5 αριθμοί για καλή καρδιαγγειακή υγεία

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – 21/04/2022 (σελ. 36)

5 αριθμοί για καλή καρδιαγγειακή υγεία

Του Θάνου Δημόπουλου

Κι όμως υπάρχουν 5 αριθμοί, που αν τους έχουμε στον νου μας με στόχο να μη τους ξεπεράσουμε, μπορούν να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου:

1Αρτηριακή πίεση <130/80 mm Hg. Οι μετρήσεις αρτηριακής πίεσης αντιπροσωπεύουν τη δύναμη του αίματος που πιέζει τις αρτηρίες όταν η καρδιά συστέλλεται (συστολική αρτηριακή πίεση, πρώτος αριθμός) και χαλαρώνει (διαστολική αρτηριακή πίεση, δεύτερος αριθμός). Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να συμβάλει σε αθηροσκλήρωση ή να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Διατροφή χαμηλή σε νάτριο (άλας και επεξεργασμένα τρόφιμα), πλούσια σε κάλιο (λαχανικά, φρούτα) και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι σημαντικά.

2 LDL χοληστερόλη <100 mg/dl. Από όλα τα λιπίδια οι γιατροί συνήθως ανησυχούμε περισσότερο για αυτή, την κακή χοληστερόλη. Η περίσσεια LDL εναποτίθεται στα αρτηριακά τοιχώματα, οξειδώνεται και οδηγεί στον σχηματισμό αθηρωματικών πλακών. Ο περιορισμός των κορεσμένων λιπαρών (ζωικά λίπη) και η αντικατάστασή τους με ακόρεστα λιπαρά (φυτικά έλαια, ξηροί καρποί) είναι σημαντικά.

3 Τριγλυκερίδια <150 mg/dl. Αν και δεν δίδεται παραδοσιακά τόση σημασία όσο στην LDL χοληστερόλη, οι αυξημένες τιμές τριγλυκεριδίων συνδέονται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Περιορισμός των ζωικών λιπών αλλά και των υδατανθράκων, κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (ψάρια) και ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι σημαντικά.

4Γλυκόζη νηστείας <100 mg/dl. Αν και η διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη τίθεται με υψηλότερη τιμή γλυκόζης νηστείας, τιμές >100 mg/dl σημαίνουν προδιαβήτη. Είναι ήδη επιβαρυντικές για τα αγγεία λόγω και της υπερινσουλιναιμίας που συνήθως τις συνοδεύει. Απώλεια σωματικού βάρους, αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και  γλυκών, καθώς και μείωση πρόσληψης υδατανθράκων γενικότερα, όπως ψωμιά, μακαρόνια, ρύζι, πατάτες, είναι σημαντικά.

5 Περίμετρος μέσης <102 εκ. (άνδρες) ή <88 εκ. (γυναίκες). Το σωματικό βάρος αλλά και ο δείκτης μάζας σώματος είναι μετρήσεις που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή πράξη, αλλά δεν είναι πάντα τόσο αντιπροσωπευτικοί για την καρδιαγγειακή υγεία. Η περίμετρος μέσης μετράται σε όρθια θέση με ελαστική μεζούρα στο ύψος του γυμνού ομφαλού. Αναδεικνύει την κεντρική παχυσαρκία, που σχετίζεται με σπλαχνική εναπόθεση λίπους και ινσουλινοαντίσταση. Μείωση της κατανάλωσης θερμίδων συνολικά και ειδικά επεξεργασμένων σακχάρων, ζωικών λιπών και άλατος, καθώς και καθημερινό έντονο περπάτημα είναι σημαντικά.

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, πρύτανης του ΕΚΠΑ 

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.