Συσκευασίες τροφίμων με πληροφορίες και πώς να τις διαβάσετε

Συσκευασίες τροφίμων με πληροφορίες και πώς να τις διαβάσετε

Κωνσταντινος Καλλεργης-Τανια Γεωργιοπουλου

Την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις θρεπτικές (ή μη) ιδιότητες των τροφίμων προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εισηγούμενη τόσο τη σαφέστερη σήμανση στις συσκευασίες όσο και σαφείς προειδοποιήσεις σε μη συσκευασμένα τρόφιμα ακόμα και στα όσα σερβίρονται στα εστιατόρια.

Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, «οι καταναλωτές σήμερα βομβαρδίζονται με πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που αγοράζουν. Πληροφορίες που, επιπλέον, «είναι ολοένα πιο πολύπλοκες», κάτι που μεταξύ άλλων τους προκαλεί «σύγχυση» και «δυσκολεύονται να προσδιορίσουν τις βασικές πληροφορίες».

Ετσι, η πρόταση που παρουσιάσθηκε χθες κατόπιν πρωτοβουλίας του επιτρόπου Υγείας, Μάρκου Κυπριανού, έχει δύο κύριες παραμέτρους: την καλύτερη σήμανση στις συσκευασίες και την επέκταση της σήμανσης αυτής στα τρόφιμα που δεν είναι συσκευασμένα, είτε αυτά πωλούνται ως έχουν στα καταστήματα είτε σερβίρονται στα εστιατόρια.

Ενα από τα συχνότερα παράπονα των καταναλωτών είναι ότι δεν μπορούν να διαβάσουν την πληροφορία την οποία ψάχνουν πάνω στα προϊόντα, καθώς ή είναι γραμμένη με ελάχιστα γράμματα ή επισκιάζεται από διαφημιστικά μηνύματα. Προτείνεται έτσι να αναγράφονται ευκρινώς (με γράμματα ύψους τουλάχιστον 3 χιλιοστών, διευκρινίζει η Επιτροπή), στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας οι θερμίδες, η περιεκτικότητα σε λίπη, κεκορεσμένα λίπη και οι υδρογονάνθρακες, με ειδική επισήμανση για την περιεκτικότητα σε σάκχαρα και άλατα ανά 100 ml/g προϊόντος. Ετσι «εντοπίζοντας» κάποιος το προϊόν που θέλει στο ράφι του σούπερ μάρκετ, για παράδειγμα, θα μπορεί να διαβάσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως την ονομασία του, τα συστατικά που περιέχει, την ημερομηνία λήξης, ποιος το παρήγαγε ή το εισήγαγε στην Ε.Ε. και πόση ποσότητα περιέχεται στη συσκευασία.

Αντιστοίχως, τα κάθε είδους εστιατόρια θα πρέπει να προειδοποιούν τους πελάτες τους για κάθε πιάτο που περιλαμβάνει αλλεργιογόνες ουσίες. Δεδομένου δε ότι δεν είναι όλοι αλλεργικοί στα ίδια πράγματα, η προειδοποίηση θα καλύπτει ευρύτατο φάσμα υλικών και συστατικών, όπως ξηροί καρποί, γάλα, μουστάρδα, ψάρι.

Ισχυρισμοί όπως «πλούσια σε ίνες» ή «χαμηλά λιπαρά» θα αντιστοιχούν σε συγκεκριμένο ορισμό που θα ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη. Για παράδειγμα, 6 γρ. ινών ανά 100 γραμμάρια. Τα τρόφιμα με πολλά λιπαρά ή ζάχαρη δεν μπορούν να αναγράφουν στη συσκευασία τους τον ισχυρισμό «περιέχει βιταμίνη C». Οι ισχυρισμοί για υγιεινές ιδιότητες όπως «κάνει καλό στην καρδιά» επιτρέπονται μόνο όταν μπορούν να αποδειχθούν επιστημονικά. kath

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.