Φθηνό Ιντερνετ, αλλά ακριβό κινητό και σταθερό τηλέφωνο

Πολλή τηλεόραση… και λίγες επενδύσεις

Πολλή τηλεόραση… και λίγες επενδύσεις
Ο ΟΟΣΑ μας δείχνει πολύ πίσω στα δίκτυα οπτικών ινών

Παρά την ταχύτατη ανάπτυξη του ευρυζωνικού δικτύου (γρήγορο Ιντερνετ) τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών έχει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την τελευταία ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) για την αγορά των τηλεπικοινωνιών στις χώρες- μέλη του. Ιδιαίτερα πίσω βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών. Χαμηλές επιδόσεις κατέχει, επίσης, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο γίνονται από το Δημόσιο.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΤΕ εμφανίζεται στη λίστα μεταξύ των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Τα ελληνικά νοικοκυριά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά τη χρήση τηλεφώνων και τηλεόρασης, αλλά απολαμβάνουν μέτριες ταχύτητες στο Ιντερνετ. Επίσης, δεν έχει αναπτυχθεί το καλωδιακό ευρυζωνικό δίκτυο. Από την άλλη, τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν τις χαμηλότερες τιμές για υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Αντίθετα, ακριβά πληρώνουν τη σταθερή τηλεφωνία και τα κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται να πληρώνουν από τα χαμηλότερα τιμολόγια στον ΟΟΣΑ για τη σταθερή τηλεφωνία.

Ο ΟΤΕ βρίσκεται στην 26η θέση μεταξύ των 40 μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στον ΟΟΣΑ με βάση τα έσοδα. Βρίσκεται πάνω από την Telus (Καναδάς) και την Portugal Telecom (Πορτογαλία) και ακριβώς πιο κάτω από την AllTell (ΗΠΑ). Επίσης βρίσκεται υψηλότερα από τη Virgin (Βρετανία), τη Wind (Ιταλία) και την Turk Telekom (Τουρκία). Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η AT&T (HΠA) και τη δεύτερη η Verizon (ΗΠΑ).

Τα έσοδα των τηλεπικοινωνιών από την κινητή τηλεφωνία έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παρά τις μειώσεις τιμών και αποτελούν το 41% των εσόδων (των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών) στις χώρες του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα τα έσοδα από την κινητή τηλεφωνία είναι υψηλότερα του μέσου όρου (περίπου 60%), ενώ η Ολλανδία εμφανίζει τα χαμηλότερα (25%). Τα λιγότερα έσοδα από κινητή έχουν οι τηλεπικοινωνίες στην Ιαπωνία (25%).

Οι Ελληνες κατέχουν την τρίτη θέση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε τηλέφωνο. Ανά εκατό κατοίκους αντιστοιχούν περισσότερα από 200 τηλέφωνα. Την πρώτη θέση κατέχει το Λουξεμβούργο και τη δεύτερη η Ιταλία.

Ακόμα πιο ψηλά βρίσκονται οι Ελληνες σε ό,τι αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 150 κινητά ανά 100 κατοίκους. Την πρώτη θέση κατέχει η Ιταλία με (155 κινητά ανά 100 κατοίκους) και την τρίτη θέση το Λουξεμβούργο με 120 κινητά. Σημαντικό μέρος του ευρύτερου κλάδου των επικοινωνιών αποτελεί η τηλεόραση. Και εδώ η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Γαλλία. Ολα τα νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον μία τηλεόραση. Οι λιγότερες τηλεοράσεις υπάρχουν στην Πολωνία.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, οι Ελληνες έχουν τηλεόραση, αλλά και βλέπουν. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά τον χρόνο τηλεθέασης. Ενα μέσο νοικοκυριό παρακολουθεί πάνω από 4 ώρες την ημέρα τηλεόραση. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ (8,5 ώρες την ημέρα). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελβετία με περίπου 2 ώρες την ημέρα.

