Εγκαθιστούμε τα Windows σε εικονικό PC

Κάποτε για να έχουμε πολλά λειτουργικά συστήματα στον υπολογιστή μας τα εγκαθιστούσαμε κανονικά και δημιουργούσαμε το λεγόμενο dual ή multiboot PC. Για να μπούμε από τα Windows στο Linux,για παράδειγμα, έπρεπε να κάνουμε επανεκκίνηση και να επιλέξουμε το λειτουργικό σύστημα από το αρχικό μενού εκκίνησης. Πλέον αυτή η λογική δεν είναι απαραίτητη, αφού και μπόλικη RAM έχουμε στα μηχανήματά μας και Terabytes στους δίσκους μας. Μπορούμε επομένως να τρέχουμε τα λειτουργικά συστήματα της αρεσκείας μας μέσα σε παράθυρο σαν να ήταν κανονικά προγράμματα. Πως γίνεται αυτό; Με το λεγόμενο virtualization, δηλαδή την προσομοίωση ενός PC μέσα στο κανονικό μας PC.

Βέβαια, για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να εγκαταστήσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα. Ένα από τα καλύτερα του είδους είναι το VirtualBox. Θέλουμε να δοκιμάσουμε τα Windows 8 ή ακόμα το Linux και δεν θέλουμε να πειράξουμε το μηχάνημά μας; Κανένα πρόβλημα. Το εγκαθιστούμε σε ένα εικονικό PC και ξενοιάζουμε. Εάν κατόπιν αποφασίσουμε ότι δεν μας κάνει, απλά διαγράφουμε την εικονική μας μηχανή και αυτό είναι όλο. Ξεχνάμε τα αμέτρητα formats του παρελθόντος μια για πάντα.

Το VirtualBox λοιπόν παρέχει εξελιγμένες δυνατότητες virtualization. Χρησιμοποιώντας το, μπορούμε να δημιουργήσουμε εικονικούς υπολογιστές (virtual machines), οι οποίοι συμπεριφέρονται ως αληθινοί, μοιραζόμενοι μέρος του δίσκου και της μνήμης του (πραγματικού) υπολογιστή σας. Σε αυτούς τους εικονικούς υπολογιστές μπορούμε να εγκαθιστούμε και να δοκιμάζουμε πλήθος λειτουργικών συστημάτων, ενώ και οι περιφερειακές μας συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο (πραγματικό) PC μας λειτουργούν κανονικά, αλλά και το Internet, ενώ η επικοινωνία μεταξύ των δύο… κόσμων (του πραγματικού και του εικονικού) είναι και αυτή εφικτή, αφού μπορούμε να μοιράζουμε αρχεία και φακέλους.

Στην εικόνα που παραθέτουμε, φαίνεται ότι έχουμε εγκαταστήσει δύο εικονικές μηχανές στο VirtualBox. Στην πραγματικότητα μπορούμε να εγκαταστήσουμε όσες θέλουμε. Για να μην έχουμε προβλήματα και κολλήματα, καλό είναι να υπάρχει μπόλικη RAM στο σύστημά μας. Τα 8GB είναι καλά για αρχή!

Πηγή: https://www.ote.gr/web/guest/ote-life/

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.