Τα τρόφιμα τραβούν την ανηφόρα

Τα τρόφιμα τραβούν την ανηφόρα
Νέα κούρσα ανόδου των διεθνών τιμών ● Αναμένονται και άλλες ανατιμήσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Βασιλείου

Με ένα νέο ντόμινο ανατιμήσεων βρίσκονται αντιμέτωποι οι καταναλωτές, εξαιτίας του νέου ισχυρού κύματος ανόδου των διεθνών τιμών στα τρόφιμα.

Oι διεθνείς τιμές των δημητριακών σημειώνουν τις τελευταίες μέρες νέα κούρσα ανόδου με αιχμή την τιμή του ρυζιού, η οποία έφτασε σε ιστορικό ρεκόρ, την ίδια ώρα που το πετρέλαιο παίρνει και πάλι την ανηφόρα.
Το νέο ράλι ανόδου των τιμών των πρώτων υλών για την παρασκευή των περισσοτέρων τροφίμων, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου προμηνύει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, νέο κύμα ανατιμήσεων το επόμενο διάστημα.

Κερδοσκοπική φούσκα

Τα νοικοκυριά πληρώνουν ήδη ακριβά την κερδοσκοπική φούσκα που έχει δημιουργηθεί στη διεθνή αγορά των τροφίμων, καθώς οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα τυριά, τα γαλακτοκομικά, αλλά και το κρέας, εκτινάχθηκαν στα ύψη κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου. Και καθώς απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι σίγουρο ότι οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερές τιμές για το πασχαλινό τραπέζι.
Πλήγμα για καταναλωτές
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τρίτο κύμα ανόδου των τιμών των δημητριακών στις διεθνείς αγορές, έπειτα από αυτό του περασμένου Αυγούστου και του περασμένου Δεκεμβρίου, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κερδοσκοπικά φαινόμενα, αλλά και σε μεγάλες ανατροπές που έχουν συντελεστεί σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η μεγάλη αύξηση της ζήτησης- με κυριότερο πρωταγωνιστή την Κίνα- σε σχέση με την παραγωγή τους με άμεσες επιπτώσεις για τις τσέπες των καταναλωτών. Οι τελευταίοι θα δουν το πραγματικό τους εισόδημα να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες, καθώς αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι τιμές των δημητριακών φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται ολόκληρο το 2008 σε υψηλά επίπεδα, παίρνοντας σε ορισμένες φορές τη μορφή χιονοστιβάδας.

Ρύζι- καλαμπόκι

Ήδη ρύζι και καλαμπόκι χτύπησαν νέο ιστορικό ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου με αποτέλεσμα το πρώτο να κινείται πλέον στα 21,5 δολάρια ανά 50 κιλά, τιμή υπερδιπλάσια με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, ενώ η τιμή του δεύτερου κινείται πλέον πάνω από 6 δολάρια ανά μπουσέλ (μονάδα μέτρησης όγκου δημητριακών στις διεθνείς αγορές που ισοδυναμεί με 35 λίτρα), όταν πριν από δύο χρόνια είχε 2 δολάρια. Αλλά και το σιτάρι δεν υστερεί στην κούρσα ανόδου, καθώς η τιμή του κινείται πλέον πάνω από 12 δολάρια το μπουσέλ, ενώ η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε χθες στα 108 δολάρια το βαρέλι. Είναι εντυπωσιακό ότι από τον Ιανουάριο του 2003, η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 250%, του καλαμποκιού κατά 130% και του καφέ κατά 146%.

Ακριβή μου διατροφή

Οι επιπτώσεις από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας έχουν γίνει ήδη αισθητές στην τσέπη των καταναλωτών. Μέσα σε ένα χρόνο, οι τιμές στα περισσότερα βασικά είδη διατροφής, των οποίων οι τιμές επηρεάζονται αμέσως ή εμμέσως από τις διεθνείς τιμές των δημητριακών και του πετρελαίου, έχουν δει σημαντικές ανατιμήσεις, οι οποίες ξεπερνούν ακόμη και το 50%. Μέσα σε ένα χρόνο, το αλεύρι αυξήθηκε μέχρι και 57%, οι φρυγανιές σίτου κατά 16%, ενώ η μέση τιμή του ψωμιού κατά 16,2%. Οι καταναλωτές είδαν τις τιμές των γαλακτοκομικών να αυξάνονται μέχρι και 31%, αφού η έκρηξη των διεθνών τιμών των τροφίμων έχει εκτινάξει στα ύψη και τις τιμές των ζωοτροφών που διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Πουλερικά- αυγά- κρέας

Ενδεικτικό είναι ότι στα νωπά πουλερικά οι ανατιμήσεις έφτασαν στο 12,5%. Αλλά και τα αυγά δεν ξέφυγαν από τη δίνη των ανατιμήσεων. Οι καταναλωτές θα πληρώσουν για τα αυγά του Πάσχα τουλάχιστον 21% περισσότερο απ΄ ό,τι πέρυσι. Όμως, και το αρνί δεν φαίνεται να ξεφεύγει από το μπαράζ των ανατιμήσεων. Παρ΄ ότι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η τιμή για το αρνί του Πάσχα δεν έχει ακόμη «βγει» στην αγορά, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί υψηλότερα από τα 12 ευρώ που έφθασε πέρυσι.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.