Η κρίση έπληξε τις τραπεζικές μετοχές

Καταγράφουν απώλειες μεγαλύτερες του 30% από την αρχή του έτους, «πληρώνοντας» το τίμημα της κρίσηςΓιαννης Παπαδογιαννης / jpapadogiannis@kathimerini.gr

Απώλειες που ξεπερνούν το 30% καταγράφουν οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές, αποτέλεσμα των ισχυρών αναταράξεων που προκαλεί στα χρηματιστήρια η πιστωτική κρίση. Η κεφαλαιοποίηση των μεγάλων εγχώριων τραπεζών και των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών υποχωρεί σε μέσα επίπεδα κατά 40% που αντιστοιχεί σε μείωση της αξίας τους κατά 35 δισ. ευρώ.

Σε σχέση με τις υψηλότερες τιμές που κατέγραψαν το 2007, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχωρεί κατά 34,6%, η Eurobank EFG καταγράφει απώλειες 44,4%, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί σε ποσοστό 31,8%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 36,6%, η Εμπορική υποχωρεί κατά 41,5% ενώ κατά 40,9% υποχωρεί και η μετοχή της Αγροτικής Τράπεζας. Κατακόρυφη πτώση σε ποσοστό 55,6% σημειώνει η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου παρά το γεγονός ότι στη μετοχή της τράπεζας τοποθετήθηκαν δύο ισχυροί οργανισμοί: η Eurobank EFG απέκτησε το 6% των μετοχών του Τ.Τ. στην τιμή των 10,5 ευρώ ανά μετοχή ενώ η Εθνική λίγες εβδομάδες μετά απέκτησε το 5,73% των μετοχών του Τ.Τ. στην τιμή των 13,25 ευρώ ανά μετοχή.

Δυσμενέστερη είναι η εικόνα των μετοχών των δύο μεγάλων κυπριακών τραπεζών με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να υποχωρεί κατά 42% ενώ η Marfin Popular Bank υποχωρεί κατά 61,6%.

Ενα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει εξομαλυνθεί αλλά έχει επιδεινωθεί, καθώς σταδιακά οι επιπτώσεις της κρίσης διαχέονται στις οικονομίες. Ετσι παρά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου αλλά και των τιμών των τροφίμων και των εμπορευμάτων τις τελευταίες εβδομάδες οι μετοχές εξακολουθούν να δέχονται ισχυρές πιέσεις αποτέλεσμα των προβλημάτων στις οικονομίες. Χθες τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη (τα χρηματιστήρια στη Γερμανία και τη Γαλλία υποχώρησαν σε ποσοστό άνω του 2%) και ΗΠΑ δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, ενώ στην Αθήνα η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 5,54% (χάνοντας τα κέρδη των προηγούμενων ημερών) ενώ και η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε κατά 2,84% κλείνοντας οριακά πάνω από τα 30 ευρώ. Πιο ανθεκτικές χθες ήταν οι μετοχές της Eurobank (-0,27%) και της Πειραιώς (-0,55%).

Τα θετικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο που ανακοίνωσαν η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς δεν είχαν σημαντική επίπτωση στη τάση των μετοχών των δυο εταιρειών, καθώς οι επενδυτές φαίνεται πως εστιάζουν στο μακροοικονομικό περιβάλλον και τη διάχυτη ανησυχία και αβεβαιότητα που επικρατεί και όχι στις ειδικότερες επιδόσεις των επιχειρήσεων. Καθημερινη

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.