Εσείς κάνετε back up;

Οι περισσότεροι πρώτα χάνουν δεδομένα τους, λόγω καταστροφής του σκληρού τους δίσκου ή κάποιου ιού, και μετά αντιλαμβάνονται ότι το back up είναι  απαραίτητο για κάθε χρήστη και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια σημαντικών αρχείων από τον υπολογιστή είναι δεκάδες. Εκτός από τα καθαρά τεχνικά προβλήματα, όπως ο απομαγνητισμός του σκληρού δίσκου, η καταστροφή ενός memory stick, ένας ιός που εξαφανίζει αρχεία, υπάρχουν και άλλης φύσεως ατυχίες, λ.χ. μια κατά λάθος διαγραφή αρχείων από την πλευρά του χρήστη, μια κλοπή του υπολογιστή, μια πτώση ή ένα δυνατό τράνταγμα.
Παρ΄ ότι όλοι έχουν ακούσει πόσο σημαντικό είναι να κρατούν back up, των σημαντικότερων αρχείων τους, τουλάχιστον το 82% των οικιακών χρηστών δεν το πράττουν σε τακτά διαστήματα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Κabooza. com. Μάλιστα, το 54% δεν έχει ούτε ένα back up, έστω και όχι πρόσφατο, των αρχείων του. Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον το 66% των χρηστών έχουν χάσει κάποια αρχεία κάποια στιγμή, και το 42% μέσα στο τελευταίο έτος.
Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητο κανείς να έχει σχεδιάσει εκ των προτέρων το πώς θα προστατευθεί, ασφαλίζοντας τα δεδομένα του σε διάφορα αποθηκευτικά μέσα. Επίσης, χρειάζεται και η απαραίτητη οργάνωση, ώστε να γνωρίζει κάθε φορά τι χρειάζεται να κρατηθεί σε back up και πώς θα είναι εύκολα προσβάσιμο εκ των υστέρων.
Με τον όρο back up αρχείων εννοούμε την αποθήκευση αντιγράφων των αρχείων μας σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο το οποίο βρίσκεται εκτός του υπολογιστή που χρησιμοποιούμε. Η εξέλιξη των αποθηκευτικών μέσων, ειδικά των εξωτερικών, με την κυκλοφορία συσκευών με μεγαλύτερη χωρητικότητα, υψηλότερη ταχύτητα λειτουργίας, καλύτερη αξιοπιστία και μικρότερες διαστάσεις έχει κάνει το back up σήμερα αρκετά πιο εύκολο. Παράλληλα, η ανάπτυξη λογισμικού που επιτρέπει τον συγχρονισμό δύο ή περισσοτέρων αποθηκευτικών μέσων, αλλά και η ενσωμάτωση ειδικών εφαρμογών back up στα νεώτερα λειτουργικά συστήματα κάνει όλη τη διαδικασία παιχνίδι.
Σημαντικό είναι επίσης να έχει σκεφθεί κανείς πού θα βρίσκεται το back up που κάνει. Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος στο σπίτι δεν προστατεύει από κάποια κλοπή ή φυσική καταστροφή, οπότε μια πολύ καλή ιδέα είναι η αποθήκευση των δεδομένων σε κάποιον online αποθηκευτικό χώρο, πρακτική που συνδυάζει πάρα πολλά πλεονεκτήματα.

Τα διαθέσιμα μέσα

Για το ευρύ κοινό υπάρχουν 4-5 βασικά μέσα για back up αρχείων: οι σκληροί δίσκοι, οι δίσκοι SSD, τα οπτικά μέσα (CD, DVD και τελευταία τα ΒluRay), τα USΒ memory sticks και οι κάρτες μνήμης. Επίσης, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποθήκευσης δεδομένων στο Ιnternet, σε ειδικούς server. Το κάθε μέσο έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και πολλές φορές καλό είναι να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά.
Οι σκληροί δίσκοι προσφέρουν τη μέγιστη χωρητικότητα, είναι όμως σχετικά ογκώδεις και ευαίσθητοι στη σκληρή χρήση. Τα οπτικά μέσα έχουν πολύ χαμηλό κόστος, καταστρέφονται όμως αρκετά εύκολα. Με την εμφάνιση των ΒluRay δίσκων, η χωρητικότητά τους έχει φτάσει σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.
Οι δίσκοι SSD είναι ακόμα αρκετά ακριβότερη λύση από τους συμβατικούς σκληρούς δίσκους, διακρίνονται όμως για τη μεγαλύτερη αξιοπιστία και τις μικρότερες διαστάσεις τους.
Τέλος, τα memory sticks και οι κάρτες μνήμης, παρά το ότι έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά σε επίπεδο χωρητικότητας, δεν μπορούν ακόμα να αποτελέσουν ολοκληρωμένη λύση. Από την άλλη όμως, το γεγονός ότι μπορούμε να τα έχουμε παντού και πάντα μαζί μας αποτελεί σημαντική παράμετρο και τα καθιστά κατάλληλα για το back up των δεδομένων που χρησιμοποιούμε πιο συχνά και θέλουμε να είναι προσβάσιμα όπου και αν βρισκόμαστε. Στην ίδια λογική, η αποθήκευση δεδομένων σε online δίσκους κερδίζει επίσης έδαφος, έχει όμως κόστος και επιπλέον απαιτεί πάντα την ύπαρξη μια γρήγορης σύνδεσης.

Για τα Windows ΧΡ και Vista

Για τους χρήστες των Windows, το back up είναι εύκολη υπόθεση, χάρη στις ειδικές εφαρμογές που ενσωματώνονται στο λειτουργικό. Στα ΧΡ, η εφαρμογή ονομάζεται Νtbackup.exe και μπορεί κανείς να την εντοπίσει επιλέγοντας Start>Αll Ρrograms>Αccessories>S ystem Τools> Βackup. Στα Vista η αντίστοιχη διαδρομή είναι Control Panel>System and Μaintenance>Βackup and Restore Center. Από εκεί και πέρα, οι εφαρμογές αναλαμβάνουν να σας καθοδηγήσουν στις επιλογές σας.

TA NEA /ndigital

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.