Η μπίλια στο Βlu Ray!

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ ΤΟΥ ΗD -DVD
Η μπίλια στο Βlu Ray!

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο περιγράφουμε τις δυνατότητες των δίσκων μεγάλης χωρητικότητας Βlu Ray και ΗD DVD και σας προτείνουμε συσκευές που υποστηρίζουν είτε τη μία είτε την άλλη τεχνολογία. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί επ΄ αόριστον, καθώς κάτι τέτοιο συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τις εταιρείες, αλλά και για τους καταναλωτές. Φαίνεται όμως ότι εδώ και μερικές ημέρες η πλάστιγγα γέρνει οριστικά προς την πλευρά των δίσκων Βlu Ray, οι οποίοι αναμένεται να κατακτήσουν σύντομα το μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.

Πώς κέρδισε

Ο παράγοντας που όλοι οι αναλυτές προσδιόριζαν ως τον πλέον σημαντικό ήταν το διαθέσιμο περιεχόμενο σε κάθε φορμάτ. Οι συμμαχίες μεταξύ μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο, εταιρειών παραγωγής βιντεογκέιμς, μουσικών εταιρειών και κατασκευαστών hardware σχετικά με τη συμβατότητα των συσκευών υπήρξαν πολλές, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα πίσω από τη διαδικασία αυτή. Φαίνεται όμως ότι η Sony και οι συνεργαζόμενες εταιρείες στην πλευρά του Βlu Ray τα κατάφεραν καλύτερα στο εμπορικό επίπεδο. Η αρχική υπεροχή τους στα κινηματογραφικά στούντιο μετατράπηκε σε πλήρη επικράτηση, μετά και την απόφαση της Warner Βros, του μεγαλύτερου παραγωγού κινηματογραφικού περιεχομένου, να αφήσει το ΗD DVD που αρχικά υποστήριζε και να επιλέξει οριστικά το Βlu Ray. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σύντομα το 75% της παραγωγής ταινιών θα κυκλοφορεί αποκλειστικά (ή κατά προτεραιότητα) σε Βlu Ray δίσκους.
Εκτός από τις σημαντικές συμμαχίες, οι δίσκοι Βlu Ray έχουν αρκετά μεγαλύτερη χωρητικότητα και θεωρούνται πιο ανθεκτικοί. Στα δυνατά σημεία τους πρέπει να σημειώσουμε ότι γνωρίζουν μεγάλη ανάπτυξη και στον χώρο της πληροφορικής, με πληθώρα Βlu Ray players να ενσωματώνονται σε υπολογιστές γραφείου και σε φορητούς. Εκεί όμως που πραγματικά υπερτερούν είναι στον χώρο των παιχνιδιών, τόσο λόγω της ύπαρξης του ΡlayStation 3 όσο και της ύπαρξης περισσότερων διαθέσιμων τίτλων.

Καθοριστικός παράγοντας

Σημαντικό ρόλο στον πόλεμο των φορμάτ παίζει η βιομηχανία των πορνό ταινιών, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο και παλιότερα στη διαμάχη μεταξύ βιντεοκασετών Βetamax και VΗS, υποστηρίζοντας τις δεύτερες. Μέχρι σήμερα οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου (με πρώτη και καλύτερη τη Vivid Εntertainment Group) έδειχναν να προτιμούν το ΗD DVD, λόγω του χαμηλότερου κόστους κωδικοποίησης και των φθηνότερων συσκευών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αγορά κυκλοφορούν ΗD DVD σε τιμές κάτω των 100 ευρώ, όταν το μέσο Βlu Ray player κοστίζει πάνω από 250. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι και αυτό το κάστρο σύντομα θα πέσει, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις της δεύτερης εταιρείας στον κλάδο του πορνό (της Digital Ρlayground) το μέλλον βρίσκεται στην πλευρά του Βlu Ray, με την εταιρεία να υποστηρίζει και τα δύο φορμάτ.

Η επόμενη κίνηση

Η διαφαινόμενη επικράτηση του Βlu Ray θα δώσει σημαντική ώθηση στην αγορά της υψηλής ευκρίνειας. Οι καταναλωτές που μέχρι σήμερα δικαιολογημένα ήταν διστακτικοί, αναμένεται να προχωρήσουν πιο γρήγορα στην αγορά κάποιου Βlu Ray player, ειδικά μετά τις σημαντικές μειώσεις τιμών των σχετικών συσκευών που έχει ήδη ξεκινήσει.
Από την άλλη, όσοι έχουν αγοράσει συσκευή αναπαραγωγής ΗD DVD δεν θα πρέπει να απογοητεύονται. Ούτως ή άλλως έχουν δώσει πολύ λιγότερα χρήματα, ενώ είναι σαφές ότι για τουλάχιστον 1-2 χρόνια ακόμα θα υπάρχουν πολλές ταινίες σε αυτό το φορμάτ. Άλλωστε, τα περισσότερα κινηματογραφικά στούντιο έχουν δηλώσει ότι για αρκετό καιρό ακόμα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ταινίες σε ΗD DVD δίσκους, προτού στραφούν οριστικά στο Βlu Ray. Μέχρι τότε μια συσκευή Βlu Ray θα κοστίζει λιγότερα από 100 ευρώ, οπότε μικρό το κακό. tanea

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.