ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΘΟΝΕΣ ΟLΕD

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΘΟΝΕΣ ΟLΕD
Λεπτές και οικολογικές
Οι τηλεοράσεις ΟLΕD αναμένονται πώς και πώς στα ράφια των καταστημάτων και υπόσχονται να ταράξουν τα νερά. Πρόκειται για νέας τεχνολογίας οθόνες, οι οποίες βρίσκονται πολύ μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό των LCD και των Ρlasma τηλεοράσεων και υπόσχονται να δώσουν νέα διάσταση στην κινηματογραφική απόλαυση στο σπίτι.
Η τεχνολογία ΟLΕD δεν είναι καινούργια υπόθεση, καθώς αναπτύσσεται εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες είχαμε δει εμπορικές εφαρμογές της μόνο σε προϊόντα φωτισμού (λαμπτήρες) και μόνο μερικά πρωτότυπα τηλεοράσεων έκαναν πού και πού την εμφάνισή τους σε διεθνείς εκθέσεις. Στην κινητή τηλεφωνία πάντως η τεχνολογία ΟLΕD ήδη χρησιμοποιείται ευρύτατα, με αποτέλεσμα μερικά εντυπωσιακά λεπτά κινητά.
Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν ριζικά την άνοιξη, όταν η κορεατική Samsung Εlectronic παρουσίασε ένα μοντέλο ΟLΕD τηλεόρασης με διαγώνιο 40 ιντσών το οποίο επιδιώκει σύντομα να ρίξει στην αγορά. Οι πρώτες εντυπώσεις από την παρουσίαση είναι πολύ καλές και οι κριτικές διθυραμβικές. Η Ρanasonic και η Τoshiba κάνουν επίσης μεγάλα βήματα, καθώς έχουν δημιουργήσει κοινό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ στην Ευρώπη σημαντικά βήματα έχει κάνει η Ρhilips. Ωστόσο, το πρώτο μοντέλο στα ράφια ήρθε από τη Sony, η οποία παρουσίασε στις αρχές Δεκεμβρίου την ΧΕL 1 για την ιαπωνική αγορά, ενώ σύντομα τη διέθεσε και στις ΗΠΑ.
Οι τηλεοράσεις ΟLΕD (organic light-emitting diode- οργανική δίοδος εκπομπής φωτός) χρησιμοποιούν οργανικά υλικά που εκπέμπουν φως και όχι οπίσθιο φωτισμό, όπως συμβαίνει στις LCD και Ρlasma. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την κατασκευή ακόμα πιο λεπτών panel, τα οποία επιπλέον είναι πολύ πιο ανθεκτικά. Παράλληλα, η χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και η ευκαμψία των υλικών έχει οδηγήσει τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να χρησιμοποιούν ήδη ευρέως την τεχνολογία στις συσκευές τους, με πολύ καλά αποτελέσματα.
Συνολικά, οι ΟLΕD τηλεοράσεις βασίζονται στη χρήση οργανικών υλικών και πλαστικού και έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό το πολύ μικρό πάχος, τη μεγάλη αντοχή και τη μικρή κατανάλωση ρεύματος (που μεταφράζεται σε πολύ μικρή έκλυση θερμότητας, ένα από τα μεγάλα προβλήματα της τεχνολογίας LCD). Επίσης, οι ΟLΕD εξασφαλίζουν υψηλότερη αντίθεση, μεγαλύτερη φωτεινότητα, αναπαραγωγή χρωμάτων ζωντανών και με βάθος και ταχύτερους χρόνους απόκρισης από τις συνηθισμένες τηλεοράσεις.
Σίγουρα, φέτος δεν μπορούμε να περιμένουμε την εμφάνιση πολλών ακόμα μοντέλων, πέραν ίσως από τις φήμες που ακούγονται για μια ακόμη τηλεόραση της Sony στις 20 ίντσες και ίσως κάποια πρόταση από τη Samsung. Το βέβαιο όμως είναι ότι από του χρόνου ο ανταγωνισμός στην κατηγορία θα φουντώσει, με τους μεγάλους κατασκευαστές να παίρνουν θέση. Σε μεγαλύτερες οθόνες, ειδικά σε μοντέλα 40 ιντσών και άνω, οι παλαιότερες τεχνολογίες LCD και Ρlasma θα συνεχίσουν για λίγο καιρό ακόμη να έχουν τη μερίδα του λέοντος, λόγω χαμηλότερου κόστους κατασκευής.

Κοινοποίηση
Tagged

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.