Πόσο θα πληρώσουμε φέτος για τους διάφορους τρόπους θέρμανσης

Τι θα ισχύσει με το επίδομα στο οποίο διατηρούνται τα κριτήρια, αλλά μειώνονται οι εξαιρέσεις των δικαιούχων

Της Χρυσας Λιαγγου

Τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για τη βελτίωση των κριτηρίων διανομής του επιδόματος θέρμανσης αναμένουν οι καταναλωτές αλλά και η αγορά που πέρυσι υπέστη καθίζηση λόγω της εξομοίωσης των ΕΦΚ, καθώς αρχίζει από τις 15 Οκτωβρίου η διάθεση του προϊόντος.

Μέχρι στιγμής αυτό που έχει γίνει σαφές από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το επίδομα δεν θα αποσυνδεθεί από το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να αποφευχθεί επιδότηση καυσίμων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και η συνεισφορά τους στα δημόσια έσοδα είναι περιορισμένη. Επίσης, δεν θα το προκαταβάλλει, δυνατότητα που εξετάστηκε και δεν μπορεί να εφαρμοστεί τουλάχιστον τη φετινή περίοδο, και δεν θα προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση των κριτηρίων για τη χορήγησή του, αίτημα που έχει υποβληθεί από την αγορά πετρελαιοειδών. Δέχεται ωστόσο να βελτιώσει το όλο σύστημα, προχωρώντας στην κατάργηση κάποιων κριτηρίων, αλλά και στην επιτάχυνση του μηχανισμού διανομής του επιδόματος.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμευθεί απέναντι στους φορείς της αγοράς πετρελαιοειδών ότι μέχρι την έναρξη της περιόδου διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης (15 Οκτωβρίου) θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση για τη βελτίωση του συστήματος διανομής του επιδόματος. Το κριτήριο του εισοδήματος δεν φαίνεται να διευρύνεται, αφού τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του από πέρυσι το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι καλύπτουν το 80% περίπου των καταναλωτών. Στόχος είναι να καλυφθεί αυτό το ποσοστό καταργώντας εξαιρέσεις που τέθηκαν πέρυσι, όπως για παράδειγμα καταναλωτές που πληρούν το κριτήριο του εισοδήματος αλλά είναι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου άνω των 2.000 κυβικών. Σε ό,τι αφορά την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, θα κάνει έναρξη στο 1,30 ευρώ το λίτρο. Και φέτος πάντως αναμένεται στροφή των καταναλωτών στο φυσικό αέριο που αποτελεί και το μοναδικό συμβατικό εναλλακτικό καύσιμο του πετρελαίου, σε περιοχές που υπάρχει δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή χρονιά η ΕΠΑ Αττικής πρόσθεσε στο δίκτυό της περίπου 5,5 χιλιάδες νοικοκυριά. Η τιμή του φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο κινείται στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα έναντι ισοδύναμης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα 12 λεπτά η κιλοβατώρα (1,30 ευρώ το λίτρο). Η τιμή αυτή, σύμφωνα με την ΕΠΑ Αττικής, προσφέρει εξοικονόμηση σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης 44% έναντι ποσοστού 38% πέρυσι (μεσοσταθμικά για την περίοδο Οκτώβριος 2012 – Απρίλιος 2013). Η επιπλέον εξοικονόμηση προέκυψε από την έκπτωση της τιμής του φυσικού αερίου σε ποσοστό 15% περίπου που πρόσφερε η ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής και η εταιρεία μετακύλισε στο σύνολό της στην κατανάλωση. Για την τρέχουσα σεζόν, η ΕΠΑ Αττικής έχει αρχίσει ήδη προσφορές για σύνδεση με το δίκτυο. Μέχρι και τον Νοέμβριο προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση για τη μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης από πετρέλαιο σε φυσικό για κεντρική θέρμανση, χωρίς προκαταβολή και με δωρεάν τέλη σύνδεσης, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε 775 ευρώ.

Πολλοί καταναλωτές θα καταφύγουν και φέτος στη χρήση κλιματιστικών και άλλων ηλεκτρικών συσκευών παρότι το κόστος είναι ακριβότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 4 ευρώ η κιλοβατώρα. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για μεσαία κατανάλωση 1.600-2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο ανέρχεται στα 16 λεπτά η κιλοβατώρα. Ο βασικός λόγος υποκατάστασης του πετρελαίου θέρμανσης από ηλεκτρικές συσκευές είναι ότι το κόστος όχι μόνο δεν προκαταβάλλεται, αλλά ο καταναλωτής έχει και τη δυνατότητα διακανονισμού.

πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.