Πόσο θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος

Τριπλό ηλεκτροσόκ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα τσουρουφλίσει περισσότερο όσους επέλεξαν να θερμανθούν με κλιματιστικά και σόμπες για να αποφύγουν το ακριβό πετρέλαιο, περιμένει από του χρόνου τους καταναλωτές. Τα νοικοκυριά όπως και οι μικρές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπα με αυξήσεις – φωτιά στα τιμολόγια που θα γίνουν, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Η πρώτη δόση δεν αποκλείεται να είναι διψήφια, της τάξης του 9%-10%, ενώ για όλο το 2013 οι αυξήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και στα επίπεδα του 20%-30%.
Στο θέμα των τιμολογίων αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι επιβαρύνσεις των καταναλωτών να είναι περιορισμένες. Αφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι λόγω Μνημονίου τα περιθώρια δεν είναι μεγάλα. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι τα οικιακά τιμολόγια πρέπει υποχρεωτικά μέχρι τον Ιούλιο του 2013 να αντανακλούν πλήρως το κόστος παραγωγής του ρεύματος, διαδικασία που θα γίνει σε τρεις φάσεις – τον Ιανουάριο, τον Μάιο και τον Ιούλιο, στο τέλος της οποίας απελευθερώνονται πλήρως τα τιμολόγια, με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες.
Τον περασμένο Ιούλιο η ΔΕΗ είχε στείλει στη ΡΑΕ τα κοστολογικά στοιχεία της από, τα οποία προέκυπτε επιβάρυνση κόστους 29,8%, με δεδομένα μάλιστα του 2011. Στα στοιχεία εκείνα η ΔΕΗ δεν είχε συμπεριλάβει το διογκωμένο κόστος που θα έχει από 1/1/2013 εξαιτίας της υποχρέωσης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για το 100% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγει. Με τα επίπεδα τιμών στα οποία κινούνται σήμερα οι ρύποι στα διεθνή χρηματιστήρια, το 29,8% εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει σε 35%-40% χωρίς να υπάρχει περίπτωση να εγκριθεί ποτέ τέτοιο ποσοστό αυξήσεων.
Το υπουργείο εξετάζει παράλληλα τη δυνατότητα περιορισμού των φόρων και εισφορών που βαρύνουν τα τιμολόγια, όπως δημοτικά τέλη και τέλος ΕΡΤ (αντιστοιχούν περίπου στο 50% της συνολικής χρέωσης), αλλά και της μείωσης σειράς άλλων ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.