Κατά 59,4% πιο ακριβά πωλείται από χθες το Lonarid και κατά 39,6% το Salospir στα φαρμακεία της χώρας

Ακριβότερα από χθες 31 φάρμακα
Αυξήσεις σε Lonarid και Salospir- μειώθηκαν οι τιμές για άλλα δεκατρία
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΚΟΥ

Αυξήσεις σε 31 φάρμακα περιλαμβάνει η νέα λίστα τιμών που ισχύει από χθες, ενώ μειώσεις των τιμών προβλέπονται για 13 πρωτότυπα φάρμακα. Στη λίστα των ακριβότερων φαρμάκων βρίσκονται μάλιστα δύο σκευάσματα ευρείας κυκλοφορίας, κάτι που το υπουργείο Ανάπτυξης αποδίδει στην αύξηση του κόστους παραγωγής τους. Πρόκειται για το αναλγητικό Lonarid, το οποίο από χθες αυξήθηκε κατά 59,4% και πλέον πωλείται αντί 2,65 ευρώ, και το καρδιολογικής χρήσης Salospir, η τιμή του οποίου αυξάνεται κατά 39,6%, στα 1,09 ευρώ.

Οπως τονίζει το υπουργείο, η αύξηση της τιμής στα δύο ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής αλλά και προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή τους στην ελληνική αγορά, την οποία χαρακτηρίζει ανεπαρκή. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ.Βλάχος φέρεται να αντιστάθηκε σε αντίστοιχα αιτήματα αυξήσεων για ορισμένα άλλα γνωστά φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας.

Η λίστα προβλέπει μειωμένες τιμές για 13 πρωτότυπα φάρμακα, από 9,81% για το Ρlaquenil ως 54,76% για το Vomex-Α. Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις μειώσεις αυτές προκύπτει ένα καθαρό ετήσιο όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 1.194.482 ευρώ, ποσό το οποίο υπολογίζεται βάσει των ποσοτήτων που πουλήθηκαν το 2007.

Από τη λίστα διαγράφονται 11 φάρμακα, ενώ προστίθενται 230, από τα οποία 189 είναι αντίγραφα και 41 πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα. Πάντως το υπουργείο τονίζει ότι οι τιμές των αντιγράφων είναι μειωμένες περίπου κατά 20%, με εξαίρεση 29 φαρμακευτικά προϊόντα στα οποία έχει εγκρίνει αυξήσεις από 7% ως και 24%, έτσι ώστε να προσαρμοσθούν οι τιμές τους στο 80% των αντίστοιχων πρωτοτύπων, οι τιμές των οποίων είχαν εγκριθεί σε προηγούμενα δελτία τιμών φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Ανάπτυξης διευκρινίζει ότι οι τιμές αυτές δεν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην ΕΕ, ενώ υπολογίζει ότι «σε ετήσια βάσηοι συνολικές αυξήσεις των τιμών των ανωτέρω αντιγράφων ανέρχονται στο ποσό των 152.505 ευρώ».

Από την πλευρά του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής υπενθυμίζει το πρόβλημα των χρεών των Ταμείων, που πλέον ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ. Οπως προειδοποίησε μάλιστα ο πρόεδρος του ΦΣΑ κ. Κ. Λουράντος, αν δεν διευθετηθεί το θέμα, από 1ης Σεπτεμβρίου τα μέλη του θα σταματήσουν να δέχονται τις συνταγές των Ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα υποχρεούται να πληρώνει ολόκληρο το κόστος του φαρμάκου από την τσέπη του στο φαρμακείο και στη συνέχεια να ζητεί από το Ταμείο τη συμμετοχή του.

Εκτύπωση – Email – Απόκομμα
Copyright © ΤΟ ΒΗΜΑ – Ημερομηνία δημοσίευσης 22/7/2008

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.