Από συνταγές μέχρι… ποιήματα

H ιστοσελίδα www.scribd.com φιλοξενεί ένα πλήθος κειμένων (πάσης φύσεως) τα οποία οι κυβερνοναύτες μπορούν να αναζητούν, να διαβάζουν και να εκτυπώνουν δωρεάν ή έναντι αντιτίμου

Στην εποχή της πληροφορίας «τα γραπτά μένουν» («scripta manent») πλέον όχι μόνο αποτυπωμένα σε σελίδες αλλά και ψηφιοποιημένα σε ιστοσελίδες. Kι όχι απλά «μένουν», αλλά και «ανεβάζονται», «κατεβάζονται», διαβάζονται, τυπώνονται και πωλούνται. Πού;
Σε ιστοχώρους όπως ο Scribd (www.scribd.com), οι οποίοι επιτρέπουν τη δημοσίευση, διαμοίραση και κοινή χρήση κειμένων. Διασταύρωση μεταξύ ηλεκτρονικού βιβλιοπωλείου, ψηφιακής δανειστικής βιβλιοθήκης και εκδοτικού οίκου, η υπηρεσία Scribd έχει βαλθεί «να απελευθερώσει τον γραπτό λόγο». Πώς;
Eπιτρέποντας στον καθένα να αναρτά «αυτόματα» στον ιστό αυθεντικά έγγραφα (τόσο δικά του όσο και άλλων, με την προϋπόθεση ότι δεν θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας) τα οποία ακολούθως οι απανταχού κυβερνοναύτες μπορούν να αναζητούν, να διαβάζουν και να εκτυπώνουν δωρεάν ή έναντι αντιτίμου.
Όπως, λοιπόν, ανεβάζει κανείς βιντεάκια στο YouTube και φωτογραφίες στο Flickr, έτσι δύναται πλέον να δημοσιεύει κείμενα στο Scribd. Eπί του παρόντος, η υπηρεσία φιλοξενεί ψηφιοποιημένα στα ηλεκτρονικά «κιτάπια» της τα πάντα, από λογοτεχνικά πονήματα (μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα) και εφημερίδες/περιοδικά μέχρι ακαδημαϊκές εργασίες και από συνταγές και γεωγραφικούς χάρτες μέχρι σταυρόλεξα, διαφημιστικούς καταλόγους, παρτιτούρες, παρουσιάσεις PowerPoint και εγχειρίδια οδηγιών.

Σε 90 γλώσσες

«Στόχος μας είναι να εξελιχθούμε στο επίκεντρο της εκδοτικής δραστηριότητας online», δηλώνει στην εφημερίδα «Guardian» ο διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας Tριπ Aντλερ, αποστολή η οποία, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, μάλλον εξετελέσθη.
Eφοδιασμένος με περισσότερες από 35 δισεκατομμύρια λέξεις (γραμμένες σε συνολικά 90 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα ελληνικά), ο ιστοχώρος Scribd εξακολουθεί να μεγαλώνει (επί του παρόντος κατά περίπου 50.000 νέα έγγραφα ημερησίως), ενώ προσελκύει πάνω από 60 εκατομμύρια μεμονωμένους χρήστες μηνιαίως, γεγονός το οποίο του έχει εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των 100 δημοφιλέστερων ιστοτόπων παγκοσμίως.
M’ αυτά και μ’ αυτά, «ό,τι είναι το YouTube για το βίντεο, γίνεται με ταχείς ρυθμούς το Scribd για τον γραπτό λόγο», όπως σχολιάζει η «Guardian». Oχι κι άσχημα για μια υπηρεσία που μετράει κάτι περισσότερο από δύο χρόνια ζωής και απασχολεί μόλις 28 υπαλλήλους.
H Scribd εγκαινίασε μόλις τον περασμένο Mάη το δικό της ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο (www.scribd.com/store ) μέσω του οποίου τόσο διακεκριμένοι όσο και αφανείς συγγραφείς μπορούν πλέον να πωλούν τα έργα τους σε ηλεκτρονική μορφή.
Aπό κάθε πώληση που πραγματοποιείται, το κατάστημα λαμβάνει προμήθεια 20% και ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων το υπόλοιπο 80%. Στα πρότυπα δε του iTunes, το οποίο πουλάει μεμονωμένα τραγούδια, η Scribd διαθέτει προς πώληση μεμονωμένα κεφάλαια βιβλίων.

Πλήθος ξένων αλλά και ελλη­νι­κών συγ­γραμ­μάτων

Στα ράφια του εν λόγω ιστοχώρου φιλοξενείται αρχειοθετημένο και πλήθος κειμένων, συγγραμμάτων, ερευνών γραμμένων στα ελληνικά, ενώ εκεί «ανεβάζουν» τις εκδόσεις τους, μεταξύ άλλων, κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια (Harvard, MIT, NYU), πρωτοκλασάτοι εκδοτικοί οίκοι (Berett-Koehler, Simon & Schuster, Lonely Planet, Random House), καθώς και διεθνείς οργανισμοί (Παγκόσμια Tράπεζα, ΔNT).

Δημοσιεύστε τα δικά σας κείμενα

Για να αποκτήσει κάποιος τη δυνατότητα να δημοσιεύει δικά του κείμενα, καθώς και να διαβάζει, να «κατεβάζει», να εκτυπώνει ή ακόμα και να διανθίζει με σχόλια τα ήδη υπάρχοντα, θα πρέπει να εγγραφεί (δωρεάν) στο Scribd.

Oλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται με τη βοήθεια ενός Flash-based ψηφιακού αναγνώστη (document viewer) ονόματι iPaper ο οποίος, πέρα από το να ενσωματώνεται σε άλλες ιστοσελίδες και blogs, επιτρέπει στον χρήστη να «ανεβάζει» στα ψηφιακά ράφια του Scribd έγγραφα κάθε μορφής (.pdf, .ps, .doc, .ppt, .pps, .txt, .rtf κ.ά.), αφού πρώτα τα μετατρέψει σε αρχεία τύπου iPaper.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η δημοσίευση, ο «εκδότης» καλείται να εμπλουτίσει τα κείμενα με τίτλους, ετικέτες και περιγραφές, διευκολύνοντας τοιουτοτρόπως την αναζήτηση και εύρεση αυτών από επίδοξους αναγνώστες.

Eπιπλέον, του ζητείται να ορίσει εάν τα έγγραφά του θα είναι μυστικά (διαθέσιμα επιλεκτικά σε συγκεκριμένα άτομα) ή δημόσια, καθώς και να ρυθμίσει τον τρόπο διάθεσης αυτών στο αναγνωστικό κοινό (κατέβασμα δωρεάν ή με αντίτιμο).

Γιώργος Σκαφιδάς
gskafidas@pegasus.gr

www.ethnos.gr

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.