Πώς θα ζεσταθούμε οικονομικά

Το επίδομα θέρμανσης, οι εναλλακτικές επιλογές για να διατηρήσετε το σπίτι ζεστό και οι πιο συμφέρουσες λύσεις

Φιντικάκης Γιώργος, εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Φυσικό αέριο ή κλιματιστικό; Θερμοπομπός ή υπέρυθρο πάνελ; Αντλία θερμότητας, καυστήρας πέλετ ή ενεργειακό τζάκι; Το ερώτημα παραμένει και εφέτος. Πώς θα ζεσταθούμε τον χειμώνα επιλέγοντας τη φθηνότερη αλλά ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματική λύση, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου παραμένει για μία ακόμη χρονιά απαγορευτική;

Μονοσήμαντες απαντήσεις δεν υπάρχουν, δεδομένου του ότι αυτό που είναι οικονομικό δεν είναι απαραίτητα και αποτελεσματικό. Ξεκινώντας από τις συμβατικές μεθόδους θέρμανσης, οι πιο αποτελεσματικές αλλά ταυτόχρονα και πιο ακριβές είναι το φυσικό αέριο και οι αντλίες θερμότητας.

Ενα «crash test» έναντι του πετρελαίου δείχνει ότι το μεν φυσικό αέριο κοστίζει σήμερα 43% φθηνότερα, οι δε αντλίες θερμότητας 64%. Ωστόσο, για σπίτι επιφάνειας 100 τετραγωνικών, ένα αυτόνομο σύστημα φυσικού αερίου στοιχίζει 2.000-2.500 ευρώ (επιδοτείται βέβαια από την ΕΠΑ Αττικής) ενώ η εγκατάσταση συστήματος με αντλίες θερμότητας 9.000-10.000 ευρώ.

Το μειονέκτημά τους επομένως βρίσκεται στα κόστη εγκατάστασης, ενώ τα πλεονεκτήματά τους, πέραν της εξοικονόμησης, είναι ότι αποτελούν τους μοναδικούς τρόπους για να ζεσταθούν αποτελεσματικά οι τοίχοι ενός σπιτιού, αφού το νερό που κυκλοφορεί μέσω των σωμάτων των καλοριφέρ (όπως ακριβώς και με το πετρέλαιο) διατηρεί τη θερμότητα ώρες μετά αφότου τα σβήσουμε.

Η θερμοκρασία δεν πέφτει απότομα καθώς έχει ζεσταθεί το κέλυφος του σπιτιού και όχι μόνο ο αέρας, ενώ υγρασία κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν εμφανίζεται. Ειδικά για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα η αντλία θερμότητας θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματική λύση, έχοντας και το πλεονέκτημα ότι τοποθετείται εύκολα συνήθως στα μπαλκόνια, χωρίς να απαιτεί εντοιχισμό ή άλλες εργασίες (π.χ., καυστήρας και σωληνώσεις, όπως στην περίπτωση του φυσικού αερίου) καθώς συνδέεται απευθείας με τις σωληνώσεις του καλοριφέρ.

Γιατί κλιματιστικό
Τα κλιματιστικά μπορούν να αποτελέσουν και αυτά μια λύση αλλά συμπληρωματική λόγω του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.Η τιμή μονάδας για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μεταξύ 800 και 2.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο σήμερα είναι 16 λεπτά/kWh, ωστόσο θεωρείται βέβαιον ότι από του χρόνου θα αυξηθεί. Το ισοδύναμο του πετρελαίου είναι 11-12 λεπτά η κιλοβατώρα και του φυσικού αερίου γύρω στα 7 λεπτά.

Θερμοπομποί και υπέρυθρα πάνελ
Στις συμπληρωματικές πάντα λύσεις ξεχωρίζουν τα υπέρυθρα πάνελ και οι θερμοπομποί που τοποθετούνται εύκολα στο σαλόνι και στα υπνοδωμάτια. Τα πρώτα δεν ζεσταίνουν τον αέρα αλλά μεταδίδουν θερμότητα μέσω ακτινοβολίας σε σώματα και αντικείμενα, το κόστος τους ξεκινά από τα 300 ευρώ φτάνοντας ως τα 650 ευρώ για τις μεγαλύτερες συσκευές και εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ως και 70% έναντι των συμβατικών τρόπων θέρμανσης.
Οσο για τους θερμοπομπούς, γνωστούς στην αγορά ως «convectors», στερεώνονται στον τοίχο, κοστίζουν 150-250 ευρώ ο καθένας και λόγω του θερμοστάτη που διαθέτουν μπορούν να δουλεύουν αυτόνομα. Για ένα δωμάτιο 12 τ.μ. με σχετικά καλή μόνωση απαιτείται θερμοπομπός ισχύος 1.500 W, κόστους γύρω στα 200 ευρώ.

Σόμπες
Αλλη συμπληρωματική λύση θέρμανσης είναι η σόμπα, που υπάρχει σε πολλά είδη, από υγραερίου και κηροζίνης μέχρι αλογόνου. Το κόστος για τις σόμπες υγραερίου και κηροζίνης κινείται στα 150-250 ευρώ, ενώ ακόμη φθηνότερες είναι οι ηλεκτρικές σόμπες με αντιστάσεις, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ λαδιού και τέλος τα απλά αερόθερμα.

Πέλετ – ενεργειακά τζάκια
Πολύ της μόδας είναι τα τελευταία χρόνια οι καυστήρες πέλετ. Στα πλεονεκτήματά τους το πολύ χαμηλότερο κόστος αγοράς πέλετ έναντι του πετρελαίου που φτάνει ως και το 50%.
Στα μειονεκτήματα το κόστος αγοράς και εγκατάστασης (ξεκινά από 1.500 ευρώ φτάνοντας ως και τα 4.000 ευρώ), καθώς επίσης ότι οι λέβητες για πέλετ απαιτούν μεγάλο χώρο για να τοποθετηθούν, γι’ αυτό και συνιστώνται κυρίως για μονοκατοικίες.
Χώρος απαιτείται και για τα ίδια τα πέλετ, που τοποθετούνται σε μια χοάνη χωρητικότητας 15-60 κιλών (ανάλογα με τον τύπο) και μέσω ενός μηχανισμού μεταφέρονται στο εσωτερικό του καυστήρα.
Επειδή οι συγκεκριμένες συσκευές αποτελούνται από πολλά μέρη, χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό προκειμένου να λειτουργούν σωστά (τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης). Επίσης, επειδή μπορούν να συνδεθούν και με θερμαντικά σώματα, πρέπει να υπολογιστεί και πόσο επιπλέον ρεύμα θα καταναλώνουν.
Τέλος, τα ενεργειακά τζάκια κοστίζουν κατά μέσον όρο 2.000-3.000 ευρώ, αλλά απαιτούν μόλις έξι κιλά ξύλου ανά ώρα έναντι 20 περίπου κιλών των συμβατικών. Εχουν πολύ υψηλότερη ασφάλεια καθώς διαθέτουν πόρτα που κλείνει και έτσι αξιοποιούν ως και το 70%-90% της θερμογόνου απόδοσης του ξύλου έναντι 10%-15% ενός συμβατικού τζακιού.

panel-heat-materials

 

Σχόλιο του διαχειριστή: η λύση με την καλύτερη αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα πάνελ υπέρυθρων. (πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)

 

 

οι ανταγωνιστικές χρεώσεις της ΔΕΗ :

dei2013-adag

 

 

 

 

 

 

Αναλυτικά ΟΛΕΣ οι χρεώσεις της ΔΕΗ εδώ

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.