Τo χρηματιστήριο των τιμών στις παραλίες

Πιο προσιτές σε Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα- Βαθιά το χέρι στην τσέπη για Μύκονο- Σαντορίνη – Οικονομία σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4530693&ct=1

Διακοπές τριών ταχυτήτων  προσφέρουν φέτος τα ελληνικά  νησιά. Παραδοσιακές «δυνάμεις»  όπως Μύκονος και Σαντορίνη  παραμένουν ο προορισμός  για όσους δεν έχουν  πρόβλημα να βάλουν βαθιά το χέρι  στην τσέπη, ακόμη και για έναν  παγωμένο καφέ.
Την ίδια στιγμή, τα αγαπημένα νησιά των ξένων τουριστών, όπως Κρήτη, Ρόδος και Κέρκυρα φαίνεται να αποτελούν οικονομικότερη λύση. Όσοι, τέλος, επιλέξουν λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, όχι μόνο θα απολαύσουν τις διακοπές τους αλλά θα κάνουν και οικονομία.
«ΤΑΝΕΑ» απευθύνθηκαν σε Έλληνες και ξένους τουρίστες και ζήτησαν τη γνώμη τους για το κόστος των φετινών διακοπών τους.
Η 18χρονη Αμαλία Κοψαχείλη ανήκει στην τελευταία κατηγορία. Επέλεξε να περάσει δέκα ημέρες στη Μυτιλήνη και σημειώνει: «Είναι ένα πολύ ωραίο νησί και διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα το κόστος για φαγητό, ποτό και διαμονή». Προσθέτει δε: «Επειδή είχα ξαναπάει πέρυσι, μπορώ να πω ότι οι τιμές τους έχουν παγώσει και είναι ίδιες με τις προηγούμενες χρονιές.
Αν κάποιος έχει σκοπό να πάει διακοπές και να ξοδέψει πολλά χρήματα, δεν θα του συνιστούσα να έχει στο μυαλό του ως προορισμό τη Μυτιλήνη, γιατί σίγουρα τα χρήματα θα του μείνουν».
Είναι χαρακτηριστικό ότι για έναν καφέ στη Μυτιλήνη θα δώσει κάποιος 2,50 με 3 ευρώ, όταν στην κοσμοπολίτικη Μύκονο θα κληθεί να πληρώσει 5 ακόμη κι αν τον πιει στην παραλία. Στη βραδινή έξοδο δε, το ποτό σε ένα μπαρ φτάνει τα 5 ευρώ, όταν ο επισκέπτης της Μυκόνου θα δώσει τα διπλάσια.

Τσιμπημένο το… παραπάνω

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Κέρκυρα. Το κόστος του καφέ κυμαίνεται στα 2,50 με 3 ευρώ, ενώ λογικές χαρακτηρίζουν τις τιμές οι επισκέπτες και για ένα γεύμα αφού μια χωριάτικη στοιχίζει γύρω στα 4 ευρώ και μια μπριζόλα 6 με 7 ευρώ.
Ωστόσο, για όποιον θέλει να πιει ένα ποτηράκι παραπάνω οι τιμές είναι πιο τσιμπημένες και θα πρέπει να δώσει 7 με 8 ευρώ. Η δίδυμη αδερφή της Αμαλίας, η Μαρία, προτίμησε για τις διακοπές της φέτος το νησί των Φαιάκων.
Είναι η τρίτη χρονιά που το επισκέπτεται και όπως λέει δεν μετανιώνει αφού: «Αν και είναι ένα από τα πιο γνωστά νησιά στην Ελλάδα, η Κέρκυρα παραμένει οικονομικά προσιτή.
Προσφέρει στους επισκέπτες της τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ακριβά μαγαζιά. Ωστόσο συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές».

Λογικό κόστος

Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Σωτηρίου, ιδιοκτήτη καφετέριας στη Ρόδο, δεν είναι τυχαίο που τα μεγάλα νησιά διατηρούν σε σχετικά οικονομικά επίπεδα το κόστος διαμονής και διασκέδασης: «Κρατάμε τις τιμές σε λογικά επίπεδα γιατί δεν θέλουμε να στερήσουμε από τον Έλληνα και τον ξένο πελάτη την απόλαυση ενός καφέ». Λογικό χαρακτηρίζουν οι ξένοι επισκέπτες το κόστος των διακοπών και στη Μεγαλόνησο.

Στην πλειονότητά τους, οι ξένοι που επισκέπτονται τα Χανιά προέρχονται από τη Δανία. Ο κ. Μads Rosentoft έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές την Κρήτη, δύο φορές τα Χανιά και από μία Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο. Υπεύθυνος της δημοφιλούς ιστοσελίδας www. camping.dk, μία από τις πιο σημαντικές σε θέματα κάμπινγκ, γνωρίζει τις τιμές που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν οι συμπατριώτες του που επιλέγουν για διακοπές τους Κρήτη, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία και Ισπανία.

Όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ», «δεν είστε ακριβοί αλλά δεν είστε και φθηνοί». Και συμπληρώνει: «Ταξιδεύω μόνος και με 15-25 ευρώ μπορώ να φάω καλά σε μια ταβέρνα εδώ στα Χανιά. Η Κοπεγχάγη όπου ζω είναι μία από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης, έτσι οι τιμές που βρίσκω εδώ μου φαίνονται σχετικά καλές». Ωστόσο, όταν κάνει τη σύγκριση με την Τουρκία, την οποία επισκέφθηκε πέρυσι, επισημαίνει: «Στον Μαρμαρά οι τιμές ήταν πολύ πιο χαμηλές απ΄ ό,τι στην Ελλάδα, η ποιότη τα όμως δεν ήταν καλή». Έκπληξη στην Ύδρα
Βέβαια υπάρχουν και τα νησιά που δεν εντάσσονται σε κατηγορία. Ο Μανώλης Σουρανάκης έκανε φέτος διακοπές στην Ύδρα και παρά το γεγονός ότι πέρασε καλά, θεωρεί πως αποδείχθηκε ένας ακριβός προορισμός. «Αν και μικρό νησί, σίγουρα δεν απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες μεσαίου, πόσω μάλλον χαμηλού, εισοδήματος Τα πάντα στο νησί κυμαίνονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, ειδικά για την εποχή που ζούμε». Με εξαίρεση τον καφέ που κοστίζει από 2,50 μέχρι 4 ευρώ οι τιμές φαγητού και ποτού στο νησί του Αργοσαρωνικού θυμίζουν Μύκονο και Σαντορίνη, αφού για μια χωριάτικη σαλάτα κάποιος θα πρέπει να πληρώσει μέχρι και 9 ευρώ ενώ για ένα ποτό επίσης 9 ευρώ.

© 2009, Για την αναδημοσίευση της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η αναφορά του link προς το άρθρο του ekatanalotis.gr.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.