Πληρώνουμε χρυσάφι ιατρικές εξετάσεις

Τιμές που υπερβαίνουν το κόστος χιλιάδες φορές καταβάλλει το ΙΚΑ- Τι αποκαλύπτει με επιστολή του ο πρόεδρος των βιολόγων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΑΣΟΥΦΛΕΡΗ | Τετάρτη 20 Μαΐου 2009
Ενα ακόμη συντεχνιακό καρτέλ το οποίο αποδυναμώνει περαιτέρω το ήδη ασθενές εθνικό σύστημα υγείας αποκαλύφθηκε χθες: πρόκειται για τους βιοπαθολόγους (νεότερη ονομασία των ιατρών μικροβιολόγων) οι οποίοι χρεώνουν τις εξετάσεις που διενεργούν για λογαριασμό του Δημοσίου σε ληστρικές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές που πληρώνει το ΙΚΑ για συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να ξεπερνούν το κόστος τους ακόμη και κατά χιλιάδες φορές! Τα παραπάνω ήρθαν στο φως με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλο ο πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Βιολόγων (ΠΕΒ) κ. Μάνος Παπαδάκης και η οποία είχε στόχο να επισημάνει τις επιπτώσεις του κλειστού επαγγέλματος των βιοπαθολόγων στα οικονομικά της υγείας.

Η επιστολή συνοδεύεται από πίνακα στον οποίο αντιπαρατίθενται οι τιμές κόστους των εξετάσεων με τις αντίστοιχες τιμές χρέωσης στα δημόσια ταμεία. Σημειώνεται ότι οι τιμές κόστους είναι οι τιμές που χρεώνει ο συνεταιρισμός των βιοπαθολόγων στα μέλη του και μάλιστα πριν από την έκπτωση. Ο συνεταιρισμός έχει ιδρυθεί από τους βιοπαθολόγους και κάνει κάτι απλό: σε αυτόν αποστέλλονται τα δείγματα από τα διάφορα ιατρεία βιοπαθολόγων, αναλύονται μαζικά (για ελαχιστοποίηση του κόστους) και στη συνέχεια οι απαντήσεις επιστρέφουν στον κάθε γιατρό και από εκεί στον ασθενή.

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή ο έλληνας πολίτης καλείται να πληρώσει στους βιοπαθολόγους 300% ως 3.200% παραπάνω από το λειτουργικό κόστος των εξετάσεών του. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις πλέον συνηθισμένες εξετάσεις οι οποίες κοστίζουν 6,54 ευρώ, ο ασθενής πληρώνει 42,24 ευρώ, γίνεται δηλαδή μια προσαύξηση κατά 646%. (Η προσαύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν οι εξετάσεις γίνονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ενδεικτικά για τις παραπάνω κοινές εξετάσεις ο νοσηλευόμενος σε ιδιωτικό θεραπευτήριο θα χρειαστεί να πληρώσει 452 ευρώ! Πρόκειται δηλαδή για προσαύξηση της τάξεως του 6.811%). Αν τώρα σκεφθεί κανείς τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργούνται καθημερινά στη χώρα με τιμές σαν τις παραπάνω, μπορεί να αντιληφθεί πώς δημιουργούνται τα τεράστια ελλείμματα στην υγεία και γιατί το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία αιμορραγούν.

