85 πλούσιοι έχουν όσα χρήματα και ο μισός πληθυσμός της Γης!

Εκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam ενόψει Νταβός

Μπαστέα Νατάσα | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/01/2014 εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ |

Οι 85 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη έχουν συγκεντρώσει τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός του κόσμου μας, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη απειλή για τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα, προειδοποίησε χθες η Oxfam, ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που αρχίζει στο Νταβός αύριο.
Η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση σε έκθεσή της με τίτλο «Δουλεύοντας για τους λίγους» περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο ο παγκόσμιος πλούτος ελέγχεται από μια ολιγάριθμη «παγκόσμια ελίτ». Και προειδοποιεί ότι αυτοί οι 85 πιο εύποροι άνθρωποι διαθέτουν συνολική περιουσία 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, όση δηλαδή και τα πλέον άπορα 3,5 δισ. κατοίκων του πλανήτη μας. Σύμφωνα με την έκθεση 210 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι τον τελευταίο χρόνο και εντάχθηκαν στις τάξεις αυτής της ελίτ των 1.426 ανθρώπων με συνδυασμένη καθαρή αξία άνω των 4,5 τρισ. ευρώ.
Σε αυτήν ακριβώς την αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα αναφέρθηκε σε συνέντευξή της στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία. «Οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί ηγέτες στο Νταβός θα πρέπει να θυμούνται ότι σε πάρα πολλές χώρες είναι ελάχιστοι εκείνοι που απολαμβάνουν τα οφέλη της ανάπτυξης. Δεν είναι αυτή η συνταγή σταθερότητας και βιωσιμότητας». Ηδη από σήμερα με ιδιωτικά τζετ και ελικόπτερα μερικοί από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο άρχισαν να καταφθάνουν στο Νταβός της Ελβετίας όπου τις επόμενες τέσσερις ημέρες θα συζητήσουν την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας.
Τα στοιχεία της έκθεσης της Oxfam είναι σοκαριστικά: ο πλούτος του πιο εύπορου 1% του κόσμου ισούται με 80 τρισ. ευρώ, δηλαδή 65 φορές πολλαπλάσιο ποσό από εκείνο που κερδίζει το φτωχότερο 50% του πλανήτη μας. Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική οργάνωση προειδοποιεί ότι η μάχη εναντίον της φτώχειας δεν μπορεί να κερδηθεί ώσπου να αντιμετωπισθεί η εισοδηματική ανισότητα. Τονίζει μάλιστα ότι αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς η ανισότητα δημιουργείται από την «αρπακτική διάθεση» των πλούσιων ελίτ, που έχουν προσαρτηθεί στην πολιτική διαδικασία προκειμένου να εκμεταλλευθούν τους κανόνες του οικονομικού συστήματος προς όφελός τους. Η Oxfam κάλεσε τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ του Νταβός να δεσμευθούν προσωπικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποφεύγοντας τη φοροδιαφυγή ή τη χρήση του πλούτου τους για να εξασφαλίσουν πολιτικές χάρες. «Χωρίς έντονη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, ο φαύλος κύκλος των προνομίων και των μειονεκτημάτων θα συνεχισθεί και σύντομα θα ζούμε σε έναν κόσμο όπου η ισότητα στην ευκαιρία θα αποτελεί απλώς όνειρο» αναφέρεται στην έκθεση.

Προσθήκη του διαχειριστή: Όλη η μελέτη στο παρακάτω αρχείο

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.