Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις άδειες δικτύων 5 G

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 25/09/2020 (σελ. 46)

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τις άδειες δικτύων 5 G

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΤΕΛΕΖΟΥ

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την παραχώρηση των αδειών ανάπτυξης δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην Ελλάδα, έναντι συνολικού τιμήματος 367,319 εκατ. ευρώ.

Η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ ενέκρινε χθες τη δημοσίευση του τεύχους προκήρυξης, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5G.

Το επόμενο βήμα θα είναι η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής στη δημοπρασία, την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 10 έως 11 π.μ.

Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή των 3600 MHz, ενώ φτάνει τα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 2 GHz και 700 MHz.

Οι εταιρείες που θα επικρατήσουν στη δημοπρασία για την απόκτηση του φάσματος, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ είτε σε 10 δόσεις σε βάθος 15ετίας.

Θεωρείται βέβαιο ότι οι υφιστάμενοι «παίκτες» στην αγορά τηλεπικοινωνιών θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τις επενδύσεις στην ανάπτυξη των δικτύων 5G, ενώ ανοίγει «παράθυρο» για είσοδο στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας και ενός νέου παίκτη.

Οπως αναφέρεται στο τεύχος προκήρυξης, εντός τριών ετών, οι εταιρείες που θα πάρουν φάσμα για τα δίκτυα 5G, αναλαμβάνουν την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών φωνής και δεδομένων (χρησιμοποιώντας το σύνολο των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων)  για την κάλυψη τουλάχιστον του 99% του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια και του 95% του πληθυσμού κάθε περιφερειακής ενότητας της χώρας, την κάλυψη του 95% της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας, την κάλυψη του 95% του θαλάσσιου χώρου, την κάλυψη του 95% των αυτοκινητόδρομων, του 90% των ευρωπαϊκών οδών, των εθνικών οδών και του 95% του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον αναλαμβάνουν την υποχρέωση παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας το σύνολο των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων επί των οποίων κατέχουν δικαίωμα, με ονομαστικό ρυθμό μετάδοσης τουλάχιστον τα 100 Mbps στην καθοδική ζεύξη (download) ως εξής:

n Σε πρώτο στάδιο και εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος, θα πρέπει να επιτευχθεί γεωγραφική κάλυψη τουλάχιστον για το 60% του πληθυσμού της χώρας και το 60% των εθνικών οδών, των αυτοκινητοδρόμων και του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

n Σε δεύτερο στάδιο και εντός έξι ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος, η γεωγραφική κάλυψη θα πρέπει να ανέλθει στο 90% του πληθυσμού της χώρας, στο 90% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

προσθήκη του διαχειριστή:

περισσότερα:
https://www.eett.gr/opencms/opencms/admin/News_new/news_1300.html

Στο site της ΕΕΤΤ 24/09/2020 αναφέρεται:

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανακοινώνει τη δημοσίευση του Τεύχους Προκήρυξης για τη χορήγηση Δικαιωμάτων Χρήσης Ραδιοφάσματος στις ζώνες ραδιοσυχνοτήτων των 700 MHz, 2 GHz, 3400 – 3800 MHz και 26 GHz.

Το Τεύχος Προκήρυξης είναι διαθέσιμο από το διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ,Τεύχος Προκήρυξης

Η κατάθεση των φακέλων αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 10:00 – 11:00 π.μ..

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.