“Ασφαλές καταφύγιο” οι καταθέσεις προθεσμίας

“Ασφαλές καταφύγιο” οι καταθέσεις προθεσμίας
28/1/2008
Της Έφης Καραγεώργου

«Ασφαλές καταφύγιο» θεωρούν όλο και περισσότεροι επενδυτές τις προθεσμιακές καταθέσεις, με δεδομένο ότι πολλές τράπεζες προσφέρουν σήμερα επιτόκια που φτάνουν ακόμα και το 5,5%, εν αντιθέσει με τις τοποθετήσεις σε μετοχές, αφού τα χρηματιστήρια διεθνώς αναμένεται να ζήσουν ένα «έντονο» 2008 με διαρκείς διακυμάνσεις.

Όμως την ίδια ώρα ανοδικά έχουν αρχίσει να κινούνται και τα επιτόκια χορηγήσεων, και ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, εμφανίζονται αυξημένα κατά 0,25 της μονάδας. Ανάλογες όμως αυξήσεις αναμένονται και στα επιτόκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, καθώς αυξάνονται τα περιθώρια κέρδους (spreads).

Για το 2008 τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα υπάρξει κατακόρυφη άνοδος των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις, κάτι που άρχισε να φαίνεται από τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς μέσα σε 1 μήνα (Σεπτέμβριος 2007 με Οκτώβριο 2007) τα υπόλοιπα αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ.

Τα ελκυστικά επιτόκια από τη μια και οι μεγάλες διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια από την άλλη, δημιουργούν νέα δεδομένα στο χάρτη των επενδύσεων καθώς τους τελευταίους μήνες οι Έλληνες αφήνουν πίσω τα αμοιβαία κεφάλαια και τις μετοχές και στρέφονται στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 12 μήνες τα συνολικά υπόλοιπα των καταθέσεων προθεσμίας αυξήθηκαν κατά 20 δισ. ευρώ, στα 69,8 δισ. τον Οκτώβριο του 2007 (67,7 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2007) από 50 δισ. ευρώ που ήταν τον Οκτώβριο του 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντίθετα, τα συνολικά υπόλοιπα των καταθέσεων Ταμιευτηρίου μειώθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ (στα 72 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2007).

Μάλιστα καθώς οι χρηματοδοτήσεις «τρέχουν» με ρυθμό αύξησης άνω του 20% στη Ελλάδα και πάνω από 50% στα Βαλκάνια, οι τράπεζες αναζητούν κεφάλαια για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους.

Και προς όφελος των «παραδοσιακών» επενδυτών, μετά από αρκετά χρόνια οι τράπεζες προσφέρουν και πάλι υψηλά επιτόκια που φτάνουν στο 5,5% για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών.

Από την άλλη, οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει να προχωρούν σε αυξήσεις των επιτοκίων τους στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και στα στεγαστικά. Στη στεγαστική πίστη οι αυξήσεις είναι έμμεσες, δηλαδή οι νέες δανειακές συμβάσεις έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το euribor 1 μήνα (αντί του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ), ενώ αυξημένα είναι πλέον και τα spreads. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πριν από 1 χρόνο ο ανταγωνισμός των τραπεζών είχε περιορίσει τα περιθώρια σχεδόν στη μισή μονάδα, τώρα έχει αρχίσει η αντίστροφη πορεία και κατά μέσο όρο διαμορφώνονται και πάλι στο 0,8 με 1 μονάδα.

capital

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.