ekatanalotis.grΤράπεζεςΤέλος στα «ψιλά γράμματα»
ekatanalotis.grΤράπεζεςΤέλος στα «ψιλά γράμματα»
Τράπεζες

Τέλος στα «ψιλά γράμματα»

Παράνομοι κρίθηκαν οι ειδικοί όροι που αναγράφονται στα συμβόλαια δανείων και καρτών
Π. ΤΣΙΜΠΟΥΚΗΣ | Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

«Βομβαρδισμό» από τα δύο μεγάλα δικαστήρια της χώρας, τον Αρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, δέχονται εδώ μία εβδομάδα οι τράπεζες, καθώς πλειάδα όρων που χρησιμοποιούνται καθημερινά στις συναλλαγές των πολιτών με τα πιστωτικά ιδρύματα κρίνονται παράνομοι και καταχρηστικοί.

Χθες πέντε ακόμη τραπεζικοί όροι που γράφονται με «ψιλά γράμματα» στα συμβόλαια των δανείων και των πιστωτικών καρτών κρίθηκαν οριστικά και αμετάκλητα παράνομοι και καταχρηστικοί από τον Αρειο Πάγο. Οι αρεοπαγίτες δικαίωσαν μερικώς την ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας. Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητούσε να ακυρωθούν ως παράνομοι και καταχρηστικοί οκτώ γενικοί όροι των συναλλαγών. Οι δικαστές έκριναν παράνομους και καταχρηστικούς πέντε όρους και νόμιμους τρεις.

Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση του συναδέλφου τους κ. Ν. Λεοντή επί αντιθέτων αναιρέσεων της Εθνικής Τράπεζας και της ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της 3499/2008 απόφασης του Εφετείου Αθηνών. Την τράπεζα εκπροσώπησαν οι δικηγόροι κκ. Κ. Παναγόπουλος, Δ.Τσικρικάς και την πλευρά της ΕΚΠΟΙΖΩ οι κκ. Γ.Μεντής και Γ. Δέλλιος.

Ειδικότερα, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ.

652/2010 απόφασή του έκρινε παράνομη και καταχρηστική:

* Την επιβολή εξόδων για τις αναλήψεις μετρητών από την ίδια τράπεζα μέσω πιστωτικής κάρτας που κλιμακώνονται ανάλογα με το ποσό της ανάληψης.

* Την επιβολή εξόδων αδράνειας (0,60 ή 1,00 ευρώ ανά μήνα) σε καταθετικούς λογαριασμούς που παραμένουν ακίνητοι για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών.

* Την επιβολή επιβάρυνσης στον δανειολήπτη 50 ευρώ για τη χορήγηση από την τράπεζα βεβαίωσης οφειλών.

* Τον περιορισμό της ευθύνης της τράπεζας σε περίπτωση παράνομης χρήσης του απολεσθέντος ή κλαπέντος βιβλιαρίου καταθέσεων.

* Την επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς καταθέσεων.

Αντιθέτως, κρίθηκαν νόμιμοι οι εξής τρεις όροι:

1) Η επιβάρυνση του καταναλωτή που χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα ως μέσο πίστωσης με τόκους αναδρομικά από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι με την πάροδο της προθεσμίας πληρωμής που αναγράφεται στον μηνιαίο λογαριασμό που του αποστέλλεται (γεγονός που συνεπάγεται την επιβάρυνση του καταναλωτή με τόκους κατά μέσο όρο 35 ημερών).

2) Η καταστρατήγηση της διαφάνειας του κυμαινόμενου επιτοκίου στις πιστωτικές κάρτες, με τη δυνατότητα της τράπεζας να αυξάνει το επιτόκιό της όχι ισόποσα με την αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά με μεγαλύτερη αναπροσαρμογή (αύξηση).

3) Η μονομερής από την τράπεζα διαμόρφωση του επιτοκίου καταθέσεων, δίχως αναφορά σε εύλογα κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι προ πέντε ημερών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έθεσε οριστικό τέλος σε πλειάδα άλλων παράνομων όρων που έθεταν τα τραπεζικά ιδρύματα στα δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι είναι νόμιμοι οι περιορισμοί που είχε θέσει η απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια, με την οποία απαγορεύθηκαν ορισμένοι τραπεζικοί όροι των συναλλαγών.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=16&artId=299451&dt=21/04/2010#ixzz0lhp3od5Z

Κοινοποίηση
Hi, I’m admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *