Ερχονται μειώσεις επιτοκίων

ΓΝΩΜΗ
Ερχονται μειώσεις επιτοκίων
Μιχάλης Μασουράκης

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα ήταν αναμενόμενη. Παρά τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας κάτω από την επίδραση της χρηματοοικονομικής κρίσης και της επιταχυνόμενης χειροτέρευσης στην οικονομία των ΗΠΑ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διατηρείται σε επίπεδο 3,2%, με τον δομικό πληθωρισμό (χωρίς καύσιμα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα) στο 2,3%.

Η ανησυχία της κεντρικής τράπεζας στην παρούσα συγκυρία είναι να μην επηρεασθούν από μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για μισθολογικές προσαρμογές, έτσι ώστε να μην ενισχυθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες με την εδραίωση πληθωριστικών πιέσεων μέσω αυξήσεως των μισθών πέραν της αντοχής της οικονομίας.

Παρ΄ όλα αυτά, στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ θεωρεί ότι οι ενδείξεις από τα στοιχεία των οικονομικών εξελίξεων επιβεβαιώνουν πως υπάρχουν κίνδυνοι για επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη. Αυτό ερμηνεύθηκε από τις αγορές ως έμμεση αναφορά στην πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων στο μέλλον παρ΄ ότι παραμένουν κίνδυνοι για αύξηση του πληθωρισμού. Ας σημειωθεί ότι από το πρωί της Πέμπτης το ευρώ είχε εξασθενήσει από 1,48 δολάρια σε 1,46 καθώς η αγορά ανέμενε κάποια ένδειξη για μελλοντική μείωση των επιτοκίων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του διοικητή της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ το ευρώ εξασθένησε περαιτέρω σε 1,45 δολάρια αντανακλώντας την προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Ετσι, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού λόγω της εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας, της τιμής του πετρελαίου να διατηρείται σε επίπεδο κατώτερο του περυσινού και της περαιτέρω μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων που λειτουργεί προς την κατεύθυνση διατήρησης του ευρώ σε σχετικά υψηλό επίπεδο και, συνεπώς, συγκράτησης του εισαγόμενου πληθωρισμού, τα επιτόκια αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους από 4% σήμερα προς 3,5% έως τον Δεκέμβριο του 2008.

Βεβαίως, ακόμη και με 4% επιτόκια, η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης είναι μάλλον χαλαρή όσον αφορά την Ελλάδα, δεδομένης της ανάγκης για περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα αυξανόμενα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Ας μην ξεχνάμε ότι με πληθωρισμό 3,9% τα πραγματικά επιτόκια είναι πολύ χαμηλότερα στην Ελλάδα από ό,τι στην ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια του ευρώ έχουν παραμείνει στο 4% από τον Ιούνιο του 2007, ενώ η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει μειώσει δραστικά τα επιτόκια από 5,25% σε 3,00% μέσα στους τελευταίους τέσσερις μήνες και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη υιοθετήσει ένα πρόγραμμα εισοδηματικών ενισχύσεων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 150 δισ. δολαρίων, σε μια προσπάθεια ανατροπής των υφεσιακών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο κ. Μ. Μασουράκης είναι Group Chief Εconomist της Αlpha Βank.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.