ΧΑ: Οι 21 μετοχές που… βγάζουν μάτι στο ταμπλό

ΧΑ: Οι 21 μετοχές που… βγάζουν μάτι στο ταμπλό

του Στέφανου Κοτζαμάνη

P/E χαμηλότερα ακόμη και του 5 (!) μερισματικές αποδόσεις στα ύψη, τίτλοι που κατρακυλούν παρά τις αγοραστικές παρεμβάσεις των μετόχων, περιπτώσεις όπου το ”έξυπνο χρήμα” γράφει ήδη μεγάλες απώλειες…

Μετά την ”ελεύθερη πτώση” των τιμών των μετοχών κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, πολλές είναι οι μετοχές, οι αποτιμήσεις των οποίων προκαλούν την έκπληξη και τα σχόλια των επενδυτών. Σήμερα, θα παρουσιάσουμε 21 μόνο ενδεικτικές περιπτώσεις.

Η τρέχουσα τιμή των Folli-Follie βρίσκεται σήμερα στα 18,90 ευρώ, με τη μετοχή να έχει ”γυρίσει πίσω” στο… καλοκαίρι του 2003, παρά την ενδιάμεση άνοδο τόσο του Γενικού Δείκτη, όσο και των κερδών της εισηγμένης.

Σχετικά πρόσφατα, ο Ινδός στρατηγικός εταίρος DS Constructions και οι πιστώτριες τράπεζες της ΑΕΓΕΚ αποφάσισαν να καλύψουν την αύξηση κεφαλαίου της εισηγμένης εταιρίας ύψους 70 εκατ. ευρώ, αποκτώντας προς 0,50 ευρώ τις νέες μετοχές. Σήμερα, ο τίτλος διαπραγματεύεται στα 37 λεπτά…

Οι βασικότεροι μέτοχοι της Dionic μετέτρεψαν πρόσφατα τις ομολογίες τους σε μετοχές προς 91 λεπτά το κομμάτι. Χθες, ο τίτλος έκλεισε στα 55 λεπτά. Οι βασικότεροι μέτοχοι δηλαδή, σημειώνουν ήδη απώλειες 39,6%!

Μέσα στο 2008 ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Betanet, η οποία υπερκαλύφθηκε με τους επενδυτές να αγοράζουν τις νέες μετοχές στο 1,25 ευρώ. Το χθεσινό κλείσιμο ήταν στο 1,05 ευρώ.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Sciens, όπου οι νέες μετοχές αγοράστηκαν προς 1,30 και προς 1,40 ευρώ. Ο τίτλος έκλεισε χθες κάτω από το 1 ευρώ (90 λεπτά, απώλειες άνω του 30%).

Με discount διαπραγματεύονται οι εταιρίες ακινήτων (Eurobank Properties, Pasal, Alpha Αστικά Ακίνητα, κ.α.). Στην πρώτη, η πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου έγινε κάτω από την εσωτερική αξία του τίτλου στα 9 ευρώ (στα 8,10 χθες), ενώ η δημόσια εγγραφή της Pasal καλύφθηκε με επιτυχία στα τέλη Δεκεμβρίου στα 6 ευρώ, με τη μετοχή να κλείνει χθες στα 4,88.

Πολλές πλέον είναι οι μετοχές που διαπραγματεύονται με μερισματικές αποδόσεις ανώτερες του 5% (πχ ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μοτοδυναμική, Βάρδας, FG Europe, κ.α.). Το αξιοσημείωτο είναι ότι ούτε οι τιμές των περισσότερων εκ των παραπάνω ”κράτησαν” λόγω του υψηλού μερίσματος που αναμένεται να διανείμουν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι με βάση τα περυσινά μερίσματα (φέτος πιθανολογούνται αυξημένα), οι μερισματικές αποδόσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι 6,25%, της Βάρδας 6,5%, της Μοτοδυναμικής 8,1%, κ.α.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ιχθυοτροφείων Σελόντα (καθαρά κέρδη 11,1 εκατ. το 2007 και 13,4 εκατ. το 2008) τα αντίστοιχα P/E υπολογίζονται μόλις στις 5,8 και στις 4,8 φορές, αντίστοιχα.

Η μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων έχει χάσει 47% το τελευταίο τρίμηνο. Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση οδηγεί σε ένα P/E 7, μόνο με τα κέρδη του εννεαμήνου του 2007 (12,74 εκατ. ευρώ)!

Για τη Σιδενόρ σειρά αναλύσεων μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 έδιναν τιμές-στόχους μεταξύ 15 και 18,5 ευρώ. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 8,08 ευρώ!

Στην περίπτωση της Ζάμπα, η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είναι χαμηλότερη των μετρητών της εταιρίας, ενώ στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου το καθαρό ταμείο απέχει μόλις 2,4 περίπου εκατ. ευρώ από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση.

Στην Cardico, ο βασικός μέτοχος ενισχύει συνεχώς τη θέση του από το Νοέμβριο του 2007 αγοράζοντας μετοχές από το ταμπλό, από τότε που η μετοχή υπερέβαινε σαφώς τα δύο ευρώ. Χθες, ο τίτλος υποχώρησε στο 1,14 ευρώ…

Στην Καλπίνης-Σίμος λίγο μετά το placement που έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στα 3,36 ευρώ, ακολούθησε έντονη υποχώρηση της μετοχής, η οποία χθες διαμορφώθηκε στο 1,23 ευρώ παρά τις ενδιάμεσες αγοραστικές τοποθετήσεις των βασικών μετόχων (απώλειες 63%).

Η Γενική Εμπορίου από τα 2,10 ευρώ το φθινόπωρο του 2007 βρίσκεται σήμερα στα 70 λεπτά, λιγότερο δηλαδή απ’ όσο είχε το Φεβρουάριο του 2003, παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα είχαμε άνοδο του Γενικού Δείκτη και των κερδών της εταιρίας.

24/01/08 – 07:58
ΠΗΓΗ: EURO2DAY (http://www.euro2day.gr)

Κοινοποίηση

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.