Ταξιδιωτικοί οδηγοί online

Για να οργανώσει κανείς τις διακοπές του, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, δεν αρκεί να βρει φθηνά αεροπορικά εισιτήρια ή να κάνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία. Χρειάζεται κυρίως πολλές πληροφορίες, γνώμες άλλων που έχουν ταξιδέψει στο μέρος αυτό, συμβουλές, φωτογραφικό υλικό και προτάσεις. Ευτυχώς, για όλα αυτά έχουν φροντίσει άλλοι, με έγκυρους και πλούσιους ταξιδιωτικούς οδηγούς τους οποίους δημοσιεύουν στο Ιnternet.

Δυστυχώς για την Ελλάδα, τόσο οι έντυποι οδηγοί όσο και η πληροφόρηση που υπάρχει στο Ιnternet είναι περιορισμένα. Για το εξωτερικό όμως υπάρχουν πάρα πολλές πηγές, ενώ στα διεθνή sites μπορεί κανείς να μάθει αρκετές πληροφορίες και για τους ελληνικούς προορισμούς.

Για το εξωτερικό
Το καλύτερο σημείο εκκίνησης στο Ιnternet είναι σίγουρα το site του Lonely Ρlanet (http://www. lonelyplanet. com). Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με ένα ταξίδι του μέλιτος που έκανε ένα ζευγάρι Βρετανών, ο Τony και η Μaureen Wheeler, στο οποίο με αφετηρία την Ευρώπη, έφτασαν μέχρι την Αυστραλία. Ο πρώτος οδηγός γράφτηκε από τους δυο τους με βάση τις εμπειρίες του ταξιδιού, σήμερα όμως υπάρχουν τουλάχιστον 300 συγγραφείς που παρουσιάζουν τα ταξίδια τους σε όλο τον κόσμο. Πολύ μεγαλύτερη ιστορία έχει ο οίκος Fodor΄s (http://www. fodors. com), ο οποίος εκδίδει οδηγούς από το 1936. Με έμφαση στις ΗΠΑ, η ιστοσελίδες του δέχονται 1,5 εκατ. επισκέπτες κάθε μήνα και αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς όλες οι πληροφορίες που παρέχει είναι αποτέλεσμα δοκιμών και ελέγχου και όχι διαφημιστικών προωθήσεων.

Πιο μαζεμένες και διεισδυτικές είναι η πληροφορίες για ταξίδια που προσφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» στη σελίδα http://www. guardian.co. uk/travel. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να βασιστεί σε προτάσεις και συμβουλές και δεν χρειάζεται να ψάξει μόνος του χιλιάδες καταχωρήσεις. Από την άλλη, το Τrip Αdvisor (http://www. tripadvisor. com) αποτελεί την επιτομή της φιλοσοφίας του Ιnternet, καθώς στις σελίδες του μπορεί κανείς να βρει προσωπικές απόψεις και κριτικές των ίδιων των τουριστών για ξενοδοχεία, εστιατόρια, μουσεία και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί. Με δεδομένο ότι έχει περισσότερες από 32 εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις και 10 εκατομμύρια ενεργά μέλη, αντιλαμβάνεται κανείς τον όγκο των πληροφοριών που είναι διαθέσιμος.

Πιο κοντά στη λογική του καταλόγου, με πολλές δυνατότητες για κρατήσεις, αγορές εισιτηρίων και ενοικιάσεις είναι το site της Εxpedia (http://www. expedia. com), το οποίο διακρίνεται για τη δυνατότητα δημιουργίας ολοκληρωμένων πακέτων ταξιδιών, με ξενοδοχεία, εισιτήρια, ενοικίαση αυτοκινήτων και ό,τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς. Περισσότερο προσανατολισμένο στις μεγάλες πόλεις του κόσμου είναι ο οδηγός Columbus World Τravel Guide (http: //www. worldtravelguide. net), ο οποίος κυκλοφορεί και σε έντυπη μορφή.

Για την Ελλάδα
Αρκετές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης (http://www.gnto.gr) στην ειδική ενότητα «Ταξιδιωτικός Οδηγός» ενώ πλούσιες πληροφορίες μπορεί κανείς μπορεί να βρει στο site των «Διακοπών» (http://www. diakopes.gr), μία από τις πλέον έγκυρες και πλούσιες εκδόσεις για την ελληνική επικράτεια. Εύχρηστο και αρκετά ενημερωμένο είναι και το Τravel Ρilot (http://www. travelpilot.gr), μην περιμένει όμως κανείς τις λεπτομέρειες που υπάρχουν σε ξένα sites.

Διεθνείς οδηγοί
● World Τravelguide: http://www.worldtravelguide.net

● Lonely Ρlanet: http://www.lonelyplanet.com

● Τrip Αdvisor: http://www.tripadvisor.com

● Fodor΄s: http://www.fodors.com

● Εxpedia: http://www.expedia.com

● Guardian: http://www.guardian.co.uk/travel

Ελληνικοί οδηγοί
● Διακοπές: http://www.diakopes.gr

● Τravel Ρilot: http://www.travelpilot.gr

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.