Φθηνό Ιντερνετ, αλλά ακριβό κινητό και σταθερό τηλέφωνο

Φθηνό Ιντερνετ, αλλά ακριβό κινητό και σταθερό τηλέφωνο

Οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν μια αγορά 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον ΟΟΣΑ, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% από το 1990. Η υπηρεσία φωνής παραμένει η σημαντικότερη πηγή εσόδων για τις εταιρείες, παρά τη μείωση των τιμών τόσο στις σταθερές όσο και στις κινητές συνδέσεις. Επιπλέον, τα έσοδα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας αντιστοιχούν στο 41% του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών εσόδων, παρουσιάζοντας αύξηση 22% σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.

Η ελληνική ευρυζωνική αγορά έφτασε ρυθμούς αύξησης που άγγιξαν το 100% το 2007, καθιστώντας τη χώρα ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η καθυστερημένη έλευση των ευρυζωνικών τεχνολογιών, και παρά την απελευθέρωση της αγοράς έχουν ως αποτέλεσμα μια μεικτή εικόνα της Ελλάδας στο διεθνές τηλεπικοινωνιακό στερέωμα. Το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας αναφέρει ποσοστό ευρυζωνικής κάλυψης 86% για την Ελλάδα, με μέσο όρο για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο 92%. H διαθεσιμότητα για τα νοικοκυριά στις αστικές περιοχές είναι πλήρης, αγγίζει δηλαδή το 100%, ενώ για τις ημιαστικές περιοχές φτάνει το 85%, πέφτοντας σημαντικά για τις αγροτικές, στο 50%. Σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τη διαθεσιμότητα στις αγροτικές περιοχές, είναι ο γεωγραφικός και το ανάγλυφο του εδάφους, που παρατηρείται έντονο στη χώρα μας, καθιστώντας, σε κάποιο βαθμό, δυσκολότερη την εγκατάσταση και την υλοποίηση επενδύσεων ευρυζωνικής πρόσβασης στις περιοχές αυτές.

Τιμές

Το 2005 η χώρα μας βρισκόταν στην τελευταία θέση με ποσοστό 1,41%, ενώ το 2007 βρέθηκε στην 26η θέση, με ποσοστό 11,15%. Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και σήμερα, αφού το 2008 το ποσοστό διείσδυσης ευρυζωνικών υπηρεσιών καταγράφηκε από τον ΟΟΣΑ στο 11,15%.

Στα επιχειρηματικά πακέτα στη σταθερή τηλεφωνία η Ελλάδα εμφανίζεται ως η 4η φθηνότερη στον ΟΟΣΑ με ετήσιο κόστος 12.000 δολαρίων (σε ισοδύναμες μονάδες αγοραστικής δύναμης). Αντίθετα, τα νοικοκυριά πληρώνουν ακριβά τη σταθερή τηλεφωνία.

Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχουν επίσης ωφεληθεί από τις σημαντικές μειώσεις τιμών την περίοδο 2006-2008. Η μέση τιμή των πακέτων ομιλίας μειώθηκε στον ΟΟΣΑ από 21% μέχρι 32%. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο του οργανισμού, στις τρεις συνολικά κατηγορίες χρηστών με βάση τα συμβόλαια που επιλέγουν. Στην κατηγορία συμβολαίων που προσφέρουν μέχρι 360 λεπτά ομιλίας, 396 μηνύματα (SMS) και 8 MMS (αποστολή φωτογραφιών, βίντεο κ.λπ.) τον χρόνο, η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση, με ετήσιο κόστος που ξεπερνά τα 200 δολάρια (μέσος όρος: 164 δολάρια).

Αντίστοιχα, για τα συμβόλαια που προσφέρουν μέχρι 780 λεπτά ομιλίας, 600 SMS και 8 MMS τον χρόνο, η Ελλάδα είναι η 8η πιο ακριβή χώρα, με ετήσιο κόστος λίγο πάνω από τα 400 δολάρια τον χρόνο (ΟΟΣΑ: 317 δολάρια). Ενώ, για την κατηγορία συμβολαίων που προσφέρουν μέχρι 1.680 λεπτά ομιλίας, 660 SMS και 12 MMS, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των πιο ακριβών χωρών, με ετήσιο κόστος περίπου 620 δολάρια τον χρόνο (ΟΟΣΑ: 489 δολάρια)

Αντίστοιχα με τις πτωτικές τάσεις στην αγορά κινητής τηλεφωνίας, μειώσεις παρατηρούνται και στις τιμές ευρυζωνικών προγραμμάτων πρόσβασης. Την τριετία 2005-2008, οι τιμές DSL μειώθηκαν με ρυθμό 14% ανά έτος, ενώ οι πάροχοι μπόρεσαν να αυξήσουν τα έσοδά τους μέσω της προσέλκυσης νέων συνδρομητών και τον συνδυασμό υπηρεσιών ευρυζωνικής πρόσβασης και φωνητικών υπηρεσιών.

Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας σε ό,τι αφορά τις τιμές ευρυζωνικών υπηρεσιών είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία.

Σε ό,τι αφορά τις ταχύτητες πρόσβασης από 2,5 μέχρι 10 Mbps, η Ελλάδα είναι η τέταρτη φθηνότερη χώρα στον ΟΟΣΑ, με μέσο μηνιαίο κόστος 31 δολάρια τον μήνα, ενώ τέλος, για ταχύτητες από 12 μέχρι 32 Mbps, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση, με μέσο μηναίο κόστος 39 δολάρια τον μήνα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των ευρυζωνικών υπηρεσιών βοήθησε σημαντικά τους παρόχους σταθερών συνδέσεων να αποφύγουν δραματικές απώλειες σε όρους συνδρομητών, ενώ συνέβαλε στην αύξηση της αξίας των σταθερών δικτύων.

Η τεχνολογία DSL παραμένει η κυρίαρχη ευρυζωνική τεχνολογία, αντιπροσωπεύοντας το 60% του συνόλου ευρυζωνικών συνδέσεων, σύμφωνα με μετρήσεις τον Ιούνιο του 2008. Η καλωδιακή πρόσβαση αντιστοιχεί στο 29%, ενώ οι συνδέσεις με οπτικές ίνες, που θεωρούνται το μέλλον της ευρυζωνικής πρόσβασης, αντιστοιχούν στο 9%. Το 2008 ήταν επίσης η χρονιά που δύο χώρες του ΟΟΣΑ, η Κορέα και η Ιαπωνία, έγιναν οι πρώτες που είχαν περισσότερους συνδρομητές με πρόσβαση οπτικών ινών.

Εχει μείνει πίσω σε δίκτυο οπτικών ινών η Ελλάδα

Εχει μείνει πίσω σε δίκτυο οπτικών ινών η Ελλάδα

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις εννέα χώρες του οργανισμού που δεν παρέχουν υπηρεσίες οπτικών ινών, αλλά και στις τρεις χώρες που δεν παρέχουν καλωδιακή ευρυζωνική πρόσβαση. Δηλαδή, είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που παρέχει στους κατοίκους της ευρυζωνική πρόσβαση μόνο μέσω τεχνολογίας DSL. Ωστόσο, πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι προχωρά το σχετικό νομοσχέδιο για τις οπτικές ίνες σε όλη την επικράτεια.

Σε επίπεδο δημοσίων επενδύσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση, στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2007. Στην πρώτη θέση μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ βρίσκονται, αναμενόμενα, οι ΗΠΑ, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ιαπωνία.

Το ποσό των δημόσιων τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων, ως ποσοστό των εσόδων της αγοράς, βαίνει μειούμενο από το 1998, όταν ανήλθε στο 36,2%, για να φτάσει το 15,3% για το 2007. Η τάση αυτή ωστόσο παρατηρείται για το σύνολο σχεδόν των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, με μοναδικές εξαιρέσεις τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Αντίθετα, τέλος, τη δεκαετία 1997-2007, διπλασιάστηκαν στην Ελλάδα οι τηλεπικοινωνιακές κατά κεφαλή επενδύσεις, από 78,2 δολάρια, στα 158,79 δολάρια.

Τέλος, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 18η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τα έσοδα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, που ανήλθαν σε 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2007. Ιδιαίτερα υψηλός είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα, που έφτασε το 12,4% για την οκταετία 2000-07, τον όγδοο υψηλότερο στους κόλπους του ΟΟΣΑ, του οποίου ο μέσος όρος ανήλθε σε 5,5%. Γα το διάστημα 1991-2007, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, με ποσοστό 14,3%. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν 5,5%.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 15-8-09

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.