιγνιτική ενέργεια 55 και το φυσικό αέριο 105), όταν το κόστος των ΑΠΕ είναι 2,5 φορές μεγαλύτερο και φτάνει τα 185 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Μάλιστα, ενώ η αιολική μεγαβατώρα κοστίζει 90 ευρώ, η φωτοβολταϊκή φτάνει τα 420 ευρώ.
ΟΛΟ το άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ εδώ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.