Οι προβλέψεις ξένων οίκων για τις μετοχές Ελληνικών Τραπεζών

Υπόγειος πόλεμος πίσω από την πτώση

Οι ξενοι οίκοι με αναφορές τους εκθείαζαν τις μετοχές που σήμερα ρευστοποιούν χωρίς κανένα όριο

Του Ανεστη ΝτοκαΕνας υπόγειος πόλεμος που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις η διεθνής κρίση στα subprime δάνεια και έχει αποδέκτες τις ελληνικές τράπεζες, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα.

Το διπλό πρόσωπο του Ιανού θυμίζουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι οι οποίοι, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2007 και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου που είχαν δημοσιοποιηθεί τα αποτελέσματα εννεαμήνου εκθείαζαν την πορεία των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ως βασικό πλεονέκτημα ότι δεν έχουν εμπλακεί στα προϊόντα CDO’S, μόλις άρχισαν οι ισχυρές χρηματιστηριακές αναταράξεις με την κορύφωση της κρίσης διεθνώς από τα μέσα Νοεμβρίου, άρχισαν σταδιακά να αλλάζουν τακτική απέναντι στις ελληνικές τράπεζες. Το αποκορύφωμα αυτής της «επίθεσης» που δέχονται οι τράπεζες από τους διεθνείς οίκους είναι όσα συνέβησαν στις 10 Ιανουαρίου 2008 με την έκθεση της Deutsche bank όπου δίνει τιμή στα 26 ευρώ ανά μετοχή, από 33 ευρώ προηγουμένως, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση για την τράπεζα σε «hold» από «buy». Ο διεθνής οίκος εκφράζει ανησυχία για θέματα ρευστότητας της τράπεζας, καθώς εκτιμά πως η EFG θα χρειαστεί να συγκεντρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ το 2008 προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη δανειακή της ανάπτυξη, ενώ παράλληλα υιοθετεί μια πιο επιφυλακτική στάση όσον αφορά την παρουσία της EFG στη ΝΑ Ευρώπη.

Την ίδια μέρα η Lehman Brothers εκφράζει την προτίμηση για Eurobank και Εθνική Τράπεζα, δίνοντας και για τις δύο τράπεζες σύσταση «overweight», επικεντρώνοντας στην ισχυρότερη παρουσία που διαθέτουν στην Ανατολική Ευρώπη και τις πιο ελκυστικές αποτιμήσεις τους. Ιδιαίτερα για την Efg Eurobank δίνει νέα τιμή-στόχο τα 36,00 ευρώ από 30,00 ευρώ που ήταν ο προηγούμενος.

Για την Alpha Bank σημειώνει πως η προσδοκία για ενδεχόμενη εξαγορά-συγχώνευση παραμένει καταλύτης, ωστόσο προτιμά τον ρυθμό ανάπτυξης της κερδοφορίας των ανταγωνιστριών τραπεζών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» οι εκθέσεις των διεθνών οίκων το τελευταίο τρίμηνο αλλάζουν καθημερινά, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει σημαντικές αποδόσεις στους ξένους οίκους και έχουν βρεθεί τις τελευταίες ημέρες μέσα σε «συμπληγάδες πέτρες» που ισοδυναμεί με ισχυρό σφυροκόπημα του τραπεζικού κλάδου. Πιο συγκεκριμένα η Deutsche Bank μειώνει και την τιμή για MPB από 13,00 ευρώ σε 12,00 ευρώ και δίνει παράλληλα χαμηλότερη τιμή-στόχο για την τράπεζα Πειραιώς από 36,00 ευρώ σε 34,5 ευρώ. Ο γερμανικός τραπεζικός οίκος για την Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνει πως η ελληνική τράπεζα παραμένει ελκυστική λόγω του δικτύου των καταστημάτων της στην Ελλάδα, όπου το 35% δεν έχει ακόμη ωριμάσει, γεγονός που μεταφράζεται σε ισχυρότερη και για περισσότερο διάστημα ανάπτυξη σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.

Την προηγούμενη Τετάρτη που η Αlpha Bank ανακοίνωνε το τριετές business plan από το Λονδίνο, η UBS προχωρούσε σε μείωση της τιμής-στόχου στα 24,00 ευρώ από 29,00 ευρώ, καθώς θεωρεί ότι το business plan μπορεί να φέρει σημαντική ανάπτυξη αλλά κρύβει το ρίσκο μιας αύξησης.

Η Deutsche bank με τη σειρά της διατηρεί την ουδέτερη σύσταση και την τιμή-στόχο των 27,5 ευρώ. Ο οίκος εντοπίζει ρίσκο που έχει σχέση με την οικονομική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ δεν προχώρησε σε αλλαγές στις εκτιμήσεις λόγω της υπάρχουσας κατάστασης των αγορών. Σε αναβάθμιση της σύστασης για την EFG International σε «outperform» από «neutral» προηγουμένως, προχώρησε στις 9 Ιανουαρίου η Credit Suisse επίσης την προηγούμενη εβδομάδα, διατηρώντας όμως αμετάβλητη την τιμή-στόχο στα 49 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η πρόσφατη ισχυρή πτώση της τιμής της μετοχής της EFG International είναι αδικαιολόγητη. Οπως αναφέρεται, τον Απρίλιο του 2007 η Credit Suisse προχώρησε σε υποβάθμιση της EFGI, όταν η μετοχή της βρίσκονταν στα 55 ελβετικά φράγκα (Ρ/Ε 2008 περίπου 18 ), για λόγους αποτίμησης. Στα τρέχοντα επίπεδα, το Ρ/Ε διαμορφώνεται στο 14. Δεδομένων των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξης της EFGI, με το μοναδικό επιχειρηματικό της μοντέλο, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως το επίπεδο αυτό προσφέρει μια καλή αγοραστική ευκαιρία, τονίζοντας πως η μετοχή «είναι και πάλι ελκυστική». Για την Αγροτική Τράπεζα η Deutsche Bank με έκθεσή της στις 21 Νοεμβρίου 2007 σχολιάζει τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου, υποστηρίζοντας ότι οι τάσεις για τον όμιλο παραμένουν σχετικά αδύναμες σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες, ωστόσο λέει ο γερμανικός οίκος η μεγάλη και «φθηνή» καταθετική της βάση την καθιστούν αμυντική στις συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα φάση στην αγορά. Επίσης, η Deutsche Bank σημειώνει ότι προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της κατά 4%, ενώ εξηγεί πως διατηρεί την τιμή-στόχο των 4,20 ευρώ και παραμένει «hold», καθώς εκτιμά ότι η μετοχή είναι «δίκαια αποτιμημένη» στα τρέχοντα επίπεδα, αλλά και επειδή ο όμιλος δεν έχει ακόμη αποδείξει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται με συνέπεια στα μεγέθη από τρίμηνο σε τρίμηνο.

Οι «υπερβολικοί» και οι «ευάλωτοι»

Η πιο πρόσφατη διεθνής έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες εξεδόθη από την Dresdner Kleinwort τη περασμένη Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008 όπου ο γερμανικός οίκος αναφέρει πως μπορεί να υπάρξουν και άλλες βραχυπρόθεσμες αδυναμίες σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, αλλά ότι μεσοπρόθεσμα διατηρεί ισχυρό «overweight» για τα ελληνικά ιδρύματα.

Ο οίκος με την έκθεσή του προχωρά σε αύξηση της τιμής-στόχου για την Εθνική Τράπεζα, στα 60 ευρώ ανά μετοχή από 52 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank, στα 30,5 ευρώ από 29 ευρώ προηγουμένως, ενώ αναπροσαρμόζει και την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 27,5 ευρώ (από 28 ευρώ).Για τη Eurobank η σύσταση αναβαθμίζεται σε «buy», ενώ για τις άλλες δύο η σύσταση αγοράς διατηρείται. Αναλυτικότερα, για την Εθνική η Dresdner αναφέρει πως παραμένει το Top Pick της, τονίζοντας ότι η υπερβάλλουσα καταθετική της βάση καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο τρέχον περιβάλλον. Η Dresdner Kleinwort χαρακτηρίζει εντυπωσιακό το επενδυτικό πλάνο της Alpha Bank, ενώ για τη Eurobank, ο διεθνής οίκος τονίζει ότι αν και βλέπει λόγους για την υποαπόδοση της μετοχής (έκθεση στη Ρουμανία, περισσότερο wholesale funding), εκτιμά πως η αντίδραση είναι «υπερβολική».

Σε διεθνές επίπεδο η Standard & Poors στην ετήσια έκθεσή της για το τραπεζικό κλάδο αναφέρεται σε διατήρηση των πιέσεων και της υποχώρησης για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, τόσο φέτος όσο και στις αρχές του 2009. Οπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης η συνεχιζόμενη υποχώρηση του χρηματοοικονομικού κλάδου καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητική, καθώς διανύουμε μια περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα προβλέπει ότι η κερδοφορία τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών θα συνεχίσει φέτος και πιθανώς και εντός του 2009, με τον κλάδο επενδυτικής τραπεζικής να αποδεικνύεται ιδιαίτερα «ευάλωτος».

καθημερινη

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.