Αυξήσεις-φωτιά σε δίδακτρα, σχολικά είδη

Έως 55% πάνω σε σχέση με πέρυσι στις πρώτες τάξεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Με αυξήσεις δεκαπλάσιες του πληθωρισμού βρίσκονται αντιμέτωπες χιλιάδες  οικογένειες των οποίων τα παιδιά θα φοιτήσουν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, λίγες  ημέρες πριν χτυπήσει το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Παράλληλα αυξήσεις από 5% έως και 10% θα πληρώσουν οι γονείς και για την αγορά σχολικών ειδών τη νέα χρονιά. Οι μεγάλες αυξήσεις των διδάκτρων στις πρώτες τάξεις, που φτάνουν έως και το 55% σε σχέση με πέρυσι, προκαλούν πονοκέφαλο σε περισσότερες από 80.000 οικογένειες. Την ίδια ώρα, 5% υψηλότερη από πέρυσι είναι και η αύξηση που προέκυψε από τον μαθηματικό τύπο για τις ενδιάμεσες τάξεις όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Σε αυτές θα έρθουν να προστεθούν οι ανατιμήσεις στα σχολικά, κάνοντας ακριβότερο τον φετινό Σεπτέμβριο για τους γονείς.

Οι μεγαλύτερες της τριετίας

Οι φετινές αυξήσεις στα δίδακτρα είναι από τις μεγαλύτερες της τελευταίας τριετίας, από τότε που απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα των πρώτων τάξεων όλων των βαθμίδων των ιδιωτικών σχολείων. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις για την πρώτη τάξη του νηπιαγωγείου φτάνουν έως και 55% στα εκπαιδευτήρια της Αττικής και έως 24,6% στης περιφέρειας. Για την Α΄ Δημοτικού σε σχολεία στην Αττική οι αυξήσεις φτάνουν έως και 46% και στην περιφέρεια έως 34%, ενώ στην Α΄ Γυμνασίου στα ιδιωτικά σχολεία της Αττικής οι αυξήσεις κυμαίνονται στο 26% και στην περιφέρεια στο 28%.

Για παράδειγμα, σε νηπιαγωγείο της Αττικής που πέρυσι τα δίδακτρα ήταν 2.000 ευρώ χωρίς τα μεταφορικά, φέτος το κόστος φτάνει τα 3.100 ευρώ, δηλαδή σημειώνεται αύξηση 55%. Σε δημοτικό σχολείο της Αττικής που πέρυσι τα «πρωτάκια» πλήρωναν 6.500 ευρώ, για τη νέα σχολική χρονιά οι γονείς θα πληρώσουν 7.150 ευρώ (μαζί με τα μεταφορικά), δηλαδή κατά 10% ακριβότερα, ενώ σε άλλο σχολείο η Α΄ Γυμνασίου χωρίς το κόστος των μεταφορικών, από 7.520 ευρώ που ήταν τα δίδακτρα πέρυσι, φέτος το κόστος διαμορφώνεται στα 8.262 ευρώ (αύξηση 9,87%). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη νέα σχολική χρονιά, 3 στα 10 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια προχώρησαν σε αυξήσεις πάνω από 10%.

Σε νηπιαγωγεία- παιδικούς σταθμούς

Το πρόβλημα των νοικοκυριών μεγεθύνεται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της περυσινής απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτική εγγραφή σε νηπιαγωγεία των νηπίων άνω των 5 ετών. Ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της έδειξε ότι πολλές ήταν οι οικογένειες που στράφηκαν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία λόγω των μεγάλων ελλείψεων θέσεων σε δημόσια. Όμως αντιμέτωπες με μεγάλες επιβαρύνσεις θα βρεθούν και οικογένειες των οποίων τα παιδιά πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει εισοδηματικά κριτήρια για τη φιλοξενία των βρεφών και των νηπίων στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς, αναγκάζοντας χιλιάδες οικογένειες να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, πολλοί εργαζόμενοι γονείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν από 3.000 έως και 6.500 ευρώ τον χρόνο, μη έχοντας άλλη λύση.

Στα φροντιστήρια

Τέλος, στα όρια του πληθωρισμού αναμένεται να κινηθούν οι αυξήσεις στα δίδακτρα των φροντιστηρίων το νέο σχολικό έτος. Αυτό εκτιμούν εκπρόσωποι των Εκπαιδευτικών Φροντιστών. Όπως επισημαίνουν, αν και από το 2004 έχει καταργηθεί το πλαφόν και τα δίδακτρα είναι απελευθερωμένα, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει στον χώρο και του μεγάλου αριθμού φροντιστηρίων δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για αυξήσεις.
Στα ύψη και τα μεταφορικά

ΦΩΤΙΑ στο κόστος των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων βάζει και η αύξηση των κομίστρων για τη μεταφορά των μαθητών, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 100% σε σχέση με πέρυσι. Φέτος, μάλιστα, ορισμένα εκπαιδευτήρια που τις προηγούμενες χρονιές περιελάμβαναν τα μεταφορικά στο συνολικό ποσό των διδάκτρων, αναγκάστηκαν να διαχωρίσουν τη δαπάνη αυτή ώστε να μη φανεί μεγάλη η αύξηση των διδάκτρων σε σχέση με πέρυσι.

Σε άλλες περιπτώσεις, σχολεία που δεν ζητούσαν χρήματα για τη μεταφορά των μαθητών, φέτος προβλέπουν επιπλέον ποσό για το κόστος αυτό. Για παράδειγμα, σε νηπιαγωγείο της Αττικής το κόστος των μεταφορικών, από 220 ευρώ που ήταν πέρυσι, για τη νέα σχολική χρονιά έχει αυξηθεί στα 575 ευρώ, (αύξηση 161%), ενώ σε άλλα σχολεία που μέχρι πέρυσι οι γονείς δεν πλήρωναν κόμιστρα, φέτος θα κληθούν να καταβάλουν ποσά από 200 έως και 1.000 ευρώ. ΤΑ ΝΕΑ 22-8-08

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.