Οι Πορτογάλοι δείχνουν τον δρόμο

Παπαδόπουλος Νότης εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Το ελληνικό κράτος έβγαλε 500.000 ευρώ από ΦΠΑ σε μία μόνο κοσμική εκδήλωση στη Μύκονο, στην οποία οι ελεγκτές ήταν παρόντες πάνω από την ταμειακή μηχανή του μαγαζιού. Αρα, αν η Εφορία καταφέρει να υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να κόβουν αποδείξεις και να αποδίδουν τον ΦΠΑ, τότε δεν θα χρειάζονται πλέον οι φοροεπιδρομές του υπουργείου Οικονομικών με έκτακτες εισφορές στα συνήθη υποζύγια, τους  μισθωτούς, ή τα τεράστια χαράτσια στα ακίνητα που έχουν εκμηδενίσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα – θυμίζω ότι παγίως η ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν η οικοδομή!
Πώς όμως το κράτος θα υποχρεώσει τον επιχειρηματία, τον έμπορο, τον ελεύθερο επαγγελματία να κόψει απόδειξη και πώς θα εισπράξει τον ΦΠΑ που του ανήκει;

Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό. Ηδη το πορτογαλικό κράτος, ασφαλώς σοβαρότερο και πιο αποτελεσματικό από το ελληνικό – εξάλλου η Πορτογαλία ήταν κάποτε αυτοκρατορία -, το κάνει εδώ και χρόνια: όλες οι ταμειακές μηχανές της χώρας είναι συνδεδεμένες με το υπουργείο Οικονομικών και κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να έχει κάρτα αποδείξεων. Για κάθε αγοραπωλησία το υπουργείο Οικονομικών εισπράττει αυτόματα τον αναλογούντα ΦΠΑ, ενώ οι αποδείξεις των αγορών καταγράφονται στην κάρτα του και στο μηχανογραφικό κέντρο της Εφορίας του.
Για να υποχρεώσει μάλιστα το κράτος τον κάθε γιατρό, υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο να κόψουν απόδειξη για κάθε παρεχόμενη υπηρεσία, έχει βρει το κίνητρο της δωροθεσίας: στο τέλος κάθε χρονιάς κάνει κληρώσεις ανάμεσα στα εκατοντάδες εκατομμύρια των ηλεκτρονικών αποδείξεων που έχουν καταγραφεί στα μηχανογραφικά συστήματα των Εφοριών και χαρίζει στους πολίτες ακριβά δώρα. Αρα ο Πορτογάλος έχει κάθε κίνητρο να κυνηγήσει με το τουφέκι την απόδειξη του οδοντογιατρού γιατί μπορεί – αίφνης – μέσω αυτής να αποκτήσει καινούργιο αυτοκίνητο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πλαστική – σε μέγεθος πιστωτικής – κάρτα αποδείξεων που έχει μαζί του κάθε πορτογάλος φορολογούμενος υπάρχει καταγεγραμμένο και το ασφαλιστικό του μητρώο (ο δικός μας ΑΜΚΑ). Ετσι κάθε φορά που αγοράζει ένα φάρμακο το ΑΜΚΑ του καταγράφεται ηλεκτρονικά στην απόδειξη, ενώ ενημερώνεται και το μηχανογραφικό κέντρο του υπουργείου Υγείας ώστε να υπάρχει έλεγχος και στην κατανάλωση φαρμάκων.
Με τον τρόπο αυτό οι Πορτογάλοι αποτρέπουν τα πάρτι φαρμακοποιών, γιατρών και  φαρμακοβιομηχάνων που, κλέβοντας τα ασφαλιστικά ταμεία, είχαν εκτοξεύσει το 2009 την κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ – μετά την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την τρόικα η κατανάλωση φαρμάκων έπεσε στα 2,3  δισ. ευρώ το 2013.
Αν το υπουργείο Οικονομικών ακολουθούσε το παράδειγμα των Πορτογάλων, η Ελλάδα θα έκλεινε την τρύπα των φορολογικών εσόδων (είναι 7% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και δεν θα «τιμωρούσε» με συνεχείς φοροκαταιγίδες τα κορόιδα της Εφορίας – μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει δεσμευτεί ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Περιμένουμε…

 

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.