Φθηνότερα έως 40% τα τέλη περιαγωγής

Της Μαρίας Μόσχου
Φθηνότερες μέχρι και 40% θα είναι οι φωνητικές κλήσεις των χρηστών κινητής τηλεφωνίας (roaming) το 2012. ανάλογη μείωση θα εφαρμοστεί για την αποστολή και λήψη γραπτών μηνυμάτων και για πρόσβαση στο διαδίκτιο σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νέος κανονισμός της Ε.Ε. που εγκρίθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το κόστος των τηλεφωνημάτων, των γραπτών μηνυμάτων και της πρόσβασης στο διαδίκτυο από το εξωτερικό θα μειωθεί από την 1η Ιουλίου 2009.

Παρά το γεγονός ότι από το 2006 είχε σημειωθεί μείωση περίπου 60% στα τιμολόγια περιαγωγής η Ε.Ε. είχε διαπιστώσει ότι παραμένουν υψηλά και για το λόγο αυτό ενέκριναν νέες μειώσεις μέχρι και το 2011.

Βάσει του κοινοτικού κανονισμού, οι τιμές για κλήσεις περιαγωγής θα μειωθούν το καλοκαίρι του 2009, σε 0,43 ευρώ ανά λεπτό (από 0,46) για πραγματοποίηση κλήσεων και σε 0,19 ευρώ ανά λεπτό (από 0,22) για λήψη κλήσεων, ενώ ο συνδρομητής βρίσκεται σε άλλη χώρα της Ε.Ε.

Ο Κανονισμός για τη σταδιακή μείωση της ευρωχρέωσης κλήσεων περιαγωγής προβλέπει το 2011 οι εξερχόμενες κλήσεις να έχουν φτάσει τα 0,35 ευρώ (από 0,46 σήμερα) ανά λεπτό και οι εισερχόμενες τα 0,11 ευρώ (από 0,22 σήμερα) ανά λεπτό.

Συμπληρωματικός
Παράλληλα οι νέοι τρόποι επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα τα γραπτά μηνύματα (SMS) ή η αποστολή εικόνας (MMS) καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρονται σε σχέση με την πρόσβαση του κινητού τηλεφώνου στο Διαδίκτυο επέβαλλαν την ύπαρξη ενός νέου συμπληρωματικού Κανονισμού, που θα ρυθμίζει αυτές τις παραμέτρους.

Οι τιμές που προβλέπονται στον νέο Κανονισμό έχουν να κάνουν με το μέγεθος του αρχείου και υπολογίζονται σε 1 ευρώ ανά μέγαμπαϊτ από την 1η Ιουλίου 2009, 0,80 ευρώ από την 1η Ιουλίου 2010 και 0,50 ευρώ από την 1η Ιουλίου 2011. Επίσης η τιμή αποστολής SMS από άλλο κράτος μέλος διαμορφώνεται σε 0,11 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) ενώ η λήψη SMS εξακολουθεί να είναι δωρεάν.

Από την 1η Μαρτίου 2010 οι πελάτες περιαγωγής θα μπορούν να επιλέξουν χωρίς χρέωση ένα σύστημα, βάσει του οποίου οι συνολικές δαπάνες ρυθμιζόμενων υπηρεσιών δεδομένων για μια ορισμένη περίοδο δεν θα υπερβαίνουν ένα προκαθορισμένο οικονομικό όριο. Ένα από τα όρια αυτά δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 50 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για μηνιαία περίοδο τιμολόγησης, αναφέρεται στον συμβιβασμό. Το όριο αυτό θα εφαρμοστεί αυτόματα σε όλους τους πελάτες που δεν θα έχουν εκφράσει την προτίμησή τους ως την 1η Ιουλίου 2010.

Αναγκαία
Η νέα πρόταση της Ε.Ε. κρίθηκε αναγκαία καθώς από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι καταναλωτές πληρώνουν σήμερα 24% περισσότερο από το χρόνο (λεπτά ώρας) που έχουν πράγματι χρησιμοποιήσει για πραγματοποίηση κλήσεων και 19% περισσότερο για τις κλήσεις που δέχονται.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και εισηγητής της γνωμοδότησης σχετικά με το νέο Κανονισμό για τις τιμές περιαγωγής για την Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού, ΜΜΕ και Πολυγλωσσίας, Μανώλης Μαυρομμάτης, ανέφερε ότι: «Τα οφέλη του νέου Κανονισμού είναι πολλά, ιδίως για τους ταξιδιώτες με επαγγελματικό σκοπό. Ελπίζω ο Κανονισμός να τεθεί σε ισχύ πριν το καλοκαίρι, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να προστατευθούν από τις ενδεχόμενες αδιαφανείς υπερχρεώσεις των εταιρειών».

imerisia.gr

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.