Το εμπάργκο από πολίτες μείωσε την τιμή γάλακτος

Το εμπάργκο από πολίτες μείωσε την τιμή γάλακτος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε μια χώρα όπως η δική μας, όπου η καταναλωτική συνείδηση παραμένει δύσκολα ανιχνεύσιμη, η πρωτοβουλία μιας ομάδας ενεργών πολιτών στην Κατερίνη δείχνει στην πράξη τη δύναμη των οργανωμένων και συνειδητοποιημένων κινήσεων απέναντι στην ασυδοσία της αγοράς. Η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης «Ο Τόπος μου» της περιοχής κάλεσε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν γάλα τοπικής βιομηχανίας το οποίο είχε υψηλή τιμή. Πέτυχε έτσι εντός μιας εβδομάδας η συγκεκριμένη βιομηχανία να κατεβάσει την τιμή του λίτρου από 1,25 ευρώ στα 0,99 λεπτά, ενώ προσέφερε στους πελάτες της και κουπόνι αξίας 0,25 ευρώ για όλα τα άλλα προϊόντα του σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, πρωτοβουλία των πολιτών της Πιερίας έφτασε μέχρι τη Βουλή, όταν τοπικός βουλευτής κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από το αρμόδιο υπουργείο να γνωστοποιηθούν επίσημα στοιχεία βάσει των οποίων τεκμηριώνεται η διαμόρφωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος στη χώρα μας, πρακτική που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η πρωτοβουλία της ομάδας ξεκίνησε από τις πρώτες μέρες του νέου έτους με μια πανελλαδική εκστρατεία συνειδητοποίησης και διαμαρτυρίας για τις υψηλότατες τιμές του γάλακτος.

Με σύνθημα «αφήστε το στο ταμείο», εφόσον η τιμή του προϊόντος ξεπερνάει το 1 ευρώ το λίτρο, και ακολουθώντας το παράδειγμα γερμανικών καταναλωτικών οργανώσεων, προέτρεπε τους καταναλωτές να αφήνουν στο ταμείο το λίτρο το γάλα εφόσον έχει υψηλή τιμή. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομάδας που διακινήθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το κόστος του γάλακτος κατ’ έτος για μια τετραμελή οικογένεια στη Γερμανία ανέρχεται στα 439 ευρώ, έναντι 949 ευρώ ετησίως για την αντίστοιχη ελληνική οικογένεια!

«Η διαφορά είναι 511 ευρώ! Αν υπολογίσουμε ότι στην Κατερίνη υπάρχουν 8.000 τέτοιες οικογένειες, το ποσό ξεπερνάει τα 4 εκατ. ευρώ! Με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να χτίζουμε δύο νέα σχολεία κάθε χρόνο!», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ηλίας Τσολακίδης, ιδρυτικό μέλος της ομάδας. «Θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα. Δεν είμαστε άβουλα όντα, αλλά σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες. Αναμένουμε, λοιπόν, από τον υπουργό Ανάπτυξης μια σαφή απάντηση για τις παραμέτρους που διαμορφώνουν την τιμή του γάλακτος στη χώρα μας», κατέληξε.

kathimerini

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.