Φυσικά η χρέωση των εξετάσεων δεν ευθύνεται από μόνη της για την άθλια οικονομική κατάσταση στην υγεία, αλλά σε αντίθεση με φαινόμενα όπως οι προσφάτως αποκαλυφθείσες πλαστές συνταγογραφήσεις, αφορά νόμιμες διαδικασίες και έχει, αν όχι τις ευλογίες, τουλάχιστον την ανοχή του υπουργείου. Στην πραγματικότητα η υπερκοστολόγηση των εξετάσεων καθίσταται εφικτή επειδή το επάγγελμα του βιοπαθολόγου είναι κλειστό και ασκείται μόνο από γιατρούς. Εκτός από παγκόσμια πρωτοτυπία της χώρας μας, το γεγονός αυτό έχει πολλές προεκτάσεις καθώς αποκλείονται από το επάγγελμα αυτό άλλοι επιστήμονες που μπορεί να είναι και περισσότερο εξειδικευμένοι. Οπως επισημαίνεται και στην επιστολή « Η πολυθεματικήειδικότητα της Βιοπαθολογίας (Μικροβιολογίας) δεν υφίσταται σε άλλη χώρα της ΕΕ και ενέχει επιστημονικές και εκπαιδευτικές πρωτοτυπίες που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Σε όλες τις άλλες χώρες σε αντίστοιχο χρόνο εκπαίδευσης αποκτούν μονοθεματική ειδικότητα π.χ. μόνο στη Βιοχημεία, ή την Αιματολογία ή την Ανοσοβιολογία ή τη Γενετική ». Με άλλα λόγια, στις χώρες της ΕΕ μπορεί κάποιος με 4ετή ή 5ετή φοίτηση να γίνει αιματολόγος, ή βιοχημικός, ή να ειδικευτεί στη γενετική, ενώ στη χώρα μας στον χρόνο αυτό οι βιοπαθολόγοι μαθαίνουν τα πάντα (!) και το σύστημα θεωρεί ότι είναι οι μόνοι ικανοί να ασκήσουν αυτό το επάγγελμα αποκλείοντας άλλους επιστήμονες.

Π οιοι θα μπορούσαν να ήταν αυτοί; Απόφοιτοι σχολών που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να παράσχουν στην ελληνική κοινωνία εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως βιολόγοι, χημικοί και βιοχημικοί από το Πανεπιστήμιο της Λάρισας, μοριακοί βιολόγοι και γενετιστές του Πανεπιστημίου Θράκης, απόφοιτοι του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και απόφοιτοι γενικών τμημάτων φαρμακολογίας, βιολογίας και χημείας έπειτα από κατάλληλη μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Οπως τονίζεται στην επιστολή « Η μοναδικά στον κόσμο συντηρούμενη απαγόρευση σε επιστημονικούς κλάδους- πλην εκείνου των βιοπαθολόγων- να ειδικευτούν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αντικείμενα όπως της Βιοχημείας, τηςΑνοσοβιολογίας, τηςΜικροβιολογίας, της Αιματολογίας, τηςΑιμοδοσίας, της Μοριακής Βιολογίας και της Γενετικής αποτελεί επιστημονικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό ατόπημα της χώρας μας. Απαξιώνει τους έλληνες επιστήμονες και κατ΄ επέκταση τα αντίστοιχα Παν/κά Τμήματα, που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες και τα οποία μοχθεί και συντηρεί ο έλληνας πολίτης ».

Και ενώ οι απόφοιτοι των παραπάνω σχολών παραμένουν σήμερα χωρίς επαγγελματική διέξοδο (ακόμη και η συμμετοχή τους στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ είναι προβληματική), τα Ταμεία χάρη στην ακραία συντεχνιακή δραστηριότητα των βιοπαθολόγων συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά υπηρεσίες που κοστίζουν πάμφθηνα. Ως πότε άραγε θα συνεχίσει να κωφεύει το υπουργείο στις εκκλήσεις για απελευθέρωση του επαγγέλματος του βιοπαθολόγου; Εξάλλου δεν καλείται να εφεύρει και την πυρίτιδα! Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην επιστολή της ΠΕΒ: « Οι προτάσεις μας είναι ίσως αυτονόητες, μιας και συνάδουν με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε όλο τον κόσμο:θα πρέπει να επανεξετασθεί άμεσα από ανεξάρτητη επιτροπή (αρχή) η κοστολόγηση των εξετάσεων με γνώμονα το πραγματικό λειτουργικό τους κόστος και να απελευθερωθεί η εκπαίδευση και επαγγελματική απασχόληση άλλων πτυχιούχων σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες ».
ΟΛΟ το αρθρο :

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=268902&dt=20/05/2009

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.