Επιβεβαιώθηκε ο κίνδυνος για την καρδιά από τη χημική ουσία βισφενόλη Α που βρίσκεται σε πλαστικά μπουκάλια.

Επιβεβαιώθηκε ο κίνδυνος για την καρδιά από τη χημική ουσία βισφενόλη Α που βρίσκεται σε πλαστικά μπουκάλια.

Συγγραφέας Δρακόπουλος Π. (ANA)

Μια νέα επιστημονική μελέτη βρετανών ερευνητών έρχεται να επιβεβαιώσει τα ανησυχητικά συμπεράσματα μιας προηγούμενης έρευνας, διαπιστώνοντας ότι η χημική ουσία βισφενόλη Α (ΒΡΑ), που περιέχεται σε ορισμένα πλαστικά μπουκάλια, συνδέεται με καρδιοαγγειακά προβλήματα. Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στα ούρα τους, είναι πιθανότερο να έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά επίπεδα βισφενόλης Α στον οργανισμό τους. Η μελέτη, υπό τον Ντέηβιντ Μέλτσερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE, ανέλυσε δεδομένα από περίπου 1.500 ενηλίκους και επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ ΒΡΑ και καρδιακών προβλημάτων, αλλά όχι μεταξύ ΒΡΑ και διαβήτη. Η βισφενόλη Α χρησιμοποιείται στην κατασκευή των πλαστικών συσκευασιών μερικών ποτών και στην εσωτερική επικάλυψη ορισμένων συσκευασιών τροφίμων. Η ουσία αυτή μπορεί να μιμηθεί τη δράση των οιστρογόνων και έχει επίσης συσχετισθεί με χαμηλή ποσότητα σπέρματος, καρκίνο του προστάτη και αναπτυξιακά προβλήματα του εμβρύου. Το 2008, για πρώτη φορά, η ΒΡΑ σχετίστηκε με το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες, αλλά αμέσως διάφορα επιχειρηματικά “λόμπι”, όπως το Αμερικανικό Χημικό Συμβούλιο, αμφισβήτησαν την μελέτη. Η νέα έρευνα όμως έρχεται να επιβεβαιώσει τα πορίσματα της πρώτης εκείνης έρευνας, όσον αφορά την καρδιά, αλλά όχι το διαβήτη. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, ένας 60χρονος με τα χαμηλότερα επίπεδα βισφενόλης Α έχει πιθανότητες 7,2% να εμφανίσει καρδιαγγειακό νόσημα, ενώ ένας άνδρας με τριπλάσια ποσότητα βισφενόλης έχει πιθανότητα 10,2%. Για μια ακόμη φορά, το Αμερικανικό Χημικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Nature, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της νέας μελέτης και επεσήμανε ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρώτη. Ορισμένοι επιστήμονες, από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι και η νέα έρευνα δεν έδειξε με ποιο μηχανισμό η βισφενόλη Α συνδέεται με τις καρδιοπάθειες, απλώς κατέδειξε (με στατιστικές μεθόδους) ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην ουσία και στην καρδιά. Η κρατική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας, θεωρεί μέχρι στιγμής ασφαλή την ουσία, αλλά έχει δηλώσει ότι σύντομα θα ανανεώσει τις οδηγίες του, άγνωστο προς ποια κατεύθυνση.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0008673

© 2010, Για την αναδημοσίευση της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η αναφορά του link προς το άρθρο του ekatanalotis.gr.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.