Τι σημαίνει εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και πόσο αυτός μειώνει την τελική τιμή του προϊόντος που θα πληρώνει ο καταναλωτής

Τι σημαίνει εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και πόσο αυτός μειώνει την τελική τιμή του προϊόντος που θα πληρώνει ο καταναλωτής

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με το υπουργείο κάθισαν οι βασικοί εμπλεκόμενοι. Οι εταιρείες, ο κλάδος των βενζινοπωλών και οι μεταπωλητές, οι οποίοι σήμερα αποτελούν το μητρώο των 7.000 διακινητών του «ΗΦΑΙΣΤΟΣ», από τους οποίους 5.250 είναι Πρατήρια Υγρών Καυσίμων. Ολα είχαν τελειώσει στις δυσκολίες και τις αντιρρήσεις και στις 14 Φεβρουαρίου έκανε τα εγκαίνια λειτουργίας της η νομοθετική ρύθμιση της εξίσωσης και ο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ». Εκείνο που ενδιαφέρει τα νοικοκυριά εν όψει της έναρξης διανομής του πετρελαίου θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο με μειωμένο τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από 293 ευρώ στα 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, είναι να συνεχίσουν να το αγοράζουν πληρώνοντας όσο το δυνατόν κοντά στην περσινή τιμή, δηλαδή από 66 μέχρι 72 λεπτά το λίτρο. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίσθηκε στη Βουλή στις 22-1-2008, από 15 Φεβρουαρίου 2008, καθιερώνεται ενιαίος φόρος κατανάλωσης και στο πετρέλαιο κίνησης και στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο οποίος ανέρχεται σε 293 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Αυτό σημαίνει ότι αν πληρώναμε κανονικά την τιμή, όπως γίνεται στη βενζίνη και στο πετρέλαιο κίνησης σε όλα τα στάδια -από τον τελωνισμό των εταιρειών στα διυλιστήρια, και στη συνέχεια στους μεταπωλητές και πρατηριούχους και αυτοί στους καταναλωτές- θα πληρώναμε και για το πετρέλαιο θέρμανσης επιπλέον στη σημερινή τιμή τη διαφορά εξίσωσης.

Ποια είναι αυτή η διαφορά;

Είναι το επιπλέον ποσό του ΕΦΚ. Δηλαδή σήμερα από τον ΕΦΚ που περιλαμβάνεται στην τιμή πληρώνουμε μόνο 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο και όχι 293 ευρώ που είναι ολόκληρος. Η διαφορά είναι 272 ευρώ στο χιλιόλιτρο.

Επιπλέον αυτή η διαφορά επιβαρύνεται και με τον ΦΠΑ 19%, δηλαδή 51,68 ευρώ και ανέρχεται συνολικά σε (272+ 51,68)=323,68 ευρώ.

Το ποσό αυτό συγκρατήστε το. Γράψτε το κάπου, γιατί θα το χρειαστούμε να ελέγχουμε αν στην απόδειξη που θα εκδίδει ο πρατηριούχος, ή ο μεταπωλητής, ή ακόμα και όποια εταιρεία κάνει διανομή πετρελαίου θέρμανσης μας αφαίρεσε από την κανονική (υψηλή τιμή) το πιο πάνω ποσό για κάθε λίτρο. Δηλαδή 0,32368 ευρώ επί τα λίτρα. (βλ. παράδειγμα) Αυτό είναι το ένα από τα δύο κρίσιμα θέματα, που πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές. Το δεύτερο είναι ο κωδικός αριθμός ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου. Δηλαδή, ο κωδικός της ΔΕΗ που περιέχει το έντυπο του λογαριασμού έχει την ένδειξη “ΚΩΔΙ-ΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡ. ΠΛΗΡΩΜΗΣ”.

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.