Σάπια μήλα σε παιδιά σχολείων!

Της Τανιας Γεωργιοπουλου , εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πάλι τα ίδια… Στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος -δηλαδή με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση- μοιράζονται στα σχολεία δωρεάν φρούτα για να μυηθούν τα παιδιά στον κόσμο της υγιεινής διατροφής. Σε ελεύθερη ελληνιστί μετάφραση, φρούτα εκτός εποχής με φυτοφάρμακα (πρόπερσι) ή σάπια (φέτος) για να επωφεληθούν των κοινοτικών κονδυλίων ορισμένοι που θα «ξεστοκάρουν» απούλητα φρούτα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα κατέληγαν στον κάλαθο των αχρήστων όπου και ανήκουν.

Στην εκπνοή του σχολικού έτους και φέτος μοιράστηκαν στα σχολεία μήλα, πορτοκάλια και συσκευασμένη φρουτοσαλάτα σε χυμό. Προφανώς κανένα παιδί δεν θα πειστεί να αντικαταστήσει τα γαριδάκια, το κρουασάν ή έστω την τυρόπιτα ως σνακ, με ένα μήλο επειδή του το έδωσαν δωρεάν μια ημέρα στο σχολείο.

Ο λόγος για την κακή διατροφή των παιδιών που οδηγεί σε παχυσαρκία (είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία) με τις συνακόλουθες συνέπειες για την υγεία, δεν είναι ότι κανείς έως σήμερα δεν σκέφτηκε να τους προσφέρει ένα φρέσκο φρούτο ή να τους εξηγήσει τα καλά της υγιεινής διατροφής. Αν ήταν τόσο απλό δεν θα μιλούσαμε για πρόβλημα.

Και τι προτείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως υγιεινή διατροφή; «Φρεσκότατα» μήλα που έχουν συλλεγεί από τον Οκτώβριο και διατηρούνται για πολλούς μήνες στα ψυγεία. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι ποσότητες που έχουν περισσέψει κανονικά καταλήγουν στα σκουπίδια, εφόσον σύντομα έρχεται η νέα σοδειά. Παράλληλα, πορτοκάλια, επίσης ένα φρούτο σχεδόν εκτός εποχής, εφόσον τον Μάιο τα μόνα πορτοκάλια που αντέχουν είναι τα βαλέντσια και αυτά φυσικά χάνουν τις βιταμίνες τους αν μείνουν εκτός ψυγείου. Για τη συσκευασμένη φρουτοσαλάτα με σιρόπι (χυμό) δεν χρειάζονται σχόλια. Ολα αυτά τα υγιεινά εδέσματα έφτασαν στα σχολεία και μοιράστηκαν στα παιδιά… σάπια. Γιατί βέβαια τα φρούτα με τριάντα βαθμούς Κελσίου δεν αντέχουν εκτός ψυγείου παρά ώρες.

Πάντως, η κατάσταση σε σχέση με πρόπερσι βελτιώθηκε σημαντικά καθώς τότε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων που είχε πραγματοποιήσει η «Κ», τα προσφερόμενα φρούτα (μήλα και πάλι) είχαν και φυτοφάρμακα.
Πηγή του άρθρου εδώ

Σχόλιο του διαχειριστή : Την κάκιστη ποιότητα των προϊόντων που προσφέρθηκαν φέτος στα δημοτικά την διαπίστωσα και προσωπικά όταν τα έφερε φέτος (δύο φορές) το παιδί μας στο σπίτι! Είναι ντροπή να διανέμονται τέτοιας ποιότητας τρόφιμα στα παιδιά!

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.