«Ξεπουλάνε» θερμοπομποί, πάνελ

Αυξάνεται η τάση των καταναλωτών προς εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης

Της Ιωαννας Φωτιαδη, εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αν κάποτε η προοπτική να πέσει χιόνι στην Αθήνα ενθουσίαζε μικρούς και μεγάλους, σήμερα σπέρνει πανικό. Ηδη η χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί πονοκέφαλο στα περισσότερα νοικοκυριά και ατέρμονες συζητήσεις στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών. Αυτοί που έχουν αποφασίσει να μην αγοράσουν πετρέλαιο είναι πλέον περισσότεροι από ποτέ και κατοικούν ακόμα και σε πάλαι ποτέ εύπορες γειτονιές, είναι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή διαμερισμάτων με αυτόνομη θέρμανση.

Με την εμπειρία του περσινού χειμώνα, τους τσουχτερούς λογαριασμούς της ΔΕΗ από την αθρόα χρήση κλιματιστικών, αλλά και την πυκνή αιθαλομίχλη που κάλυψε τις μεγάλες πόλεις, έχει ξεκινήσει εκ νέου η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης. «Το ενδιαφέρον των καταναλωτών άρχισε να εκδηλώνεται μετά τις 22 Νοεμβρίου», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Απόστολος Σιώκας, από μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών συσκευών, «η τωρινή κατανάλωση ξεπερνάει την περσινή, ενώ αντίθετα το τρίμηνο από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο οι πωλήσεις υπελείποντο του 2012». Οι κωδικοί εξαντλούνται μέρα με τη μέρα και οι πωλητές προβαίνουν συνεχώς σε νέες παραγγελίες. Οπως παρατηρεί ο κ. Σιώκας, πολλά νοικοκυριά «πειραματίστηκαν» πέρυσι και φέτος καταστάλαξαν στο προϊόν που τους καλύπτει.

Οι διαθέσιμες επιλογές διαφέρουν ανάλογα με τα τετραγωνικά του προς θέρμανση χώρου, αλλά και το βαλάντιο της κάθε οικογένειας. Φετινό φαβορί αναδεικνύονται οι θερμοπομποί. Το κόστος αγοράς τους κυμαίνεται από περίπου 50 έως 130 ευρώ, ενώ η τιμή ανεβαίνει σε πολύ εξελιγμένα μοντέλα, χωρίς όμως να ξεπερνάει τα 200 ευρώ. Παράλληλα, «καίνε» σχετικά λίγο, δηλαδή από 2,5 έως 3 ευρώ το 8ωρο. «Η απόδοση, όμως, είναι ικανοποιητική, βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων», διευκρινίζει πωλητής στην οδό Κλαυθμώνος, «αποδίδει όταν το δωμάτιο είναι χαμηλοτάβανο και σωστά μονωμένο». Ο θερμοπομπός μπορεί να είναι επιτοίχιος, αλλά μετακινείται και με ροδάκια, δίνοντας την ελευθερία να συνοδεύει κάποιον σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού. «Ως τεχνολογία υπάρχει τα τελευταία τρία χρόνια, όμως φέτος έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις, επειδή οι καταναλωτές κάνουν μόνοι τους έρευνα αγοράς, ρωτούν επισταμένα και ελέγχουν τι τους συμφέρει».

Συμφέρουσα επιλογή θεωρούνται και τα θερμαντικά πάνελ με υπέρυθρη ακτινοβολία. Ο αγοραστής, εν προκειμένω, βάζει λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού κατά μέσο όρο κοστίζουν 500 ευρώ. Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η διάχυση της θερμότητας στον χώρο, αλλά και η δυνατότητα να «ντυθούν» τα επιτοίχια πάνελ με θέματα από αγαπημένους ζωγραφικούς πίνακες.

Καλή θερμαντική απόδοση σημειώνουν και οι σόμπες κηροζίνης (κόστος από 300 έως 500 ευρώ), ωστόσο η ανάγκη για ανεφοδιασμό κηροζίνης, η οποία διατίθεται σε πολύ λίγα σημεία στην Αθήνα, λειτουργεί ανασταλτικά. Οσοι σκέφτονται οικολογικά και μπορούν να αντέξουν το κόστος, καταλήγουν στην αγορά σόμπας με πέλετ, των οποίων η τιμή ξεκινά από 600 και φτάνει έως και τις 2.500 ευρώ ανάλογα με τη χώρα κατασκευής (Ιταλία, Τουρκία ή Βουλγαρία).

Τέλος, υπάρχουν παραδοσιακά προϊόντα θέρμανσης με χαμηλό κόστος: τα καλοριφέρ λαδιού (έως 100 ευρώ) που αποδίδουν εξαιρετικά αλλά είναι πολύ ενεργοβόρα, τα αερόθερμα (από 15 έως 40 ευρώ) μπάνιου ή άλλα που προορίζονται ωστόσο για μικρούς χώρους. Η λεγόμενη «θερμάστρα χαλαζία» (από 30 έως 60 ευρώ), που πέρυσι εμφανίστηκε στην αγορά, μάλλον δεν κέρδισε τους καταναλωτές εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ερώτημα παραμένει αν και σε ποιο βαθμό οι πολίτες θα καταφύγουν στη χρήση ξυλόσομπας, κάτι που μοιάζει μάλλον αναπόφευκτο στη Βόρεια Ελλάδα…

διαβάστε επίσης: Η επικίνδυνη αιθαλομίχλη εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα_

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.