Τι αλλάζει στις χρεώσεις της ΔΕΗ

Πακέτο διάσωσης της ΔΕΗ ύψους 500 εκατ. ευρώ, αποφασίζει την Παρασκευή το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης. Θα υπάρχει αύξηση στα τιμολόγια, χωρίς να επηρεάζονται οι καταναλωτές, αφού θα αντισταθμίζεται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού περιβαλλοντικού τέλους. Προβλέπεται επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενώ μειώνεται η έκπτωση συνέπειας από το 10% στο 5%.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αναπροσαρμόζονται από την 1η Σεπτεμβρίου. Στο +20% υπολογίζονται τα έσοδα για τη ΔΕΗ από τις αυξήσεις στην κιλοβατώρα. Για τους καταναλωτές οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίζονται από τις μειώσεις στο ΦΠΑ και τη χρέωση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην προσπάθεια να ενισχυθεί η ρευστότητα της επιχείρησης η έκπτωση συνέπειας ψαλιδίζεται περαιτέρω και από το 10% πέφτει στο 5%.
Οι αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας κυμαίνονται από 16,4% έως 19,4%, ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης,
H χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ με τα έως τώρα δεδομένα θα περιοριστεί για την οικιακή κατανάλωση κατά 25%, στα 17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 22,67 ευρώ (μείωση 25%).

Νοικοκυριό που καταναλώνει με νυχτερινό 1600 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο πληρώνει 307,5 ευρώ και θα επιβαρυνθεί με 9,5 ευρώ λόγω της μείωσης στην έκπτωση συνέπειας. Για 2500 κιλοβατώρες, η επιβάρυνση ανεβαίνει στα 14,2 ευρώ.

Ακόμη – Θεσπίζεται ρήτρα CO2 για τα νοικοκυριά, κάτι που σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση σε περίπτωση αύξησης ανόδου των δικαιωμάτων εκπομπών. Αντίστοιχη ρήτρα περιλαμβάνεται ήδη στα τιμολόγια των εναλλακτικών παρόχων.

Σημαντική είναι η ελάφρυνση για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Θα έχουν επιπλέον έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο κόστος του ρεύματος.

Η δέσμη μέτρων για τη σωτηρία της ΔΕΗ περιλαμβάνει:
-απόδοση στην ΔΕΗ από τη ΡΑΕ των οφειλομένων από την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του 2011
-εξόφληση των χρεών από φορείς του Δημοσίου
-ασφυκτική πίεση προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και
-τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με στόχο την είσπραξη 400 εκατομμυρίων ευρώ

Όπως αναφέρουν πηγές της ΔΕΗ, πιθανή επιδείνωση των προειδοποιήσεων του ορκωτού ελεγκτή (Ernst & Young) για τη βιωσιμότητα της εταιρείας, στην έκθεση που αναμένεται στις 24 Σεπτεμβρίου, θα οδηγούσε σε δραματικές εξελίξεις που μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμη και στάση πληρωμών (για μισθούς, προμηθευτές κλπ), αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, χαρακτηρισμό των δανείων της ΔΕΗ ως μη εξυπηρετούμενων κ.ά. με προφανώς σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας.

Παράλληλα θα επιδιωχθούν αύξηση του στόχου για το μερίδιο αγοράς της επιχείρησης πάνω από το 50% και κατάργηση των δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος που εκτιμάται ότι τη ζημιώνουν κατά 150 εκατ. ετησίως.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το «πακέτο» διάσωσης αντιστοιχεί σε 490 εκατ. ευρώ και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ την Παρασκευή.

«Πόλεμος» στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Η εντολή προς τον ΔΕΔΔΗΕ είναι σαφής «κατέβασμα του διακόπτη». Το τελευταίο δίμηνο προωθήθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ 30.000 αιτήματα για διακοπή του ρεύματος σε πελάτες που ενώ έλαβαν την ειδοποίηση να τακτοποιήσουν το χρέος τους, την αγνόησαν.
Μόλις 65.000 κακοπληρωτές έχουν φεσώσει την επιχείρηση με 700 εκατ. και άλλοι
582.000 πελάτες της ΔΕΗ έχουν τουλάχιστον τρία τιμολόγια ανεξόφλητα με το συνολικό χρέος στα 545 εκατ. ευρώ. Συντονισμένα, οι παροχές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη τη Ελλάδα, άρχισαν να κόβονται αρχίζοντας από τα ρολόγια καταναλωτών που άλλαξαν πάροχο έχοντας αφήσει ανεξόφλητες οφειλές.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ στέλνει τα στοιχεία των πελατών της (α)Αριθμό Παροχής, β) ΑΦΜ συνδρομητή, γ) Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh), δ) Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού), ε) Ημερολογιακό έτος αναφοράς)
στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για σαρωτικές διασταυρώσεις.  Στοιχεία, που μαζί με αυτά που στέλνουν οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρίες, ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια, θα επιτρέψουν στην εφορία να εντοπίζουν αυτούς που έχουν αλλά δεν πληρώνουν.

«Μαχαίρι» στις εκπτώσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ

«Μαχαίρι» μπαίνει και στις προνομιακές εκπτώσεις που έχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα τιμολόγια της εταιρείας και οι οποίες φτάνουν και το 75%. Οι εκπτώσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΡΤ, χρεώσεις Δήμου). Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θα καταργηθεί πλήρως η έκπτωση των εργαζομένων στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων δηλ. στις χρεώσεις και η έκπτωση των εργαζομένων της ΔΕΗ στο ηλεκτρικό ρεύμα θα περιοριστεί στο 30%, όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους στις ανταγωνιστικές εταιρείες ηλεκτρικού ρεύματος.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Χρ. Παπασταύρου

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.