«Κάνουμε φθηνές διακοπές στην Αλβανία»

Μαγνήτης για τους Έλληνες οι χαμηλές τιμές σε ξενοδοχεία και φαγητό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Λίλα mlila@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

«Η θάλασσα είναι καταπληκτική, το ξενοδοχείο στους Ντερμάδες πολυτελέστατο και πληρώνουμε μόνο 50 ευρώ το δίκλινο με πλήρη διατροφή. Για τα παιδιά η τιμή είναι στα 25 ευρώ και νομίζω πως συμφέρει μια ελληνική οικογένεια να περάσει ένα δεκαπενθήμερο εδώ, γλιτώνοντας πάρα πολλά έξοδα».

«Μείναμε σε πολυτελέστατο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στους Αγίους Σαράντα και πληρώσαμε με ημιδιατροφή 110 ευρώ το ζευγάρι. Στη διάθεσή μας ήταν η πισίνα, το σπα, μασάζ και γυμναστήριο» λέει η κ. Αλεξάνδρα Αλυφαντάκη που ταξίδευψε φέτος με ένα γκρουπ 35 Ελλήνων από τη Λάρισα, την Καρδίτσα και τον Βόλο.

«Το 30% των πελατών μας φέτος είναι Έλληνες», λέει ο κ. Κωνσταντίνος Σκούτι, μάνατζερ ξενοδοχείου τριών αστέρων στη Χειμάρρα. «Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών μας από την Ελλάδα, ενώ έρχονται πάρα πολλοί από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Σερβία. Νομίζω όμως ότι οι περισσότεροι Έλληνες δεν έρχονται με οργανωμένα γκρουπ, αλλά με φίλους τους Αλβανούς που γνώρισαν στην Ελλάδα και συνήθως φιλοξενούνται από Βορειοηπειρώτες».

«Νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα του ΄80. Παντού ανοικοδόμηση, κίνηση και καθαρές παραλίες. Επισκέφθηκα πριν από τρεις μήνες τους Αγίους Σαράντα και ήταν σαν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Φάγαμε το καλύτερο ψάρι στο Γαλάζιο Μάτι των Αγίων Σαράντα και πληρώσαμε 8 ευρώ ο καθένας μας. Για κάποιον που δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις και θέλει οικονομικές διακοπές, πιστεύω ότι η Αλβανία είναι το καλύτερο μέρος», λέει ο κ. Θωμάς Παπαδόπουλος από την Κέρκυρα.

Πακέτα διακοπών

«Εμείς, σε αντίθεση με άλλα ξενοδοχεία στην Αλβανία, έχουμε ξεκινήσει πακέτα διακοπών για Έλληνες», επισημαίνει η κ. Μαίρη Λέπουρι, μάνατζερ του ξενοδοχείου «Μπουντρίντι» στους Αγίους Σαράντα. «Έχουμε ειδικές προσφορές σε συνεργασία με τουριστικά γραφεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Κέρκυρα, και μπορώ και εγώ να πω πως φέτος, τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο περίπου το 30% των πελατών μας ήταν Έλληνες».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Αλβανία είναι το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς», τονίζει ο κ. Σωτήρης Τσίπα που διαθέτει ταξιδιωτικό γραφείο στα Τίρανα, τους Αγίους Σαράντα αλλά και την Κέρκυρα. «Μετά το τέλος των κρατικοποιήσεων, ο καθένας βρέθηκε με ένα κομμάτι γης που διεκδικούσε ταυτόχρονα και ένας άλλος, αν όχι δύο. Το κλαμπ “Μεντιτερανέ” ζήτησε σε δύο ακτές της χώρας να χτίσει τουριστικά συγκροτήματα και το χάος που επικρατεί με τις ιδιοκτησίες δεν τους επέτρεψε να προχωρήσουν».


5.000 δωμάτια σε τρία χρόνια

«ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ήταν αδιανόητο να έρθει κάποιος στην Κέρκυρα και να καταλήξει για διακοπές στην Αλβανία. Ακόμη και τώρα ελάχιστοι Έλληνες το κάνουν, ενώ υπάρχουν αρκετοί ξένοι που μοιράζουν με αυτόν τον τρόπο τις διακοπές τους», επισημαίνει ο πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων της Κέρκυρας κ. Δημήτρης Χαρίτος. «Τα κρουαζιερόπλοια “Εasy Cruise” από πέρσι πιάνουν λιμάνι και στην Αλβανία. Όμως η άναρχη δόμηση που παρατηρεί κανείς στους Αγίους Σαράντα δεν αφήνει περιθώρια για τουριστική ανάπτυξη υψηλού επιπέδου. Μέσα σε τρία χρόνια έχουν χτιστεί 5.000 νέα δωμάτια και δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές».

«Συνήθως οι Έλληνες που κάνουν διακοπές στην Αλβανία δεν το διατυμπανίζουν, υπάρχει προκατάληψη», λέει η κ. Λίντα Μουλοχόλι που διατηρεί, χρόνια τουριστικό πρακτορείο στην Αθήνα αποκλειστικά με Αλβανούς πελάτες. «Δοκιμάσαμε να οργανώσουμε γκρουπ για διακοπές στην Αλβανία, αλλά βρήκαμε μόνο ηλικιωμένους που ήθελαν να επισκεφτούν εκκλησίες και αρχαιολογικούς χώρους. Κατά τη γνώμη μου οι περισσότεροι ταξιδεύουν οδικώς, μεμονωμένα ή με κάποιον Αλβανό φίλο που δούλευε μαζί τους ή γι΄ αυτούς».

«Στην Αυλώνα, αν και έχουμε τουρισμό απ΄ όλη την Ευρώπη, ελάχιστοι είναι οι τουρίστες από την Ελλάδα», λέει ο κ. Τριτάν Νέσι που διαθέτει ξενοδοχείο σε αυτήν την παραλιακή πόλη της Αλβανίας.

«Έρχονται κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι από Γερμανία, Ιταλία και τις Σκανδιναβικές Χώρες. Οι Έλληνες τουρίστες είναι περαστικοί και δεν μένουν πάνω από δύο μέρες».

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.