Υψηλά διόδια, κακοί δρόμοι

Οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων έως και 100% εξακολουθούν να προκαλούν αγανάκτηση

Της Λινας Γιανναρου

«Το άκουσες; Μου είπε “καλημέρα”!» Δεν πιστεύαμε στ’ αυτιά μας οι οδηγοί την πρώτη περίοδο μετά την αλλαγή «φρουράς» στους σταθμούς των διοδίων στις εθνικές οδούς. «Επιτέλους, πολιτισμός!» Δεν πέρασε πολύς καιρός όμως και φτάσαμε να αναπολούμε τις εποχές που απλώναμε το χέρι και δίναμε το αντίτιμο μες στην απόλυτη σιωπή. Ανεκτίμητη η ευγένεια – όχι όμως και να πληρώνουμε γι’ αυτήν το διπλάσιο για να συνεχίσουμε το ταξίδι μας στον ίδιο κακοτράχαλο δρόμο!

Τις ίδιες αυτές σκέψεις κάνουν τις τελευταίες ημέρες πολλοί. Είναι αυτοί που, με αφορμή τις καλοκαιρινές διακοπές, ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων. «Ταξίδεψα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και πλήρωσα πάνω από 15 ευρώ σε διόδια» λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» ο Λευτέρης Μιχαλόπουλος. «Σταματήσαμε κάπου να τσιμπήσουμε κάτι, έβαλα και βενζίνη, 60 ευρώ παρακαλώ, και πλήρωσα όσο ένα αεροπορικό εισιτήριο!».

Δεν είναι όμως μόνο ότι σε πολλά τμήματα των εθνικών οδών πληρώνουμε σήμερα από 50% έως και 100% περισσότερο. Στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί, εκτός του ότι έχουν αυξηθεί οι στάσεις σε διόδια, το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετική τιμή! «Ενώ παλιότερα πληρώναμε σε δύο σταθμούς διοδίων ανά κατεύθυνση, σήμερα πληρώνουμε σε τέσσερις. Το θέμα είναι όμως ότι πληρώνεις 1,90 στην Πελασγία, 2,50 στο Μοσχοχώρι, 1,30 στα Τέμπη και 2,20 στη Λεπτοκαρυά» αναφέρει στην «Κ» οδηγός που «οργώνει» καθημερινά τις εθνικές οδούς λόγω δουλειάς. «Εγώ ξέρω πια τι αντίτιμο αντιστοιχεί σε ποιον σταθμό, ωστόσο οι περισσότεροι χρειάζεται να ρωτήσουν τον ταμία πόσο πρέπει να πληρώσουν, δεν φαίνεται από μακριά. Δημιουργούνται ουρές γι’ αυτό το λόγο! Ας μας πουν πόσο θέλουν κι ας πληρώνουμε μια και καλή στην είσοδο ή την έξοδο των εθνικών οδών, όχι να σταματάμε κάθε τρεις και λίγο…».

Οι επαγγελματίες είναι προφανώς περισσότερο επιβαρυμένοι. Χαρακτηριστική ήταν επιστολή αγρότη από την Σπάρτη στην «Κ», στην οποία ανέφερε ότι ενώ με το αγροτικό του όχημα πλήρωνε μέχρι τον περασμένο Μάρτιο στα διόδια της διαδρομής Αθήνας-Σπάρτης, την οποία διανύει δις εβδομαδιαίως, το ποσό των 2 ευρώ, σήμερα πληρώνει 7,2 ευρώ. Η εταιρεία απάντησε ότι αυτή είναι η χρέωση για οχήματα 2-3 αξόνων, ωστόσο, όπως επιμένει ο οδηγός, χρησιμοποιεί το ίδιο αυτοκίνητο εδώ και χρόνια!

«Ναι, να πληρώνω για να πάω και να έρθω με μηχανή από την Καλαμάτα 11,60 ευρώ» λέει στην «Κ» η κ. Αλέκα Λάμπρου, άρτι αφιχθείσα από τις διακοπές της. «Να ζητήσω τουλάχιστον να μην κινδυνεύω από την έλλειψη φωτισμού και το άθλιο οδόστρωμα;».

Οι συμβάσεις

Εάν δεν δούμε βελτίωση στην κατάσταση των εθνικών οδών, δεν θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των διοδίων -τουλάχιστον στους δρόμους όπου ήδη οι τιμές έχουν αναπροσαρμοστεί. Αυτό προβλέπουν, για καλή μας τύχη, οι συμβάσεις παραχώρησης που έχει υπογράψει το Δημόσιο με τις κοινοπραξίες οι οποίες έχουν αναλάβει ύστερα από διαγωνισμό να ανακατασκευάσουν το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας και να το εκμεταλλευτούν για τα επόμενα 30 χρόνια. Προς το παρόν, δεν έχουν ανακοινωθεί αυξήσεις στην εθνικό οδό Ελευσίνας – Κορίνθου -Πατρών, χωρίς να αποκλείεται αυτό να συμβεί στο επόμενο διάστημα.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.