Φτάνει πια…με το κάπνισμα!

[Διαστάσεις] Φτάνει πια!
Μιχάλης Μητσός | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2014 εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |

mhtsosΝα με συμπαθάτε κύριε διευθυντά, αλλά θα διαφωνήσω με την κάλυψη της αμερικανικής έρευνας που δείχνει ότι οι Ελληνίδες είναι παγκόσμιες πρωταθλήτριες του καπνίσματος. Oχι από την άποψη της θεματολογίας: η ιστορία της γυναικείας χειραφέτησης στην Ελλάδα μέσω του τσιγάρου έχει μεγάλο ενδιαφέρον και οι φωτογραφίες της Τζένης Καρέζη και της Ρίτα Χέιγουορθ με το τσιγάρο στο χέρι είναι υπέροχες. Φοβάμαι όμως ότι η ασχολίαστη προβολή αυτών των «προτύπων» έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: αν είχα κόρη, νομίζω ότι θα είχε ένα επιχείρημα ακόμη για να αρχίσει το κάπνισμα. Επιπλέον, δεν μπορώ να δεχθώ την άποψη της αγαπητής Πέπης Ραγκούση ότι «η πολιτική ορθότητα έβαλε το τσιγάρο στα απαγορευμένα». Στο όνομα της πολιτικής ορθότητας γίνεται, λοιπόν, σε όλο τον κόσμο η μάχη κατά του καπνίσματος; Πρόκειται, ας πούμε, για μια εκστρατεία εξίσου ηλίθια μ’ εκείνη που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ για την απαγόρευση της λέξης «Ναζί»;
Χθες, κατά σύμπτωση, δόθηκε στη δημοσιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες και μια άλλη έκθεση που δείχνει ότι το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο καρκίνο των πνευμόνων και καρδιοπάθειες, αλλά και πλήθος άλλων ασθενειών, όπως διαβήτη, καρκίνο του ήπατος και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν πεθάνει πρόωρα στην Αμερική από το κάπνισμα 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Και παρόλο που το ποσοστό των καπνιστών μεταξύ των ενηλίκων είχε μειωθεί το 2012 στο 18% έναντι 43% το 1965, αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις εκτιμάται ότι θα πεθάνουν πρόωρα άλλοι 5,6 εκατομμύρια Αμερικανοί, που είναι σήμερα παιδιά.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στους καπνιστές. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, τα παιδιά των γυναικών που καπνίζουν κινδυνεύουν να παρουσιάσουν μια σειρά προβλημάτων, όπως απώλεια της όρασης, φυματίωση και εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού κατά 20% με 30%. «Φτάνει πια!» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Υγείας. «Είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε μια γενιά απαλλαγμένη από το κάπνισμα».
Αλλά αυτά για εμάς είναι παραμύθια για αμερικανάκια. Εμείς θεωρούμε το κάπνισμα ανθρώπινο δικαίωμα και την απαίτηση των μη καπνιστών να τρώνε ή να ακούνε μουσική σε άκαπνο περιβάλλον υστερίες ξενέρωτων ανθρώπων. Εμείς θεωρούμε τους νόμους μνημονιακά κουρελόχαρτα, που μπορούμε να τα παραβιάζουμε στο όνομα της απόλαυσης. Εμείς θεωρούμε τις επιστημονικές έρευνες μονόπλευρες ή στημένες και εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι σύντομα θα ανακοινωθούν άλλες, με τα ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα. «Να δεις που μια μέρα θα πουν ότι το τσιγάρο κάνει καλό», έλεγε μια παλιά φίλη.
«Είναι εντυπωσιακό ότι πενήντα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης που έδειχνε ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, εξακολουθούμε να βρίσκουμε νέους τρόπους με τους οποίους ο καπνός σακατεύει και σκοτώνει ανθρώπους», δήλωσε χθες ο διευθυντής των αμερικανικών Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόβλεψη Ασθενειών. Οι Αμερικανίδες και οι Αμερικανοί το έχουν καταλάβει, και οι μιμητές της Ρίτα Χέιγουορθ μειώνονται συνεχώς. Εμείς γιατί διάβολε θεωρούμε φυσιολογικό να καπνίζουμε ακόμη και στα νοσοκομεία;

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.