Η ανασφάλεια στο πιάτο μας
Αλυσίδα διατροφικών σκανδάλων πλήττει το τελευταίο διάστημα την Ευρώπη
Του Γιαννη Ελαφρου
Δεν έχουν τέλος τα διατροφικά σκάνδαλα στην Ευρώπη, με τον καταναλωτή πλέον να νιώθει εντελώς απροστάτευτος στον κρίσιμο τομέα της διατροφής. Δεν πρόλαβε να κοπάσει η αγανάκτηση για τον… εμπλουτισμό του βοδινού με κρέας αλόγου (πιθανώς «ντοπαρισμένου») και ήρθε την Τρίτη η ανακοίνωση απόσυρσης ενός είδους τάρτας από τα καταστήματα της ΙΚΕΑ σε 23 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), γιατί ήταν μολυσμένη με… κολοβακτηρίδια! Τη Δευτέρα είχε αποκαλυφθεί ότι 3.500 κτηνοτροφικές επιχειρήσεις στη Γερμανία είχαν προμηθευτεί ζωοτροφή καλαμποκιού, η οποία περιείχε την καρκινογόνο ουσία αφλατοξίνη Β1! Μπορεί η Ε.Ε. να ισχυρίζεται ότι έχει θεσπίσει ασφαλείς κανόνες για τον έλεγχο των τροφίμων από το χωράφι μέχρι το πιάτο μας, αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι η βουλιμία του κέρδους από τη διατροφική βιομηχανία βρίσκει ολοένα νέους τρόπους κερδοσκοπίας, ρίχνοντας την ποιότητα και την ασφάλεια της διατροφής. Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλο το άρθρο